KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Nisan 2024 Salı
24 °C Güneşli

Adeta vitamin bankası!

Dondurma, Ramazan ayının son birkaç yıldır yaza denk gelmesiyle iftar ve sahur sofralarının en ‘tatlı’ seçeneği olmaya devam ediyor

Adeta vitamin bankası!
16 HAZİRAN 2017 CUMA 05:56
0
1740
0
AA aa

 

Sıcak yaz günlerinin serinleten lezzeti dondurma, Ramazan sofralarının da vazgeçilmez tatlısı olmaya devam ediyor. Adeta bir vitamin deposu olan dondurma, Ramazan ayında formunu korumak isteyenlerin de vazgeçilmez tercihi oluyor.

EN LEZZETLİ VE HAFİF ATIŞTIRMALIK

Dondurma oruç tutanların iftar ve sahur arasında tüketebilecekleri sağlıklı bir seçenek olmasının dışında hafif ve ferahlatıcı olması sebebiyle oruç tutmayanlar için de güzel bir seçenek. Aynı zamanda da iftardan sonra misafirlere sunulabilecek sağlıklı bir ikram. Yaz aylarına denk gelen bayramlarda da sofraları tatlandıracak bir lezzet olarak sahneye dondurma çıkıyor.

Ramazan döneminde uzun süren açlık sürelerinden dolayı metabolizmamız yavaş çalışmaya başlar. Yavaşlayan metabolizmaya bir de tamamen hareketsiz bir yaşam tarzı ve her gün tüketilen yüksek kalorili yiyecekler eklendiğinde kilo artışı kaçınılmaz olur. Bundan dolayı iftardan sonra besinleri zamana yayarak tüketmek ve ara öğünler yapmak en sağlıklı tercihtir. Bu aralarda en iyi atıştırmalık alternatiflerinden biri olan dondurma tüketilebilir. İftar sofralarının olmazsa olmazlarından şerbetli tatlılar, serinletici etkiye sahip glisemik indeksi düşük olan dondurmayla servis edilerek daha hafif ve daha lezzetli bir hale getirilebilir. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içeriyor. Normal bir külah ise yaklaşık 20 kalori. Düşük kalori değerine sahip olduğundan kilo artışına da neden olmayan dondurma, tek başına tüketilmesinin yanında geleneksel Türk mutfağının şerbetli lezzetleriyle birlikte iftar sonrası tatlı keyfine keyif katacaktır.

ADETA VİTAMİN BANKASI

Dondurma A, B2 ve B12 vitamini içeriyor. A vitamini, sağlıklı cilt, kemik ve bağışıklık sistemi, ayrıca göz fonksiyonları için önem taşıyor. B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında görev alıyor. Vücutta depo edilmeyen ve suda eriyen B grubu vitaminlerin yeterli alınması gerekiyor. Dondurmada ayrıca kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.

ZAYIF OLMAK İSTEYENLER İÇİN İDEAL

Çağımızın en büyük sıkıntılarından bir tanesi olan obeziteyle mücadelede tüketilen gıdaların besin ve enerji değerleri büyük önem taşıyor. Dondurma önerilen şekil ve miktarda tüketildiğinde en düşük kalorili tatlılardan biri. Yani kilo kontrolüne dikkat edenler için en masum tatlı dondurma. Bir porsiyon şerbetli tatlı ortalama 300 kalori içerirken 100 gram dondurma yaklaşık 190 kalori içeriyor. Sütlü ve meyveli seçenekleri de diğerlerine göre daha az kalori içeriyor. Örneğin 2 top light dondurma, 1 porsiyon meyve ile eşit kaloriye sahip.

YÜKSEK KALORİLİ HALE GETİREN BİZİZ

Üzerine ekstradan konulan fıstık, karamel ve krokan gibi malzemelerle normalde 1 porsiyondan alacağımız kalori miktarını farkında olmadan oldukça artırabiliyoruz. Bu hususlara dikkat edildiğinde hem içeri- ğindeki vitamin ve mineral yoğunluğu hem de kilo kontrolüne yardımcı olma özelliğiyle dondurma ramazanın en fit tatlısı olmaya aday diyebiliriz.

DONDURMA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dondurma, güvenilir ve bilinen marketlerden veya satış noktalarından alınmalıdır. Herhangi bir dondurma son kullanma tarihi geçmiş ve kalitesiz ise kesinlikle tüketilmemelidir. Dondurma satın alındıktan sonra hemen tüketilemeyecekse dondurucuda muhafaza edilmelidir. Yumuşak açık dondurma bekletilmeden yenmelidir. Çözülmüş dondurma tekrar dondurulmamalıdır.

AÇIKTA SATILANLARA DİKKAT!

Kapalı kutular içerisindeki dondurmalarda da şekil bozukluklarının bulunmamasına dikkat edilmelidir. Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi önemli. Süt, mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam sunar. Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ve zevkle yediğimiz dondurma sağlığı bozucu hale gelebilir.

BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI!

Bilimsel olarak kanıtlandı 2002 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcıların beyinleri zararsız bir yöntemle izleniyor ve dondurma yediklerinde beyinlerinde hangi noktaların aktive olduğu ortaya çıkartılıyor. Sonuç olarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine dokunduğu, insanların dondurmayı keyif almak ve sosyalleşmek için kullandığı ispatlanıyor. Ancak dondurmanın sağlığa faydalarını maksimum seviyede, zararlarını ise minimum düzeyde tutabilmek için özellikle çikolatalı külahlar, soslar ve kâğıthelva tercih edilmemesi, sade ya da meyveli türlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde çok masum bir besinsel kaynak olan dondurma kalori bombası haline gelebiliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.04.2024
14:49
Hedef, Bingöl`ü sosyal hizmet şehri yapmak
Hedef, Bingöl'ü sosyal hizmet şehri yapmak
Birçok birimi farklı noktalarda hizmet veren ve müdürlük binası bulunmayan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, yatırım programına alınan projelerinde bu yıl kazma vurmayı hedefliyor. Proje kapsamında müdürlük binası, gündüz bakım evi, kadın konuk evi ve sosyal hizmet merkezi ile konferans salonu inşa edilecek.
16.04.2024
14:46
Bingöl`de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl'de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl Devlet Hastanesi, 15 Nisan'da MRHS üzerinden randevu alan 219 hastanın randevularına gelmediğini bildirdi. Randevulara gelmeyen hastaların, iptal başvurusunda bulunmaması nedeniyle mağduriyet yaşandığı aktarıldı.
16.04.2024
13:11
Bingöl`de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de 1-14 Nisan tarihleri arasında aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 19 kişi yakalanarak tutuklandı.
16.04.2024
13:10
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edildi.
16.04.2024
13:08
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Kupaları takdim edilen kulüpler, önümüzdeki aylarda yapılacak grup finalinde Bingöl'ü temsil edecekler.
16.04.2024
13:07
Zikte Sürkap`tan zekâ testi tepkisi!
Zikte Sürkap'tan zekâ testi tepkisi!
Açıklamada; 'Maksatlı ve kaynağı belli olmayan ve her Bingöllü gibi bizi derin bir öfke ve üzüntüye sevk eden bu anketin niçin ve nasıl bir yöntemle yapıldığını bilmiyoruz. Ama amacını ve sahiplerini merak ediyoruz' denildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın