KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Çocuklarını çalıştıranlar yandı

Bingöl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, sokakta çalıştırılma riski altında bulunan çocuklara yönelik yaptığı çalışmalarda, 14 yaş grubu altında 50 çocuğu tespit etti. Maddi durumu yetersiz olduğu için çocuğunu çalıştıranlar ailelere, eyleminden vazgeçmeleri için 530 TL destek sağlandı. Çocuğunu ek gelir veya başka gerekçelerle çalıştıran ailelere ise ihtarname çekildi. İhtarnameye rağmen çocuğunu çalıştıran ailelerin ikinci kez tespit edilmesi halinde, para cezası kesilebilecek, dava açılabilecek.

Çocuklarını çalıştıranlar yandı
16 MAYIS 2015 CUMARTESİ 00:10
0
1547
0
AA aa

 Bingöl Online / Bünyamin Odabaşı

Bingöl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi sokakta çalıştırılan / dilendirilen, sokakta çalıştırılma riski altında bulunan çocukları tespit etmeye yönelik başlattığı tespit çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamında sokakta yoksulluktan dolayı çalıştırılan çocukların ailelerine sosyoekonomik destek verilirken, keyfi veya ek gelir için çocuğunu çalışanlara ise 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32.maddesine istinaden para cezaları kesiliyor.

ÇALIŞTIRILAN ÇOCUK SAYISINDA ARTIŞ

Konuya yönelik bilgi veren Bingöl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Recep Balat, 2014 yılında 20, 2015 yılında ise 30 çocuğun tespit edildiğini söyledi.

Balat: “2014 yılında çalışan çocuk sayımız toplamda 20 kişiydi, 2015 yılının ilk 4 ayında ise 30 çalışan çocuk tespit edildi. Sokakta çalışan çocukların yaş ortalaması 14 olan çocuklar, genellikle boyacılık, tartıcılık ve meyve satıcılığında çalıştırılıyor. Bingöl ilimiz küçük olduğu için çalışmamız bir ekip tarafından yürütülüyor, tespit edilen çocuklarımızın kimliği ve adresleri belirlenerek aileleri ile irtibata geçiliyor ardından ailelerimize ihtar yapılıyor. Ailenin ekonomik durumu kötü ise eğer aileye 530 TL yardım yapılıyor. Bu kapsamda 2014 yılında 2 ailemize Sosyal Ekonomik Destek(SED) sağlandı. 2015 yılında da 4 ailemize SED için çalışma yapmaya başladık. Ailenin ekonomik durumu iyi ise ve çocuğunun sokakta çalışmasına izin veriyorsa ilk başta ihtar veriyoruz ikinci kez çocuk tespit edilirse aileye cezai işlem uygulanıyor” dedi.

“SENDE YAŞA ÇOCUK”

Sokakta çalıştırılan çocukların çoğunluğunun maddi durumu iyi olan aileleri tarafından farklı gerekçelerle çalıştırıldığını belirten Balat, “boş vaktini değerlendirmek amacıyla çalıştırılan çocuk sayısı, ihtiyacı için çalıştırılan çocuk sayısına oranla daha fazla. Sokakta çalışan çocuklarımız tehlikelere bir adım daha yakın, bunun önüne geçmek için geçtiğimiz yıl içerisinde ‘Sende Yaşa Çocuk' projesini hayata geçirdik. Amacımız sokakta çalışan çocuklarımızı daha bilinçli hale getirerek kendilerini eğitime vermelerini sağlamak” diye konuştu.

KIZ ÇOCUKLARI ÇALIŞTIRILMIYOR

Sokakta çalıştırıldıkları tespit edilen çocukların tamamının erkek olduğunu belirten Balat, şunları söyledi: “İlimiz kültürel yönden kız çocuklarının çalışmasına olumlu bakmadığı için çalışan çocuklarda kız çocuğu barınmıyor. Ayrıca belirtmek gerekirse Bingöl'de sokakta çalışan çocuğumuz var ancak sokakta kalan çocuğumuz yok, hepsinin evi var. Çalışmalarımızda okullarımızla da ortaklaşa faaliyet gösteriyoruz. Okullarda ailelerimizle buluşup onlara sokaktaki tehlikeleri anlatarak bu konuda bilinçlenmelerini sağlıyoruz. Böylece çocuk çalışan sayısını düşürmeyi amaçlıyoruz” diyerek açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Geçen yılda yaptığımız ‘Sende Yaşa Çocuk' projesine benzer bir proje bu yılda gerçekleştireceğiz. Projemizi Bingöl Sosyal Destek Programı(SODES) kabul etti. Projemiz Ankara'da da onaylandığı takdirde çalışmalarımıza hemen başlayacağız. Projemizde özellikle çocuklarımızın batı kültürüyle tanışması için Çanakkale ve İstanbul gezileri düzenleyeceğiz. Spor merkezleri açarak enerjilerini sokakta çalışarak değil, spor alanlarında atmalarını sağlayacağız. ”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
24.04.2024
17:15
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, öğrencilere siber suçlarla mücadele eğitimi verildi.
24.04.2024
11:27
Bingöl Emniyet`inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl Emniyet'inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bedensel engelli 1'i çocuk 3 kişiye akülü sandalye hediye edildi.
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın