KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Nisan 2024 Salı
24 °C Güneşli

Dap biran önce tamamlanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin sulanabilir tarım arazisinin dörtte birine yakının Doğu Anadolu’da bulunduğunu belirterek: “Bölge su zengini, 1,96 milyon hektar da sulanabilir arazi var. Sulama yatırımları tamamlanmalı bölge ekonomisine can verilmeli” dedi.

Dap biran önce tamamlanmalı
26 OCAK 2015 PAZARTESİ 00:15
0
1170
1
AA aa

 Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük su kaynaklarına sahip olduğunu, bölgeden doğan nehirlerin ülke su kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirtti. Bayraktar, 32 milyar metreküp su potansiyeliyle ülke kullanılabilir su kaynaklarının yüzde 17,2'sini oluşturan Fırat ile 21 milyar metreküple ülke kullanılabilir su kaynaklarının yüzde 11,3'ünü oluşturan Dicle nehirlerinin Doğu Anadolu'da doğduğunu vurguladı. Bayraktar, bunun dışında büyük miktarda su debisi olan ve Hazar Denizi'ne dökülen Aras da Doğu Anadolu kaynaklı bir nehir olduğunu kaydetti.

Doğu Anadolu'nun kış aylarında diğer bölgelere göre çok daha fazla kar yağışı aldığını, bunun da ilkbahar aylarında ırmak debilerini kat be kat artırdığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Doğu Anadolu Projesi (DAP) bölgesi, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olmak üzere 14 ili kapsıyor. Türkiye'nin sulanabilir tarım arazisinin dörtte birine yakını, yüzde 23'ü Doğu Anadolu'da. Bölge su zengini, 1,96 milyon hektar da sulanabilir arazi var. DAP bir an önce tamamlanmalı, proje kapsamındaki 1 milyon 227 bin 475 hektar arazi sulanabilmeli. Proje kapsamında halen 437 bin hektar alan sulanabiliyor. Sulama açısından projenin sadece yüzde 35,6'sı bitirilmiş."

"DAP'IN SULAMA FAYDASI 1 MİLYAR 78 MİLYON DOLAR"

DAP tamamlandığında, ekonomiye 1 milyar 418 milyon dolar katkı sağlayacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Projenin sulama faydası olarak 1 milyar 78 milyon dolar, enerji faydası olarak 300 milyon dolar, içme suyu olarak 40 milyon dolar katkısı olacak." dedi. Bayraktar, tarımsal sulama programı kapsamında 167 proje yürütüldüğünü, 2013 yıl sonu itibarıyla bunlardan 85'inin tamamlandığını, 52'sinin de fiziki gerçekleşmenin yüzde 36'yı bulduğunu, 30 projenin yapımına ise henüz başlanmadığını belirtti. 2013 yıl sonu itibarıyla nakdi gerçekleşme oranının yüzde 50 olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Sulama yatırımlarının tamamlanmasıyla bölgede ürün deseni değişecek. Yağlı tohumlar, yem bitkileri üretimi hızla artacak. Yağlı tohumlar ve yem bitkilerindeki üretim artışı, ülkedeki büyükbaş hayvanlarının yüzde 17'sini, küçükbaş hayvanların yüzde 28'i barındıran, toplam süt üretiminin yüzde 15'ini karşılayan ve hayvancılık açısından çok daha büyük bir potansiyeli bulunan bölge için fevkalade önemli bir katkı olacaktır. Besi hayvancılığı da hızla gelişecektir."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ahmet ÖNALAN (@Misafir_18487)
27 Ocak 2015 Salı 12:58
Dürüst ve Şeffaf bir Başbakan Ümmet anlayışına önem veren tek kelimeyle ayrım yapmayan herkese insani değer yargılarını veren çalışkan iyi bir dışişleri ve çok iyi bir Başbakan aynı zamanda adaşım.Allah C.C.Yolunu açık etsin.ORTADOĞUYU İyi kavrayan bir BAŞBAKAN
16.04.2024
14:49
Hedef, Bingöl`ü sosyal hizmet şehri yapmak
Hedef, Bingöl'ü sosyal hizmet şehri yapmak
Birçok birimi farklı noktalarda hizmet veren ve müdürlük binası bulunmayan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, yatırım programına alınan projelerinde bu yıl kazma vurmayı hedefliyor. Proje kapsamında müdürlük binası, gündüz bakım evi, kadın konuk evi ve sosyal hizmet merkezi ile konferans salonu inşa edilecek.
16.04.2024
14:46
Bingöl`de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl'de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl Devlet Hastanesi, 15 Nisan'da MRHS üzerinden randevu alan 219 hastanın randevularına gelmediğini bildirdi. Randevulara gelmeyen hastaların, iptal başvurusunda bulunmaması nedeniyle mağduriyet yaşandığı aktarıldı.
16.04.2024
13:11
Bingöl`de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de 1-14 Nisan tarihleri arasında aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 19 kişi yakalanarak tutuklandı.
16.04.2024
13:10
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edildi.
16.04.2024
13:08
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Kupaları takdim edilen kulüpler, önümüzdeki aylarda yapılacak grup finalinde Bingöl'ü temsil edecekler.
16.04.2024
13:07
Zikte Sürkap`tan zekâ testi tepkisi!
Zikte Sürkap'tan zekâ testi tepkisi!
Açıklamada; 'Maksatlı ve kaynağı belli olmayan ve her Bingöllü gibi bizi derin bir öfke ve üzüntüye sevk eden bu anketin niçin ve nasıl bir yöntemle yapıldığını bilmiyoruz. Ama amacını ve sahiplerini merak ediyoruz' denildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın