KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

Çocuklar suça sürükleniyor

Bingöl Adalet Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, suça sürüklenen çocukların vahim tablosunu gözler önüne seriyor. Hırsızlık, tehdit, cinsel istismar, madde kullanımı gibi birçok suça bulaşan çocukları suça iten en önemli etkenler, eğitim ve aile faktörü olarak ortaya çıkıyor.

Çocuklar suça sürükleniyor
27 MART 2017 PAZARTESİ 23:27
0
1897
0
AA aa

Bingöl Adalet Komisyonu tarafından hazırlanan 2016 yılı faaliyet raporu kamuoyuyla paylaşıldı. İl merkezi ve ilçelerde adliyelere giden dosya sayılarının yer aldığı raporda, 12-15 ve 16-18 yaş gurubundakilerin bulaştığı suçlar dikkat çekiyor.

Rapora göre, 12-15 yaş ve 16-18 yaş grubundaki çocuklar en fazla tehdit, hakaret ve şantaj suçlarına karıştı. 12-15 yaş gurundaki çocuklar, hırsızlık, kasten yaralama, uyuşturucu madde ticareti yapmak ve cinsel istismar suçlarının da yer aldığı 274 suça karıştı. 16-18 yaş gurubundakiler ise parada sahtecilik, dolandırıcılık, devletin birlik ve bütünlüğünü bozma suçları ve terör örgütü üyeliğinin yer aldığı toplamda Bin 15 suça karıştı. 19 yaş ve üzeri grup ise 4 bin 819 suça karıştı.

EĞİTİMSİZLİK SUÇA BULAŞMAYA ZEMİN HAZIRLIYOR

Bingöl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Hasip Akça, sokaklarda çalıştırılan çocuklar ile Suriye'den gelen çocukların suça itildiğini söyledi.

Açıklamasında aile faktörüne vurgu yapan Akça, “Aile eğitimi olmadığı zaman suça bulaşma oranları daha fazla oluyor. Aile ne kadar eğitimli olursa çocuklarımız o kadar eğitimli gelişir. Aile terbiyesi ile büyümeyen çocuklarda bu oran daha fazla olur. Özellikle eğitimli olan ailelerde bu oran yüzde sıfır olur. Ekonomik sıkıntılar, çevre,  arkadaş ortamı iyi olmayan suça daha yatkın olurlar” dedi.

“MADDE BAĞIMLILIĞI İLKOKUL SEVİYESİNE DÜŞTÜ”

Madde kullanımının ilkokul seviyesine indiğine dikkat çeken Akça, şunları söyledi: “Buluğ çağına gelmiş çocuklarda bir özgüven, ben her şeyi yaparım, kendi ayaklarımın üstünde durabilirim, akranlarıma karşı bir üstünlük gösterme çabası. Çocuklar okula gittiği zaman arkadaş ve hocaların karşı uyumlu mu değil mi?  Bunu takip etmememiz gerekiyor. Genelde annelerde ‘baba işe gitti, çocuklarda okula, bende gezmeye gideyim' düşüncesi hakim. Halbuki bu yanlış bir düşünce, yanlış bir kavram. Aileler okul ile işbirliği yapmalı öğretmen veli ilişkisi olmalı. Şube rehber öğretmenleri, sınıf öğretmenleri okul idaresi ile diyalog kurarlarsa çocuklarımızı bu yönden daha çabuk elde ederiz. Eğitimlerine de bir katkı biz sağlamış oluruz. Çocuklarımızı takip etmediğimizde okuldadır dediğimiz zaman bu yanlış bir düşüncedir. Çocukların madde ve suça bulaşmamaları için öncelikle ailelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor.”

“MADDE BAĞIMLILIĞI AİLELERİ SARSIYOR”

Toplum için eğitim faktörünün çok önemli olduğunu vurgulayan Akça, “Eğitim çok önemli toplumun eğitim seviyesini ne kadar yükseltirsek refah seviyesi o kadar yükselir.  Biz yetinemediğimiz zaman üniversiteden yardım talep edilebiliyor. Çocuk gelişimcileri, psikologlar, sosyologlar gibi uzman kişilerle hareket edip daha verimli olduğunun kanısındayım” dedi.

Her bölgenin kendisine ait örf, adet, gelenek ve görenekleri olduğunu ifade eden Akça, “Bingöl' de geçmiş yıllara baktığımız zaman madde bağımlılığı, cinsel istismar suçları daha çok 30 ve 50 yaşlar arasında olan kişilerde görülüyor. Özellikle kitle iletişim araçları, sosyal medya çocukların bunları görmeleri ve özenmeleri bu tür olumsuz sonuçları doğurabiliyor” diye konuştu.

Basının, intihar, madde bağımlılığı, cinsel istismar gibi haberleri gündeme getirirken toplumun etkilenmemesi için daha duyarlı davranılmasını gerektiğini ifade eden Akça, “ Bu tür olumsuz haberler ters tepebiliyor. Basının bu yönde topluma eğitici yönde açıklamalar yapılırsa toplumsal olarak daha iyi olacağının kanaatindeyim. Ailelerde ekonomik sıkıntılar olabilir bu süreklilik arz etmiyor. Ailedeki maddi imkânsızlıklara devlet birçok imkân sunuyor. Eğitimde ne kadar yükselirsek çocuklarımızın geleceğini o kadar garanti altın almış oluruz. İnsanlarımız bilinçlendiği zaman kendilerini yönlendirebilecek bir iş alanı bulabiliyor. Devlet iş konusunda Kredi, KOSGEB gibi birçok destekler sağlıyor. Bingöl' de 2016 yılı içerisinde merkez, ilçe ve bütün köylerde vatandaşları bilgilendirmek için bu alanda toplantılar yaptık. Meslek elemanlarımız gidip bu alanda bilgi verdiklerinde hangi alanda yardım edeceklerini anlattılar. En ücra yerlerde bile köy muhtarlarımızın vasıtasıyla ulaştık Bir telefonu bile ihbar olarak değerlendirip böyle bir haklarının var olduklarını anlattık” ifadelerini kullandı.

AİLELERE EĞİTİM VERİLİYOR

Talep edilen okullarda ailelere eğitim verdiklerini belirten Akça, “Ailelerin bilinçlenmesi için okullarda gelen talepler üzerine aile eğitimleri veriyoruz. İl Müftümüz ile koordineli bir şekilde Kur' an kurslarına giden kadınlara eğitimler veriyoruz. Hatta bazen gelen talepler o kadar yoğun olduğu için yetiştiremiyoruz.  Aileler bir nebzede olsa bilinçleniyor. Çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlatıyoruz. Çok olumlu sonuçlar aldık. Bu hafta içerisinde Yayladere ilçesine, geçen hafta ise Solhan İlçesine gittik. İlçe Milli Eğitim Müdürü ile koordineli bir şekilde çalıştık. Bu çalışmalar sadece bizim kurum ile yapılan çalışmalar değil” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
19.04.2024
15:58
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
Merkez Bankası'nın, piyasa katılımcıları ile yaptığı anketin sonuçlarına göre, piyasanın yıl sonu enflasyon, döviz kuru, politika faizi ve büyüme rakamı tahminleri açıklandı.
19.04.2024
15:30
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Dağlık alanda mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı
Bingöl merkeze bağlı bir köyün dağlık alanında mahsur kalan 4 vatandaş, AFAD ekiplerinin çalışması sonucu kurtarıldı.
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın