KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Baluken, zehirli suyu sordu

Baluken: “Çavuşlar Köyü’ndeki içme suyunun tahlili en son ne zaman yapılmıştır? Çavuşlar köyü sakinlerinin belli bir süre arsenikli su içmesine sebep olan sorumlular kimlerdir? Bu sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Arsenik oranı tespit edilmiş olmasına rağmen alternatif yollar neden üretilmemiş ve köylülere zehirli su içirilmiştir?”

Baluken, zehirli suyu sordu
19 AĞUSTOS 2014 SALI 21:35
0
1485
0
AA aa

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Çavuşlar Köyü yeni yerleşim yeri ve Taşlı Mezrası'nda içme suyunda yaşanan arsenik kriziyle ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi.

Sorularının Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılmasını isteyen Baluken: “Dünya Sağlık Örgütü normlarına göre içme suyunda litrede en fazla 10 mikrogram arsenik olması gerekirken, Çavuşlar Köyü yeni yerleşim yerinde litrede 167,67 mikrogram olduğu ortaya çıkmıştır. Çavuşlar köyü ve Taşlı mezrası ile birlikte toplamda 169 hane arsenik oranı yüksek, toplum sağlığını tehlikeye atan içme suyunu kullanmıştır” dedi.

“HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE”

Zehirli suyun tespit edilmesinden sonra köylülerin 3 kilometre mesafede bulunan kaynak suyuna mahkûm bırakıldığını ifade eden Baluken: “Aldığımız bilgilere göre seçim öncesi köylülere sondaj çalışmasının yapılacağı sözü verilmesine rağmen köylüler hala zehirli suya mecbur bırakılmaktadır. Alternatif bir çözüm yolunun da geliştirilmediği Çavuşlar köyünde halk sağlığı için tehlikeli boyutlara ulaşıldığı bir gerçektir. Çavuşlar köyünün yanı sıra Bingöl ilimizin tüm bölgelerinde içme suyu sağlığı açısından önemli problemler bulunmaktadır. Bir bütün olarak kentimizde içme suyunun sağlıksız olması nedeniyle halk sağlığı tehdit altındadır” dedi.

SAĞLIK TARAMASI YAPILDI MI?

Soru önergesinde Çavuşlar Köyü'nde sağlık taramasının yapılıp, yapılmadığını soran Baluken, Müezzinoğlu'na şu soruları yöneltti: “Çavuşlar Köyü'ndeki içme suyunun tahlili en son ne zaman yapılmıştır? Çavuşlar köyü sakinlerinin belli bir süre arsenikli su içmesine sebep olan sorumlular kimlerdir? Bu sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Arsenik oranı tespit edilmiş olmasına rağmen alternatif yollar neden üretilmemiş ve köylülere zehirli su içirilmiştir?

Seçim öncesi Çavuşlar Köyü sakinlerine sondaj yapılıp su bulunacağı sözü verilmiş olmasına rağmen neden hala sondaj çalışması yapılmamıştır?

Zehirli su tüketmiş olan Çavuşlar Köyümüzde, sağlık taraması yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, gerekçesi nedir?

Bingöl ilimizde içme suyu sağlığı açısından rutin tetkikler yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa son üç yıldaki sonuçlar nelerdir? Yapılan tetkiklerin halkımızla düzenli olarak paylaşılmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?

Daha önce sağlıksız içme suyu sebebiyle Bingöl il merkezinde defalarca ishal salgınları gibi salgın hastalıklar özellikle çocuklarda baş göstermişti. Aradan bir yıldan uzun bir süre geçmesine rağmen Bingöl merkez içme suyunda neden önlem alınmamıştır? Önlem alınmamasının sorumluları kimlerdir?

İl merkezi ve köylerimizden hangilerinin içme suyu Dünya Sağlı Örgütü normlarına uymamaktadır? Bu içme sularının normlara uygun hale getirilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

Bingöl'ün içme suyunun temin edildiği Karlıova ilçemizde, içme suyu kaynağına yakın bir bölgede termik santral yapılmak istenmektedir. Termik Santral, içme suyu kaynağını dolayısıyla da tüm kentimizi tehdit etmektedir. Yapılmak istenen termik santralin içme suyuna yönelik zararları ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Bu zararların önlenmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın