KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

Bonzai önergesi reddedildi!

Son günlerde bonzai ve uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle ölümlerin artması üzerine Halkların Demokratik Partisi(HDP) grubu, uyuşturucu kullanımının önlenmesine dair Meclis’e bir araştırması önergesi verdi. Önerge AK Parti'nin oylarıyla reddedildi.

Bonzai önergesi reddedildi!
19 TEMMUZ 2014 CUMARTESİ 01:25
0
1227
0
AA aa

Bonzai olarak adlandırılan öldürücü sentetik madde nedeniyle birçok genç hayatını kaybetti. Konunun araştırılması için HDP tarafından Meclis'e verilen önerge, AK Parti milletvekilleri tarafından reddedildi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken gençlerin bir ölüm girdabının içerisine saplandığını söyledi. Baluken: “Bununla ilgili gerekli tedbirleri almazsak, erişilebilirlik noktasında ya da bu joker uyuşturucu durumuyla ilgili duruma müdahale etmezsek korkarız ki önümüzde ciddi ölümcül madde bağımlılığının ölüm salgınlarıyla karşılaşabiliriz. O nedenle ben bu konuda bütün Meclis'in duyarlı olması gerektiğini ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Merkezi tarafından hazırlanan raporda, uyuşturucu madde kullanımı yaşının 10'a kadar düştüğü ortaya çıktı. Özellikle büyükşehirlerdeki gençlerin yoğun olarak kullandığı uyuşturucu, güvenlik güçleri tarafından da sıkı denetlenmesine rağmen yayılmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 83 bin uyuşturucu olayı yaşanırken, 130 bin şüpheli yakalanarak haklarında idari işlem uygulandı. Buna rağmen, uyuşturucu ticaretinin önüne geçilemiyor. Özellikle uyuşturucu madde almaya yarayan malzemelerin satışının serbest olması, gençlerin bu alışkanlığa sürüklenmesinde önemli bir etken oluyor.

Bu malzemelerden bong şişesi denilen ve esrar ve bonzai uyuşturucu maddesi içmeye yarayan malzeme özellikle nargile satışı yapılan dükkanlarda ve internet sitelerinde hiçbir yaptırımı olmadan satılıyor. Halk arasında 'kova' olarak bilinen bong şişeleri, nargileye benzemesi nedeniyle satıcılar tarafından bu şekilde satılıyor. Ancak, şişeleri alanlar esrar içmek için kullandığı ifade ediliyor. Esrar dumanının bong şişesine doldurulup, birden çekilmesi uzun süreli tekrarlanmada akciğer için oldukça tehlikeli olduğu ve ani kalp krizi ile beyin kanaması gibi risklerinin bulunduğu belirtiliyor.

Bong şişeleri, yurt dışından ülkeye sokulması yasak olmasına rağmen, özellikle nargile ve kaçak tütün satılan dükkânlarda vitrinlerde sergileniyor. Ayrıca, internetten de satışının yapıldığı bong şişeleri, 15-70 TL arasında satışa sunuluyor. Yapıldıkları hammaddeye göre özellikleri değişen söz konusu şişeler, değişik tasarımlarla gençler için cazip hale getiriliyor. Ankara'da özellikle gençlerin yoğun olarak kullandığı Kızılay, Karanfil Sokak ve Yüksel Caddesi'nde bulunan pasajlarda satılan bong şişeleri, gençlerin daha rahat ulaşması için dükkan önüne kurulan stantlarda satılıyor.

“BU TÜR MALZEMELER GENÇLER TARAFINDAN, KENDİNİ İSPAT ETME GİBİ ALINIP KULLANILIYOR”

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak, nargile olarak satıldığı için bir yasal engelinin olmadığını ancak uyuşturucuya başlamada bong şişelerinin önemli bir etken olduğunu ifade etti. “Bu tür malzemeler gençler tarafından, bir gösteriş meselesi, kendini ispat etme gibi alınıp kullanılıyor. Birkaç denemeden sonra da bağımlı hale getiriliyor.” diyen Toprak, konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Toprak şöyle dedi: “Uyuşturucu maddelerinin özendirilmemesi için bu tür malzemelerinin satışının yasak olması gerekiyor. Bu şişeler esrar içmek için kullanılıyor ve gençlerin gittiği mekanların yanında satılıyor. Konu ile ilgili çalışmamızı başlattık. En kısa zamanda il uyuşturucu kurullarına bununla ilgili raporumuzu sunacağız.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
19.04.2024
15:58
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
Merkez Bankası'nın, piyasa katılımcıları ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, piyasanın yıl sonu enflasyon, döviz kuru, politika faizi ve büyüme rakamı tahminleri açıklandı.
19.04.2024
15:30
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Bingöl merkeze bağlı bir köyün dağlık alanında mahsur kalan 4 vatandaş, AFAD ekiplerinin çalışması sonucu kurtarıldı.
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın