KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Belediye 167 milyon tl borçlu

BDP tarafından verilen soru önergesini cevaplayan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, uzun süre kamuoyunu meşgul eden borç sorusuna yanıt verdi. Barakazi, 7 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Bingöl Belediyesi’nin 152 milyon 940 bin TL borcu olduğunu söyledi. Son dönemde üstyapı işinde kullanılmak üzere alınacak 15 milyon TL yeni kredi ile birlikte bu rakam, 167 milyon 940 bin TL’ye yükselecek.

Belediye 167 milyon tl borçlu
25 TEMMUZ 2014 CUMA 01:14
0
2272
0
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) meclis üyeleri, kentteki sorunlara ilişkin Bingöl Belediyesi'ne yazılı soru önergesi verdi. 5 sorudan oluşan önergede, Bingöl Belediyesi'nin toplam borç miktarı, kentte yaşanan su sıkıntısına karşı alınan önlemler, Yenişehir Mahallesinde bulunan arsada yapılmak istenen ve mahallenin tepkisine neden olan arsa problemi, üstyapı çalışmalarında alınan mesafe ve sonuçlanma tarihi ve daha önce verilen önergede yer alan ihalelerin canlı yayınlanmasına ilişkin gerekli çalışmanın yapılıp yapılmadığı soruldu.

BELEDİYENİN BORCU

BDP meclis üyeleri tarafından verilen soru önergesine yazılı olarak cevaplayan Başkan Barakazi, Bingöl Belediyesinin toplam borç miktarının 7 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 152 milyon 940 bin TL olduğunu söyledi. Son başvuru ile birlikte onaylanan 15 milyon TL ile borç miktarı 167 milyon 940 bin TL'ye yükselecek.

SU SIKINTISI

Bingöl Merkezde yaşanan su sıkıntısı ve akabinde sorunun çözümüne ilişkin yapılan çalışmalara cevap veren Başkan Barakazi, İller Bankası kredisi ile 2012 yılında yapımına başlanan Bingöl Merkez içme suyu şebeke hattı yapım çalışmalarının 2013 yılı sonu itibariyle tamamlandığını belirtti. Proje kapsamında yaptırılan 4 adet 16 bin ton kapasiteli içme suyu depolarından şebekelere su verildiğini kaydeden Barakazi: “Belediyemizce ilimizin içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Devecik Köyü sınırları içerisindeki Kürük kaynaklarında vatandaşlara ait olan su kaynaklarının kamulaştırma işlemlerinin yapılarak 3 adet su kaynağının ana içme suyu depomuza bağlanabilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda bölgede vatandaşlarla yapılan anlaşmalar sonucunda 20 lt/sn debisindeki bir adet kaynak içme suyu ana depomuza bağlanmıştır. Ayrıca belediyemizce DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan yazışmalar ile bahsedilen bölgede vatandaşların mülkiyetinde bulunan 2 adet içme suyu kaynağının ana depomuza bağlanması için gerekli kamulaştırma çalışmaları başlatılmış olup, çalışmaların kısa sürede bitirilmesi planlanmıştır. Söz konusu kaynakların bu yıl içerisinde tamamen ana depomuza bağlanmasıyla beraber ilimiz genelinde su sıkıntısı büyük oranda giderilmiş olacaktır. Halen ilimiz genelinde içme suyu sıkıntısı büyük ölçüde bulunmamaktadır” dedi.

ARSA SORUNU

Yenişehir Mahallesi'nde bulunan ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan 4 bin 693 metre karelik arsa üzerine yapılmak istenen özel yurt, mahallelinin tepkisine neden olmuş, mahalleli alanın kamu yararı gözetilerek, park yapılmasını talep etmişti. Akabindeki gelişmeler mahallenin çabalarını boşa çıkarmış ve en nihayetinde alanda yurt yapılması için temel atıldı. BDP, meclis üyelerinin verdiği soru önergesinde yer alan arsaya ilişkin cevap veren Başkan Barakazi, yurtla ilgili yaşananların belediye ile ilgisinin olmadığını söyledi.

Alanın imar planında ‘Kuran Kursu Yatılı Yurt Alanı' olarak planlandığını ifade eden Barakazi, mülkiyet sahibinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü olduğunu ve vakıf talebi doğrultusunda alanın ‘Özel Yurt Alanı' olarak değiştirildiğini söyledi. Barakazi: “Yapılan plan değişikliği ile söz konusu alanın Özel Yurt Alanı olarak tadil edilmesi 07.09.2011 tarih ve 67 sayılı karar ile onaylanmıştır. Bu alanın hemen kuzeyinde yeşil bant olarak görülen 1296 m² yeşil alan olup eski planda da mevcut planda da halen mevcuttur. Plan müellifinin açıklama raporuna göre imar plan değişikliğine konu alan, ‘Kuran Kursu ve Yatılı Yurt Alanından', ‘Özel Yurt Alanı'na olarak değiştirilmiş, yapılaşma yoğunluğu için emsal E: 1.50 ve max. Yapı yüksekliği (hmax): 15.50 metre olarak planlanmıştır. İmar pafta numarası belirtilen imar adasında yapılan plan değişikliğinin imar mevcuduna uygun olduğu ve kamu yararı gözetildiğinden herhangi bir yargı kararı bulunmaksızın yapılmıştır. Ayrıca söz konusu yeşil alan için talep yetkisi umuma açıktır. Buna benzer yeşil alan ve benzeri sosyal-teknik altyapı alanları şehircilik ve planlama esaslarına göre imar planlarında oluşturulur” ifadelerine yer verdi.

ÜSTYAPI ÇALIŞMALARI

Soru önergesinde üstyapı çalışmalarına ilişkin yer alan soruya cevap veren Başkan Barakazi, proje bitim süresinin 25 Ekim 2014 olduğunu söyledi. Barakazi: “Belediyemizce 2013 yılı içerisinde yapım çalışmalarına başlanan Bingöl Merkez üstyapı, yol-kaldırım yapım çalışmaları kapsamında Bingöl Merkez Kültür, İnalı, Karşıyaka, Kaleönü, Saray, Yenişehir ve Bahçelievler mahallelerinde yol ve kaldırım çalışmaları büyük oranda tamamlanmış olup, çalışmalar devam etmektedir. Projenin bitim süresi 25 Ekim 2014 olarak belirlenmiştir” dedi.

İHALELERİN CANLI YAYINLANMASI

BDP tarafından 5 Mayıs 2014 tarihinde verilen önergede, ihale ve meclis çalışmalarının belediyenin internet sitesinde canlı olarak yayınlanmasına ilişkin soruya cevap veren Barakazi: “Grubunuz tarafından verilen önerge ile ilgili ihalelerin canlı yayınlanmasına ilişkin çalışmalarımız devam etmekte olup, en kısa sürede işlemler bitirilerek bundan sonra yapılacak ihaleler belediyemiz web sayfasında yayınlanacaktır” ifadelerini kaydetti.

YILDIRIM VERİLEN CEVAPLARI DEĞERLENDİRDİ

Başkan Barakazi tarafından verilen cevapları değerlendiren BDP Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Cihat Yıldırım: “Ek kredi için meclisten yetki talep edildiğinde, Belediyenin borç yüküne yük katıldığı ve seçim döneminde bu işlerin borçlanmadan bitirileceği yönünde vaatlerde bulunulduğundan bizler de red oyu vermiştik. Ancak bizi yapılacak hizmetleri engellemekle suçladılar.Şimdi bu soru önergemize verilen cevaptan da anlaşılıyor ki, bizim tutumumuz Bingöl'ün menfaatlerini gözeten bir tutumdur. Bu borç öyle kolay kolay kapatılacak bir borç değildir. Bu borcu nasıl kapatılacağına dair planlamanın halka açıklanması büyük önem arz etmektedir. Bu gün itibariyle borç yeni çekilecek kredi hariç 152.940.014,00 TL'dir Çekilecek 15.000.000 TL' de eklenince 167.940.014,00 TL olmuştur.Biz, Bingöl Belediyesinin bu borcun nasıl ödeyeceğine dair bir planı varsa bu planı halka açıklamasını talep ediyoruz” dedi”

Başkan Barakazi'nin su sorununa ilişkin verdiği cevabı değerlendiren Yıldırım: “İlimizde yaşanan su sıkıntısı için de,Başkan Kürükte kaynak olduğunu ve köylülerle yaşanan sıkıntıdan sonra, "biz gider suyu alırız o su kamuya aittir kimseye eyvallahımız yok isteyen istediği yere şikayet edebilir" diyerek rest çekmişti. Şimdi neden kamulaştırma yapılıp kaynak israfı yapılıyor” dedi.

Açıklamasında Yenişehir Mahallesinde bulunan arsa sorunu ve sonrasında yaşananlara ilişkin verilen cevabı değerlendiren Yıldırım: “Yenişehir Mahallesi Diş Hastanesi karşısında bulunan ve geçtiğimiz günlerde mahallelinin protestosuna sebep olan arsa, daha önceki imar durumunda da Yurt alanı olarak tanımlı olduğu görülmüştür. Tekrardan yapılan düzenlemeyle de değiştirilerek "Özel Yurt" alanına dönüştürülüp peşkeş çekilmeye hazır konuma getirilmiştir. Burada Bingöl Belediye'sinin sorumluluğu büyüktür. Yenişehir mahallesinde bir tane kayda değer yeşil alan yokken böyle alanların büyük çoğunluğu bu şekilde belli grupların inisiyatifine bırakılarak kamu yararı göz ardı edilmiştir. Bu iş sadece Vakıflar Bölge müdürlüğü ile temizlenecek bir iş değildir. Bu arsa için önceki yıllarda planlama yapılırken mahalle sakinlerinin ihtiyaçları ve görüşleri göz önüne alınmaksızın karar verildiğinden, mahalleli son kertede haberdar olmuş ve tepkisini de haklı olarak protesto ederek göstermiştir. Bizim belediyecilik anlayışımızda mahalleler ile ilgili karar alınırken kesinlikle mahallelinin görüşleri ve ihtiyaçları öncelikli tutulur” diye konuştu.

Üstyapı çalışmaları ve ihale ve meclis çalışmalarının belediyenin internet sitesinde canlı olarak yayınlanmasına ilişkin verilen cevapları da değerlendiren Yıldırım, şunları söyledi: “Üst yapı çalışmalarının 25.10.2014 tarihinde bitirileceğinin planlandığı söyleniyor. Bizler, çekilen kredi ile bu işin bitmesi için hiç bir engel kalmadığını düşünüyor ve planlanan zamanda bitmesini temenni ediyoruz. 5 Mayısta verdiğimiz meclis çalışmalarının ve ihalelerin belediyenin internet sitesinde canlı yayınlanmasına,dönük önergemiz sadece ihaleler için yapılabileceği söylenerek ilgili birime gönderildi. Nedense hala bu basit çalışma bitirilmiş değil ve bize gerekçe olarak "çalışmalar devem ediyor deniyor. Bu tamamen geçiştirmedir.”

Soru önergesiyle kamuoyunun çalışmalardan haberdar edildiğini de sözlerine ekleyen Yıldırım: “Bizler verdiğimiz ve cevaplandırılmasını istediğimiz bu 5 sorudan oluşan soru önergesiyle Bingöl halkının Belediyenin yaptığı işlerden haberdar olmasını sağlamaktır. Bizim yegane amacımız Bingöl Belediyesinde katılımcı ve şeffaf bir belediyecilik anlayışının hakim olmasıdır. Tüm Bingöl kamuyona ve ilgililere saygılarımızla arz ederiz” dedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
24.04.2024
17:15
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, öğrencilere siber suçlarla mücadele eğitimi verildi.
24.04.2024
11:27
Bingöl Emniyet`inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl Emniyet'inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bedensel engelli 1'i çocuk 3 kişiye akülü sandalye hediye edildi.
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın