KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2024 Perşembe
16 °C Çoğunlukla açık

Afad'dan risk uyarısı!

Baraj ve demiryolu çalışmaları nedeniyle oluşan dev çatlaklarla gündeme gelen çaytepe köyü düşmalan ve dik istasyon mezralarıyla ilgili hazırlanan ve büyük bir risk olduğu vurgulanan afad raporunda; bütün yapıların ilgili kurumlarca yapılacak çalışmalar ta

Afad`dan risk uyarısı!
13 KASIM 2017 PAZARTESİ 01:32
0
2574
0
AA aa

Bingöl'ün Genç İlçesi Çaytepe Köyü Düşmalan Mezrası'nda yürütülen baraj ve demiryolu çalışmaları sırasındaki tünel yapımı ve patlayıcı kullanımı nedeniyle 2017 Temmuz ayında meydana gelen heyelanın ardından yürütülen çalışmalar devam ediyor ancak tedbire dayalı somut adımlar henüz atılmış değil!

KÖYLÜLER ÇARESİZ!

Her geçen gün büyüyün çatlarlar nedeniyle tedirginliğin devam ettiği mezralarda çaresizliğini sürdüren halk, yüklenici firmaların hatayı kabullenmeme ve zararı karşılamamadaki ısrarına karşılık devletin yaptırım uygulamamasından yakınıyor!

Kış nedeniyle zor ünler yaşadıklarını dile getiren köylüler; “Heyelan nedeniyle oluşan çatlarlar kapımıza dayandı! Psikolojik olarak olumsuz etkileniyoruz ancak müdahale eden de yok! Yağışlar etkisini arttırdıktan sonra ciddi sıkıntılar oluşacağı kanaatindeyiz fakat çözüm noktasında çok ağır hareket ediliyor! Kış günü nereye gideriz, ne yaparız bilmiyoruz! Ya olası bir büyük toprak kaymasında toprağa gömüleceğiz, ya da devletimiz acil bir çare üretip bizi bu riskten kurtarır!”

AFAD ROPURUNDA CİDDİ UYARI!

Bölgede farklı birimlerce yapılan değerlendirmelerde yamaçlardan yerleşim merkezine doğru giderek büyüyen dev çatlaklar köylerde büyük tedirginlik oluştururken, Başbakanlık (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) teknik elemanları tarafından hazırlanan 5 Ekim 2017 tarihli değerlendirme raporunda, riskin ciddiyetine dikkat çekildi.

İşte o rapordan bazı kesitler;

Düşmalan Mezrası meskûn alanın hemen bitiminde yer alan ve doğu-kuzeydoğusunda bulunan yamaçların MTA tarafından hazırlanan ‘Türkiye Heyelan Envanter Haritası' ve ‘Türkiye Diri Fay Haritası'nda eski bir heyelan kütlesi olduğu ve heyelan kütlesinin hemen güneyinden ise diri bir fayın geçtiği görülmektedir.

Bu alanda, baraj inşaatında yapılan palyeler ve demiryolu inşaatı yapımı sırasında yapılan kazı, patlama, şevlendirme, topuktan malzeme alımı vb. çalışmalarından dolayı eski bir heyelan bölgesi olan alan aktif hale gelmiştir.

Dolayısıyla heyelan olayının oluşma şekli doğal bir afet olayı olmayıp yapay kaynaklı nedenlerden dolayı aktif hale geldiği ve bölgede risk oluşturmaya başladığı gözlemlenmiştir.

Söz konusu heyelan olaylarının doğal bir afet olayı olmayıp, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı meydana geldiği, olayın aktivite kazandığı, ilerleyen tarihlerde mevsimsel yağışlar, kar erimeleri gibi iklimsel özelikleri nedeniyle de Düşmalan ve Dikistasyon mezralarındaki konutları etkileyebileceği kanaatine varılmıştır.

ACİL DEĞERLENDİRME YAPILMALI!

Konunun acilen değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda; “Bahse konu heyelan olayının doğal etkenler meydana gelmemesinden dolayı valiliğimizce 7269 sayılı kanun kapsamında yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Konunun ilgili kurumlarca (Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığı) ivedi olarak değerlendirmesi gerekmektedir” denildi.

KÖY BOŞALTILMALI

Raporda, “Çaytepe Köyü Düşmalan Mezrası'ndaki bütün yapıların ilgili kurumlarca yapılacak çalışmalar tamamlayıncaya kadar boşaltılması, Düşmalan ve Dikistasyon mezralarının valiliğimizce kontrol etütleri programında incelenmesi uygun görülmüştür” görüşünün de altı çiziliyor!

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın