KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2024 Perşembe
11 °C Çok bulutlu

Çıkış yolu hizmet sektörüdür

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay, Bingöl’de istihdamın artırılması için hizmet sektörüne ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Çalbay, şehre özellikle yerli turist çekmek ve bölgede markalaşmak için termal turizm ve kış turizmine ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çıkış yolu hizmet sektörüdür
30 OCAK 2015 CUMA 05:31
0
2239
0
AA aa

Uzun yıllardır var olan ancak ilk kez varlığını hissettiren ve kamuoyunda itibarlı bir kurum haline dönüşen Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın bu gelişimini, Bingöl'ün ticari potansiyelini, neler yapılması gerektiğini, hangi alanların Bingöl'e katma değer kazandıracağına dair söyleşimizi Bingöl TSO Başkanı Erkan Çalbay ile gerçekleştirdik.

Bingöl'ün sanayi şehri olmadığını, bu nedenle belli başlı bir iki konu üzerine yoğunlaşıp şehri, en azından bölgenin uğrak mekânlarından biri haline getirmenin güç birliğiyle mümkün olabileceğini kaydeden Çalbay, “Bu şehri sevenlerin samimiyeti ve birliği, makûs tarihimizi değiştirmeye yetecektir” dedi.

İşte, Bingöl'ün kalkınmasına vesile olacağına inanılan çalışmalar ve sorunların çözümü için çağrıların yer aldığı o röportajdan önemli kesitler…

Sayın Başkan! Kamuoyunda da kabul görüyor ki, Bingöl TSO ilk kez varlığını hissettiriyor. Bu değişim ve gelişimin sebeplerini nasıl yorumluyorsunuz?

Varlığımızı hissettirebilmişsek ne mutlu bizlere! Tabii burada gönüllü bir çalışma var. Gerek yönetim kurulumuz, gerekse Meclis'imiz samimi bir yaklaşım ortaya koydu. El birliğiyle ‘nasıl daha iyi bir noktaya gelebilir ve üyelerimize, şehrimize faydalı olabiliriz?' sorusuna yanıt verebilmenin gayretini ortaya koyduk. Şuna inanıyoruz ki, ‘bir yeri değiştirecekseniz, öncelikle kendinizden başlamalısınız'. Biz de bu ilke doğrultusunda değişime kendimizden başladık. İlk önce, kurumsal yapımızı oluşturmaya başladık. Bununla birlikte, ‘Akredite' dediğimiz ‘AB standartlarına uygun Oda' yapısını kazanmak için çalışmaya başladık. Zaten akredite yapmayan Bingöl ve Tunceli kalmıştı. Bizler de bu süreci başlatıp önemli aşamalar kaydettik. Tabi ki, bu süreçte çeşitli denetimlerden geçeceğiz. İnşallah başarıyla süreci geçirip Akreditemizi tamamlamış olacağız.

Yine göreve geldiğimiz günden buyana tüm komisyonlarımızı aktifleştirdik, toplantılar yaparak sorun ve çözüm yollarını tespit ettik. Bunları ilgili makamlarla da paylaştık. Yine çok sayıda kurs açıp üyelerimize ve üye adaylarımıza önemli paylaşımlar sunduk.

‘Ticaret ve Sanayi' diyoruz ama ticaret zayıf kalsa da sanayi neredeyse hiç yok. Orta ölçekli şirketlerle nasıl bir büyüme sağlanabilir ki?

Şuanda Odamıza kayıtlı 4 bin 300 üye var. Bunun yaklaşık 2 Bini pasif üye. Geri kalanların yüzde 50'si de kamuda taahhüt işleri yapan şirketler. Haklısınız! Sanayimiz yok ama bunun geçmişten gelen sebepleri var. Sanayimiz olmasa bile farklı alanlarda yine önemli aşamalar kaydedebiliriz. Şuanda odamızın kurumsal yapısı güçleniyor ve artan prestije orantılı bir şekilde bu güçten yararlanmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Bir önceki yıla oranla üye sayımızda yüzde 20'lik bir artış söz konusu. Hedefimiz, kurumsal yapısını tamamlamış, üyelerine ve şehre çok daha fazla katkı sağlayan bir oda olmak. Bunu da başaracağımıza inanıyorum.

Kurumsal yapı diyorsunuz ancak bunu şirketler düzeyinde görmek pek de mümkün olmuyor. Bu konuda üyelerine nasıl bir yol göstermeyi düşünüyorsunuz? Ya da bir tavsiyeniz olacak mı?

Üyelerimize bu konuda çeşitli telkinlerimiz oluyor tabi ki. Buradan bir kez daha tekrar etmeliyim ki, artık kara düzen çalışan değil, kurumsal yapısını oluşturan firmalar kazanıyor, güçleniyor, büyüyor. Birçok firma var ama logosu yok, kurumsal web sayfası yok, fiziki anlamda bir kurumsallık bulunmuyor, sekretaryasını oluşturamıyor. Bu konularda her türlü desteği sunuyoruz, yol gösteriyoruz. Bu kapsamda kurslar veriyoruz, şirketlerimizin bu kursları önemsemelerini istiyoruz. Hiçbir kurs gereksiz değildir. İyi bilinmelidir ki, artık kara düzen çalışma sistemi itibar görmüyor, büyümeye katkı sağlamıyor. Şirketlerimizin kendini yenilemesini bekliyoruz.

Böyle bir tablo ile karşı karşıya iken, Bingöl'de ticaretin gelişimi nasıl sağlanabilir? Örneğin; parası olan nasıl değerlendireceğini bilmiyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Paranızın olması iyi bir yatırım yapacağınız anlamına gelmiyor maalesef. Paranızı bir kenarda tutar ve önce mesleki becerilerinizi, uzun vadeli çalışma ortamını nasıl sağlayabileceğinizi hesap edersiniz. İşe karar vermeden önce mutlaka arz-talep dengesi araştırılmalı. İhtiyaç var ise işe başlarsınız. Fakat rutin kalmayı tercih ederseniz, öylece kalırsınız. İşi kurduktan sonra da, AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmeli. İşin büyütülmesi, geliştirilmesi için çaba harcanmalı. Bu konuda projelerden istifade edilmeli.

Mali olanakların güçlülüğü de bazen iş kurmanız için yeterli olmuyor. Mesela, yatırım yapacak arazi bulanamıyor. Bingöl'de en önemli sorunlardan biri de bu. Bu sorun nasıl aşılacak? Arsa sorunu çözülmezse yatırımcıyı nasıl çekeceksiniz?

Çok önemli bir noktaya temas ettiniz. Bingöl'ün ticari gelişiminin önündeki en büyük engellerden biri de ‘arsa' sorunu. Şuanda ne tür bir yatırım yapmak isterseniz isteyin, arsa problemiyle karşılaşıyorsunuz. Ya Hazine arazisidir, yâda mera alanı! Mera kanunu çok katı! Aslında bu, Türkiye'nin genel problemidir. Ama yerelde bunun etkisini çok daha yoğun hissedebiliyoruz. Bu kanunlarda değişiklik yapılmalı, yatırım konularında farklılık ve artış gösterilmelidir. Yerelde bu sorunun çözümüne dair Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz öncülüğünde kurulan Kalkınma Kurulu'nda önemli adımlar atıldı. Bu adımların kısa vadede olumlu sonuç vermesi en büyük temennimizdir. Arsa sorunu çözüldüğü taktirde Bingöl'de yatırımların artacağını hep birlikte görebileceğiz. Aksi taktirde ticari kalkınmamız uzun yıllar alabilir.

“Kent merkezinde arsa var ama ticari alan daraldı”

Büyük yatırımlar için arsa gerekiyor ama kent merkezinde de doğru planlamaların yapılmaması gelecek için ciddi sıkıntılar yaratıyor. Her tarafa ev yapmak ne kadar doğru olabilir ki? Ev yapılsın ama altları ticari alan olarak tasarlanabilir. Çarşı merkezi sıkıştı. Yeni alanlara ihtiyaç var. Mahallelerde de çarşılar oluşturulmalı. Ticari faaliyetler her cadde ve sokağa taşındığında daha fazla istihdam, daha yeni olanaklar bulabiliriz. Bu, esnaf kadar vatandaşa da olumlu yansır. Öncelikle Bingöl'ün ticari alan planlamasını iyi tasarlamak lazım! Bu da tek bir kişiyle olmaz. Topyekûn bir çalışmayla, ortak güçle bunu başarabiliriz. Siyasi görüş ayrılıkları, mevki makam farklılıkları bir kenara bırakılarak, ortak akılla şehrin geleceği şimdiden planlanmalı ve bunlar mutlak surette uygulanmalı. 20 yıl sonrasının Bingöl'ünde fiziki durumun ne olacağı şimdiden belirlenmeli.

Bunca önemli konuyu aktardınız ama en önemlisi, Bingöl'de ticari gelişimin ve buna bağlı olarak istihdam artışının nasıl sağlanabileceğidir. İşsizlik sorununa nasıl bir çözüm bulunabilir?

Öncelikle huzur ortamı şart! Huzur yok ise, büyük yatırımcının gelmesi çok zor, hatta imkânsızdır. Teşvik konusunda 6'ıncı bölgede yer alıyoruz. Ama bu bölgede de dezavantajlarımız var. Mardin, Diyarbakır vs. hem nüfus yoğunluğu, hem de komşu ülkelerle sınırı bulunan büyükşehirler dururken yatırımcının Bingöl'e gelmesi biraz daha güç. Burada da iş, bizim becerimize düşüyor. Aksi halde yatırımcı çekmemiz çok zor olur.

İstihdam için gerekli olan ikinci bir husus da, hizmet sektörüne ağırlık verilmesidir. Bunda da üç dört alana yoğunlaşmanın faydalı olacağı kanaatindeyim.

Bingöl'ü bal ile tanıtamıyoruz. Çünkü balı meşhur olan başka birçok yer var. Bu konuda termal turizmi öne çıkartabiliriz. Termal suyumuz var ama otelimiz yok. Ilıcalar bölgesine yakın alanlarda 3-5 tane büyük otel yapılır ve doğru işletme mantığıyla hareket edilirse inanıyorum ki Bingöl, Doğu ve Güneydoğu'dan çok sayıda yerli turist çeker. Bu, istihdama da önemli katkılar sağlar. Düşünün ki, Erzurum'da bu kadar iyi bir suya sahip olunmamasına rağmen firmalar geçen yıl gelip burada yılda bir hafta-10 gün kalınabilecek şekilde 200 civarında apart ev sattı. 15 Bin TL'ye satılan bu evler, çok büyük paralar kazandırdı. Bu olanak Bingöl'de var ama bizler bunu değerlendiremiyoruz. Bugün Ankara, Afyon gibi iller termal turizmle binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyorlar.

Öte yandan kış turizmi bölgede sadece Erzurum Palandöken'de ön plana çıkmış. Oysa Bingöl'de de kar var ama yeterli tesis ve otel bulunmadığı için doğal varlıklarımızdan istifade edemiyoruz. Burada yapılacak tesisiler ve oteller, inanıyorum ki birçok ulusal yarışmaya ev sahipliği yapabileceği gibi bölge insanının da önemli bir tatil merkezi haline gelecektir.

Yine hizmet sektörünün en önemlilerinden olan tekstil alanına yoğunlaşılmalı. En fazla istihdam sağlayan alanlardan biri olan tekstilde yatırımcıya yer verilip kolaylık sağlanırsa, inanıyorum ki büyük ölçekli 3-5 fabrikada en az 2-3 bin kişi çalışabilir.

Bir diğeri de çağrı merkezleri. 3-4 katlı bir bana yapılıp yatırımcıya sunulursa, yada arsa olanağı sağlanırsa inanıyorum ki çok sayıda çağrı merkezi kurulabilir. Bu da yine 2-3 bin kişinin istihdam edilmesi anlamına geliyor. Bu konuda da Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz Bey'in girişimleriyle atılan adımlar var. İnşallah kısa sürede çalışmalar tamamlanır ve istihdama önemli bir katkı sunulur.

Ticaret diyoruz ama Bingöl hayvancılık için oldukça müsait olmasına rağmen bu alanda da ciddi bir yatırım sağlanamıyor. Ve gittikçe eriyen bir sektör! Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Uzun yıllar önce Bingöl, özellikle hayvansal yağ merkeziymiş. Çevre illerden gelip Bingöl'den yağ, hatta çökelek ve süt alınıyormuş. Fakat bazı hususlardan ötürü hayvancılık gittikçe geriledi. Şuanda hem küçükbaş, hem büyükbaş hayvancılık en düşük seviyelerini görmüş vaziyette. Çeşitli destek ve teşvikler bulunsa da yeterli büyümeyi sağlayamıyoruz. Bingöl'de mera hayvancılığı yaygınlaşmalı. Daha az giderle daha büyük gelirler sağlanabilir. Diğer türlü, barınaklara odaklı hayvancılık hem bilgi gerektiriyor, hem de yem fiyatlarındaki artış nedeniyle daha külfetli. Çiftimiz geleneksel çalışmalarla üretim yapmaya çalışınca başarı sağlanamıyor. Ama mera hayvancılığında mevcut bilgiler biraz daha pekiştirilirse inanıyorum ki, hayvancılık daha iyi noktalara gelir.

Hizmet sektörü ve ticari konuları özetlediniz. İlk başlarda da belirtiğimiz gibi ‘sanayileşme' neredeyse hiç yok. Çünkü ulaşım altyapımız yeterli değil. Hammaddeyi çıkarma sorunumuz var. Bu sorunlar karşısında, nasıl bir sanayileşme yoluna gidilebilir sizce?

Bence, enerji sektörüne yoğunlaşılmalı. Fakat bu, güneş enerjisi alanında olmalı. Yakın zamanda bu işin öncüsü olan Almanya'dan uzmanları Bingöl'de ağırladık. Almanya, güneşi bizim kadar çok gören bir ülke değil. Ama buna rağmen Almanlar güneş enerjisi ile ülkenin enerji ihtiyacını önemli oranda sağlıyorlar. Bingöl'ün, 10 megawatt (MW) elektrik ihtiyacı olduğu belirtildi. 200 dönümlük bir alana kurulacak güneş enerjisi panelleriyle 10 MW elektrik elde edebiliriz. Bu imkânsız değil. Bunu başarabilirsek, dışa bağımlılığımız kalmaz. Türkiye genelinde bunun desteklenmesi ve teşvik edilmesi lazım. Düşünün ki, 200 dönüme ekeceğiniz buğday ile sadece bir mahalleyi doyurabiliyorsunuz. Ve her yıl ekip biçmek zorundasınız. Ama güç birliğiyle 200 dönümlük bir araziye güneş panelleriyle donatırsanız, 100 bin nüfuslu şehrin elektrik ihtiyacınız karşılayabiliyorsunuz.

Farklı alanlarda üretime odaklanamıyoruz. Herkes bir dükkân açıp küçük ölçekli işlerle hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Bu da bir sorun değil mi?

Tabi ki ciddi bir sorun. Proje üretmek için fikir lazım. Bu da gezerek, görerek sağlanabilir. Bingöl'den dünyaya bakıp yorum yapmak sağlıklı değil. Bazen göreceğiniz çok farklı bir iş, Bingöl'de sizi önemli noktalara taşıyabilir. İstihdam için tekstil sektörünü önemsediğimizi söyledik. Ama öte yandan bizler, örneğin 10 tır kıyafet üretip satınca 100 bin lira kazanıyorsak, bir Koreli 1 tır çip ile 1 milyon dolar kazanabiliyor. Ürettiği yedek parçalar ise cabası. Üretime biraz da bu açıdan bakmalıyız.

Bunca konuyu değerlendirdiğiniz. Son sorumuz da, yatırımın gelişmesi için ne tür girişimlerinizin olduğunuz yönünde olacak. Bingöl TSO olarak neler yapıyorsunuz bu alanda?

Gerek Avrupa'da, gerekse Türkiye'nin farklı illerinde önemli yerlere gelmiş, ciddi potansiyelleri olan Bingöllü işadamlarımız var. Onları Bingöl'de ağırlamayı planlıyoruz. 2015 hedeflerimizden biri de bu. Çünkü yabancı yatırımcı bu bölgelerde yatırım yapmaya çekiniyor. Kendi insanımız olursa biraz daha cesaretli davranabilir. Bunun öncesinde arsa sorununa dair bir çözüm geliştirmemiz, inanıyorum ki elimizi güçlendirecektir. Aslında biz bize yetiyoruz. Kendi hemşerilerimizi buraya çekebilirsek, önemli bir kalkınma hamlesi sağlayacağımıza yürekten inanıyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Yâda bir mesajınız?

Bizlere kendimizi anlatma olanağı sunduğunuz için teşekkür ediyoruz. Çalışmalarınızı yakından takip ediyor ve başarınızı taktirle karşılıyoruz. Umuyoruz ki, bu aktardıklarımızdan sonra fikirsel bazda dahi olsa ticaretimizde önemli bir değişim yaşanır. Buradan tüm okurlarımıza saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
27.03.2024
23:04
Çoban`ın
Çoban'ın '40 Ayette İslam İktisadı' eseri yayımlandı
Yazarın asıl hedefi,' ekonomik ilişkileri Kur'ani bakış açısıyla yeniden düşünmek ve bu sayede ticari ilişkilerin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunmak' olarak özetlendi.
27.03.2024
17:44
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, muhtemel bir Bingöl depreminden önce kurulması planlanan konteyner kent alanlarında incelemelerde bulundu, ilgili kurum amirlerinden bilgi aldı.
27.03.2024
17:43
Bingöl`de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda 18,5 kilo toz esrar maddesi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın