KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Dillerin dillere renklerin renklere bir üstünlüğü yoktur

Dillerin, Allah'ın ayetlerinden birer ayet olduğunu vurgulayan Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü akademisyenleri, hiçbir dilin ve ırkın birbirine karşı bir üstünlüğünün olmadığını belirtti.

Dillerin dillere renklerin renklere bir üstünlüğü yoktur
21 ŞUBAT 2017 SALI 21:29
0
1380
0
AA aa

UNESCO tarafından ilan edilen 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Başaran ile enstitünün müdür yardımcılığını yürüten Murat Varol, dillerin, Allah'ın ayetlerinden birer ayet olduğunu belirterek hiçbir dilin ve ırkın birbirine karşı bir üstünlüğünün olmadığının altını çizdi.

Dillerin İnsanlığın ortak değerli arasında yer aldığını ifade eden Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Başaran, dillerin Kur'an-ı Kerim'de “Allah'ın ayetleri” olarak nitelendirildiğini hatırlatarak, bu nedenle farklı dillerin ayrıştırıcı değil, insanları birbirine yakınlaştıran ve insanları birbirini tanımalarını sağlayan unsurlar olduğunu söyledi.

“O'nun varlığının ve kudretinin delillerinden biri de gökleri ve yeri yaratması, lisanlarınızın ve renklerinizin farklı olmasıdır. Elbette bunda bilen ve anlayan kimseler için ibretler vardır.” ayetine de atıfta bulunan Başaran, "Başka bir ayet-i kerimede ise insanların farklı kabile ve milletler hâlinde tasnif edilmiş olması tanışma ve kaynaşma vesilesi olması gerektiğine işaret edilmektedir. Bu bakımdan insanların dil ve renklerinin ayrıştırıcı bir unsur ya da birbirlerine karşı bir üstünlük aracı olarak değil, aksine tanışma ve kaynaşma noktasında bir vesile olarak değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Ülkemizde konuşulan dillerden Zazaca ve Kürtçeye de Allah'ın birer ayeti olarak baktıklarını ifade eden Prof. Dr. Başaran,  bu dillerin de yaşatılmasının ehemmiyetine dikkat çekti.

Bingöl Üniversitesi bünyesinde Zaza Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı alanlarındaki eğitim-öğretim faaliyetlerine değinen Prof. Dr. Başaran, Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde Zaza Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı lisans eğitiminin; Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde de lisansüstü eğitimin devam etmekte olduğunu belirtti.

2012-2013 öğretim yılında eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan lisans programlarının bu yıl ilk mezunlarını vereceğini ifade eden Prof. Dr. Başaran, 2012 yılında başlayan tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarından şu ana kadar toplamda 132 kişinin mezun olduğunu, geçen yıl başlayan doktora programının ise devam ettiğini söyledi.

Bingöl Üniversitesinde eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra dile ait verilerin derlenmesi amacıyla alan taraması mahiyetinde bazı araştırma faaliyetlerinin de devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Başaran, geç kalınmış olmakla birlikte bu alanda yapılmakta olan çalışmaların yakın zamanda semere vereceğine olan inancını dile getirdi.

“ZAZACA KAYBOLMA TEHLİKESİ ALTINDA OLAN DİLLERDENDİR”

Yaşayan Diller Enstitüsü Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Murat Varol ise insanlık tarihinin, dilin tarihi ile eş değer olduğunu belirtti.

Dünya üzerinde şu anda yaklaşık 7 bin dilin olduğunu aktaran Varol, “Bu diller dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı kültürlerinde, farklı insanların ana dilleridir. Bu dilleri eğer bir gül bahçesi şeklinde tanımlarsak, Zazaca da bu gül bahçesi içerisindeki güllerden bir tanesidir. Ne yazık ki Zazaca solmakta; çünkü 2009 yılından beridir biliyoruz ki, UNESCO'nun yayınladığı dil raporlarında Zazaca kaybolma tehlikesi altında olan dillerden bir tanesi. Zazacanın şu anki mevcut durumu nedeniyle, insanların dille arasındaki bağın tekrardan sorgulanması gerekiyor” dedi.

Zazaca'nın ilk yazılı eseri 1899 yılına ait olduğunu ifade eden Varol, “Zazaca'nın yazılı tarihi, bu topraklarda yaşayan insanların dini kimliklerini de yansıtan bir hüviyettedir, zira bu ilk eser bir mevlittir. 1903'te ikinci bir mevlit yazılıyor, daha sonrasında 1960'lı yıllara kadar herhangi bir Zazaca metin elimizde yok, bunda elbette Cumhuriyetin dillere karşı olan bakış açısı çok ciddi bir şekilde etkilidir. 1960'lı yıllardan sonra özellikle bazı gazetelerde, dergilerde Zazaca'ya dair bazı küçük yazılar yayınlanmaya başlanıyor. 1980'li yıllardaki askeri darbede bunlar sekteye uğruyor, bu alanda çalışanlar yurt dışına kaçmak zorunda kalıyor” diye ifade etti.

“ÇARŞIDA, PAZARDA, EVDE, İLETİŞİMDE KULLANILAN DİL AYAKTA KALIR”

Her dil gibi Zazacanın da yaşayabilmesi için ailelerin kendi dillerini çocuklarına öğretmesi gerektiğine vurgu yapan Varol, "Dilin kuşaklar arasındaki değişimini ve aktarımını ulaştırabilecek tek nesil şimdiki çocuklardır, eğer onlar, gelecek kuşaklara aktaramazlarsa dilin, kuşaklar arasındaki aktarım bağı yok olmuş olacak. Okullarda hem okul müdürleri tarafından hem veliler tarafından bir farkındalık oluşturulması lazım ve bu dil derslerinin daha fazla seçilmesi gerekiyor. İnsanlar çarşıda, pazarda, evde, iletişimde dili kullanırlarsa dil ayakta kalır." şeklinde konuştu (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın