KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mart 2024 Salı
4 °C Yağmur

Anadilini bilen gençlik yetişsin

Türkiye’nin demokratikleşme süreci içerisinde çözülmesi gereken sorunlarından birisinin de Zaza sorunu olduğunu belirten Seyfan Der Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Açıkbaş, velilere seçmeli ders çağrısı yaptı. Açıkbaş; “Öğrencilerin ve velilerin seçmeli ders seçimi konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Öğrencilerimizin anadillerini öğrenerek yetişmelerini istiyoruz.”

Anadilini bilen gençlik yetişsin
12 ŞUBAT 2016 CUMA 03:11
0
2505
3
AA aa

Seyfan Der Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Açıkbaş, Zazaca diline ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

Zaza sorununun Türkiye'nin demokratikleşme süreci içerisinde çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Açıkbaş, “Çok halklı ve çok kültürlü Avrupa ülkelerinde, bilindiği gibi etnik sorunlar demokratik bir anlayışla anayasada, kanuni ve siyasi düzeyde eşitlik ve eşit muamele temelinde bir düzenleme yapılarak nihai ve kalıcı bir çözüme bağlanıp barışçıl ve huzurlu bir ortam oluşturulmuştur. Toplumsal sorunlarını çözemeyen, bunların çözümü için yapılan çalışmaları baskı ve yasaklarla engelleyen ülkeler ise daima ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan geri kalmış, ayrıca haksızlığa uğrayan halklar üzerinden çeşitli art niyetli dış mihraklar bu olumsuz durumu kendi lehleri için kullanmaya çalışmıştırlar. Devlet maalesef merhametli yüzünü halkımıza gösterememiş ve bu durum halkımız arasında devlet meşruiyetine karşı ciddi anlamda güven sarsıntısına sebep olmuştur. Kendini baskı altında hissetmiş bir toplum gerçek anlamda nasıl ilerleyebilir, nasıl gelişebilir ve toplumuna-ülkesine ne kadar faydalı olabilir, bu yetkililerce tartışılmalıdır. Devlet bu tür basit ama halkımız nezdinde çok önemli meseleleri gündemine getirmeli ve hızlı bir şekilde demokratikleşme sürecini devam ettirmelidir” dedi.

“ZAZACA BİR DİLDİR, ZAZALAR BİR HALKTIR”

Zazaca bir dil, Zazalar da bir halk olduğunu kaydeden Açıkbaş, açıklamasında şunları kaydetti: “Zaza halkı Türkiye'nin yıllardır bulunduğu iç siyasi gerilimli atmosferinden dolayı bugüne kadar meşru toplumsal örgütlenmesini gerçekleştirememiş ve kültürel faaliyetlerini bağımsız, özgür, huzurlu bir ortamda gerçekleştirebilmeyi yakalayamamıştır. Zazaca bir dildir, Zazalar bir halktır Bingöl Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi ve Artuklu Üniversitelerinde Zaza diliyle ilgili bölümler açılmış fakat Zazaların tarihi ve Zazacanın kökeni ile ilgili herhangi ciddi çalışmalar içerisine girilmediğini görmekteyiz.”

Veli ve öğrencilere seçmeli ders çağrısı da yapan Açıkbaş, “ Ayrıca Lise düzeyindeki öğrencilerin 12 Şubat, ilköğretim düzeyindeki öğrencilerin ise 19 Şubat'a kadar seçmeli ders seçebileceğini Öğrencilerin ve velilerin seçmeli ders seçimi konusunda da duyarlı olmalarını istiyoruz. Öğrencilerimizin anadillerini öğrenerek yetişmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ZAZACA ZORUNLU DERS OLSUN”

Zazaların yaşadığı coğrafyada haftada iki ders de olsa zorunlu olarak okutulması gerektiğini ifade eden Açıkbaş, “Zazaca ders öğretmenleri için yeni kadroların açılmasıdır. Zazalar bu ülkenin azınlık halkı da değildir bilakis Anadolu'muzun en köklü ve kadim halklarından biridir. Bir halk diliyle tanınılır, dili kaybolmuş bir halkın varlığından bahsedilmez. Eğer bugünkü çocuklarımız Zazacayı öğrenemezlerse yaklaşık 50 yıl içerisinde dünyada Zazaca konuşan insan sayısında çok ciddi azalmalar olur ve Anadolu'muzun en kadim halklarından biri olan Zazalar dilsiz, benliğini unutmuş, tarihinden bihaber yaşamış ve kültürünü unutarak dünya tarihinden yok olmuş bir halk olacaktır. Aynı zamanda devlet birçok dilde (Trt Türk, Trt Arap, Trt Avaz, Trt Kurdi, Trt World gibi) bazı halkların kırılan gönlünü almak ve dillerin yaşayabilmesi için TRT tv kanalları açmıştır, fakat ne yazık ki Türkiye'nin 3. Kalabalık nüfusuna sahip olan Zazalar için ise herhangi bir devlet destekli TRT tv kanalı açılmamıştır, Tahmini yaklaşık 5-6 milyon nüfusa sahip halkımızın her ay elektrik faturalarında ödediği TRT vergileriyle dahi istenilseydi kolaylıkla Trt Zaza tv'si açılabilirdi. Ama maalesef bu hiçbir zaman yetkililerce düşünülmeye gerek duyulmamış.”

Kamu ve yerel yöneticilerden Zazaca için taleplerde bulunan Açıkbaş, şunları kaydetti: “Eski Zazaca yer isimlerinin Mahalle-Sokak-Cadde ve köylerimize resmi olarak verilmesi, Çok dilli belediyeciliğe geçilmesi, Belediye Başkanlığının sertifikalı Zazaca kurslar hazırlaması. Seçmeli Zazaca dersler için yeni öğretmenler atanması ve öğrencilerin bu derslere teşvik edilmesi, Bingöl Üniversitesinin Zaza halkı ve diliyle ilgili uluslarasın sempozyumlar düzenlemeye kaldığı yerden devam etmesi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Zaza kültürümüzün tanıtımı için her yıl festivaller düzenlenmesi, yıpranmış yıkılmış tarihi eserlerimizin restore edilerek halkımız için bu kıymetli tarihi yerlerin gezi programları ile tanıtılması ve eski Zaza coğrafyasına ait değerli eşyaların sergilenmesi amacıyla Bingöl'de bir müze açılması. Zaza sanatçılarına ve folkloruna maddi-manevi desteklerin sunulması, Cuma günleri şehir merkezinde bulunan herhangi bir camiimizde Zazaca vaazların verilmesi, Zazaca ile ilgili açılmış STK'ların faaliyetlerine yardımcı olunması, maddi-manevi olarak desteklenmeleri ve son olarak da; Şehrimizin giriş-çıkışlarına Zazaca karşılamalı-uğurlamalı tabelaların asılması.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haydar İahin (@Misafir_19449)
13 Şubat 2016 Cumartesi 23:57
Sayın Orhan Açıkbaş,
tespit ve çağrılarınız için teşekür ederim ve bu yönde çabalarınızın devamını bekliyorum.
Bu işi tüm Zaza coğrafyasında ve Türkiye'de örgütlenerek büyük bir kadro yaratarak demokratik mücadeleyi yükseltememiz geekiyor.
zazasıddık (@Misafir_19445)
13 Şubat 2016 Cumartesi 00:05
Bak orhan kardeşim kardeşim.Gençliğin anaları zazacayı konuşmuyor.Gençlik nasıl konuşsun.Anadil Türkçe olmuş,türkçe konuşan ana elbetteki çocuğuna doğar doğmaz Türkçe konuşacak.İlk öğreteceği dil Türkçe olacak.Anadilini konuşan nesil istiyorsan ozaman samimi olacaksın.Demokratik özerkliği savunmalısın.Çünkü idari özerklik,ekonomik özerklik ,kurumlaşma özerliği olmadan dilini öğrenemezsin.Karar mekanizmalarında söz sahibi olmadan dilini öğrenemezsin.Ancak bir kaçmetre kare alanla yaşayan diller grubunda öğrenebilirsin.Bu nunda karşılığı yok
mehmet dinler (@Misafir_19442)
12 Şubat 2016 Cuma 23:37
Bir zaza olarak derim ki:Sizler bu gün dil için verdiğiniz mücadeleyi DİN için verseydiniz bu sorunlar yaşanmazdı.çünkü senin ırkını rengini,dilini teminat altına alan dindir. zazaları çok seviyorsanız genç nesillerin imanını kurtamak için bir şeyler yapın.Diyelim ki zaza dilini kurtardınız ya eğer bu nesil ALLAH korusun yarın imansız Allahın huzuruna giderse ve cehenneme odun olursa o zaman hiç birimiz hesap veremeyiz.Diline sahip çıkmak güzel birşey, ama birilerinin bugün yaptığı gibi ırkçılık tohumunu saçmaz ise. Kolonlar çatlarsa sıva ve boya yapmanın bir anlamı olur mu ?Wesselam.
19.03.2024
01:18
Vali Usta şehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya geldi
Vali Usta şehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya geldi
Bingöl'de şehit ve gazi aileleriyle iftarda bir araya gelen Vali Ahmet Hamdi Usta, 'Bu toprakları vatan yapmak için sizler en değerli varlıklarınızı; çocuklarınızı, eşlerinizi, kardeşlerinizi, yakınlarınızı, kısacası en sevdiklerinizi bu millet için feda ettiniz. Sizler için ne yaparsak yapalım hakkınızı hiçbir şekilde ödeyemeyiz' dedi.
19.03.2024
01:17
'Şehit aileleri başımızın tacı, gazilerimiz onurumuzdur'
Şehit aileleri ve gaziler onuruna verilen iftar programında konuşan Genç Kaymakamı Güzel; 'Şehitlerimizin emaneti olan sizlere ve gazilerimize sahip çıkabilmek bizim için en kutsal görevdir. Her zaman yanınızda olacağız' dedi.
19.03.2024
01:15
Bingöl`de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü
Bingöl'de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi Yıldönümü
Bingöl'de 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi'nin 109'uncu yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.
19.03.2024
01:15
'Çanakkale insanlığın savaşı yendiği yerdir!'
Kebude; '1915 Çanakkale Zaferi Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözüdür ve Çanakkale insanlığın savaşı yendiği yerdir!'
19.03.2024
01:13
AFDK Yozgat Bozokspor`a ceza yağdırdı!
AFDK Yozgat Bozokspor'a ceza yağdırdı!
Bingöl'de oynanan ve bir dizi gerilimlere sahne olan Yeni Genç Muratspor - Yozgat Bozokspor maçında sportmenliğe aykırı hareket eden 3 Bozoksporlu futbolcu ve kulüp antrenörüne ceza verildi. Kulübe de ayrıca para cezası kararı çıktı!
19.03.2024
01:12
12 yıllık aranın ardından dönüşü muhteşem oldu!
12 yıllık aranın ardından dönüşü muhteşem oldu!
Bir dönemin güldüren ve düşündüren adamı Yusuf Buyankara, 12 yıl aradan sonra sahneye döndü ve gösterisinde izleyenleri kahkahalara boğdu!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın