KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
17 °C Parçalı bulutlu

Eğitim kurumları sorgulanmalı

Bingöl’de Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersinden Zazaca eğitimi dersini tercih eden öğrenci sayısının fazla olduğunu ve talebin ‘personel olmadığı’ gerekçesiyle reddedildiğini belirten Özsoy, “Zazaca'nın yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalması bu durumun oluşmasına yol açan siyasi sistem ile eğitim kurumlarının sorgulanmasını gerektirmektedir” dedi.

Eğitim kurumları sorgulanmalı
19 KASIM 2015 PERŞEMBE 22:13
0
1509
0
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Zazaca dili hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sundu.

Sorularının Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplandırılmasını isteyen Özsoy, “Bingöl ili Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 18.11.2015 tarihinde yapılan açıklamaya göre Bingöl genelinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda okuyan yaklaşık 20 bin öğrenciden 2 bin 233'ü Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersinden Zazaca eğitimi dersini tercih etmiştir. Buna ek olarak, velilerden alınan bilgilere göre bu rakamdan çok daha fazlası okul idareleri tarafından yeterli müracaatın ve personelin olmadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bizzat kendi açıkladığı veriler seçmeli Zazaca dersine öğrencilerin taleplerinin oldukça yüksek olduğunu göstermesine rağmen okul idarelerinin gelen talepleri yeterli müracaat yok diye geri çevirmesi büyük bir çelişkiyi yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri ile Kürdoloji Enstitüleri'nden mezun olan ve atanmaya hak kazanan yüzlerce öğretmenin ataması yapılmaz iken yeterli personel yok denilerek seçmeli ders müracaatlarının geri çevrilmesi kabul edilebilir değildir' diyen Özsoy, “ UNESCO'nun 2009 yılından bu yana yayımladığı dil raporlarına göre Zazaca yok olma tehdidi altında olan diller arasında yer alıyor. Türkiye sınırları içerisinde milyonlarca vatandaşın anadili olan Zazaca'nın yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalması bu durumun oluşmasına yol açan siyasi sistem ile eğitim kurumlarının sorgulanmasını gerektirmektedir. Zazaca'nın yoğun olarak konuşulduğu Bingöl ilinde yapılan seçmeli ders talepleri personel yok denilerek reddedilirken, 2015 yılında Çince'ye bile 3 öğretmen kontenjanı ayrılan ülkemizde Zazaca'ya sadece 1 öğretmen kontenjanının ayrılması anadili Zazaca olan milyonlarca vatandaşımıza yapılmış bir hakaret olarak değerlendirilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Özsoy, şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1-Son on yıl içerisinde bakanlığınız tarafından Kürtçe'nin Zazaca ve Kurmanci lehçeleri alanında toplamda kaç öğretmen ataması yapılmıştır? Bu atamaların, toplam öğretmen atamalarına oranı nedir?
2- Türkiye geneli ve Bingöl özelinde mevcut durumda Zazaca ve Kurmanci alanında kaç öğretmen görev yapmaktadır?
Son on yıl içerisinde üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Kürdoloji enstitülerinden mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtır? Bu mezunlarının kaçı atanmak üzere beklemektedir?
3- Türkiye geneli ve Bingöl özelinde 2015 yılında Kurmanci ve Zazaca kaç öğrenci tarafından seçmeli ders olarak tercih edilmiştir? Bu taleplerden kaçı hangi gerekçelerle geri çevrilmiştir?
4-Türkiye genelinde mevcut haliyle kaç öğrenciye seçmeli ders olarak Zazaca ve Kurmanci eğitim verilmektedir?
5- UNESCO verilerine göre bugünkü eğitim sistemi devam ederse iki kuşak sonrasında yok olacağı tahmin edilen Zazaca'nın korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Türkiye genelinde, özellikle de Bingöl gibi Zazaca'nın yaygın kullanıldığı kentlerde yapmış olduğunuz planlama ve çalışmalar nelerdir?

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın