KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

Dikkat! sgk'lı olmayan herkes okusun

Mali Müşavir - Denetçi Ferhat Uslu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan vatandaşlara uyarılarda bulunup, gelir testi yaptırmayan vatandaşların biran önce gelir testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Dikkat! sgk`lı olmayan herkes okusun
22 OCAK 2015 PERŞEMBE 09:20
0
3520
2
AA aa

Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) 1 Ocak 2012'de Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet eden her vatandaşa zorunlu olduğunu anımsatan Mali Müşavir - Denetçi Ferhat Uslu, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Konu ile alakalı “Dikkat, SGK'lı olmayan her vatandaşımız okusun” adlı bir yazı kaleme alan Uslu, çok önemli konulara dikkat çekip çeşitli uyarılarda bulundu. Uslu, yazısında şunları belirtti.

Eminim sigortalı olarak bir işte çalışmayan tüm vatandaşlarımız haberleri olmadığı halde GSS kapsamında borçlandırıldıklarından bihaberdirler. Ben de özellikle doğru dürüst iş bile bulamayan ve ailesini geçindiremeyen nice kardeşlerimizin Devlet'in getirmiş olduğu bu yasadan mağdur olmadan faydalanabilmeleri için vicdanımı rahatlatma adına böyle bir yazıyı kaleme alma zorunluluğu hissettim. Çünkü 01.01.2012 tarihinden bu yana uygulamaya giren bu yasa çok büyük bir kesimi, özellikle genç nüfusu haberleri olmadan borçlandırmıştır. Mesleki anlamda okuduğum ve takip ettiğim yönetmelik ve mevzuatların içeriğindeki ayrıntılara dikkat ederek sizlerin bu süreçten mağdur olmadan yararlanmanız için bilgilendirme, aydınlatma ve yapmanız gerekenleri yazmayı daha uygun buldum.

GSS BORÇLARINI NASIL YAPILANDIRABİLİR?

Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin, yeniden yapılandırma hakkındaki maddenin Resmi Gazetede yayımlandığı (11/09/2014) tarihi takip eden aybaşından itibaren altı ay içerisinde (31/3/2015 tarihi mesai bitimine kadar) yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına (genelde Kaymakamlık binası içinde olurlar) gelir testi için başvurmaları durumunda genel sağlık sigorta tescilleri, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecektir.

HİÇ GELİR TESTİ YAPTIRMAMIŞ OLANLARA YENİ HAK TANINACAK

Eğer vatandaşlarımız en düşük gelir grubundalarsa yani aile içi kişi gelirleri asgari ücretin 1/3'ünden az ise, hiç prim ödemeyecekleri gibi birikmiş borçları da tamamen silinecek. Gelir düzeyleri daha yüksek çıkarsa, buna göre geçmiş prim borçları da yeniden hesaplanacak.

Görüldüğü üzere vatandaşlara bu konuda çok büyük kolaylıklar sağlanmakta, fakat vatandaşa ulaşma ve bilgilendirme konusunda iletişim araçlarından yeterince faydalanılamamaktadır. Nitekim uzatılan bu yasal sürenin bitiminde GSS kapsamında olan (trajediye bak ki, bundan haberi olmayan) on binlerce vatandaşımıza sonraki tarihlerde çok yüksek meblağlarda borçlar çıkarılacak ve kendini geçindirecek parası da işi de olmayan köylüsü, kentlisi, işlisi, işsizinden bu paraları hukuk adına cebri yollarla tahsil etme yoluna gidecektir.

Asli görevleri arasında vatandaşları için Sosyal adaleti sağlama !!! görevi olan Devletimizin ve başındaki idarecilerimizin!!! toplumumuzun büyük bir kesimini ilgilendiren böylesi önemli mevzuatları ve mevzuatın getirdiği yükümlülükleri; Mülki amirleri, belediye başkanları ve her İlin-İlçenin Sosyal güvenlik amirleri aracılığıyla halka anlatmaları gerektiği kanaatindeyim.

Olayın vahametini detaylandırmam gerekirse, Ülke nüfusumuzun büyük bir çoğunluğunun aylık kazancı asgari ücret düzeyinde bile değildir. Kaldı ki Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde neredeyse kırsal kesimin tamamına yakını geçimini hayvancılık ve tarımsal ürünleri ekip biçerek yapmaktadır. O işlerle uğraşmayan genç nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu da asgari ücretlerle geçici inşaat işlerinde birkaç aylığına çalışıp köylerine, kentlerine dönerler, iş olursa tekrar koşa koşa giderler ve işlere ara verilince tekrar köylerinin evlerinin yolunu tutarlar. Bu kısır döngü maalesef doğu insanın kaderinde vardır. Ve bu insanlardan GSS kapsamında Gelir testi yapmaları beklenmektedir.

Sonuç olarak; SGK'lı çalışmayan, eğitime devam etmeyen(eğitime devam ediyorsa 25 yaşına kadar) ve hiçbir şekilde sosyal güvencesi olmayan 18 yaşın üstündeki tüm erkekler Devletin ilgili kurumları vasıtasıyla Zorunlu GSS kapsamına alınmışlardır. Ve büyük bir çoğunluğuna da Gelir testi yaptırmadıkları için 01.01.2012 tarihinden bugüne kadar re-sen (devlet tarafından otomatikman) borç tahakkuk ettirilmiştir. ve bu borçlar 31 Mart 2015 tarihine kadar başvurulması halinde yeniden hesaplanır ve şartlar uyuyorsa borçların tamamı yine devlet tarafından silinir.

Son olarak GSS (Genel Sağlık Sigortası) parası olan veya olmayan (parası olmayanların sağlık giderlerini devlet karşılıyor) vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için getirilen bir uygulamadır. GSS için tahakkuk ettirilen prim ve borçların ödenmesi emekliliğe sayılmayacaktır. GSS prim borcu https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ internet adresinden kimlik bilgileri girilerek öğrenilebilir. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Ferhat Uslu (@Misafir_18482)
25 Ocak 2015 Pazar 18:50
Değerli kardeşim, öncelikle öğrencilik hayatında başarılar diliyorum. Sistemde GSS borcunuz görünüyorsa ve sizlerde yurtdışında iseniz, bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğuna veya büyükelçiliğe gidip, durumunuzu izah edecek bir dilekçe (gelir testi formu olursa daha iyi olur) yazıp konsolosluk aracılığıyla nüfusunuz bağlı olduğu kaymakamlığa (S.Yard.Vakfına) faks çekmeniz gerekiyor. Bana mail adresinizi yazarsanız, mail adresinize gelir testi formunu yollayabilirim. Tekrar eğitim hayatınızda başarılar diliyorum. Ferhat Uslu
mehmet ece (@Misafir_18479)
25 Ocak 2015 Pazar 12:20
selamun aleykum ben kazakistan da öğrenciyim aynı şekilde benimde borc görünmektedir. ben bu borcu sildirmek için nasıl bi girişimde bulunabilirim. Beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. İYİ çalışmalar
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın