KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

Eğitime siyasi müdahale!

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yapılan okul ve bağlı kurum müdürlükleri atamalarındaki haksızlıklara dair tepkiler dinmek bilmiyor. Siyasi müdahale eşliğinde yapılan idareci atamalarında, belirli sendika ve siyasi yakınlıkların dışında kalan yılların tecrübeli idarecileri, sınıflara öğretmen olarak gönderildi. İşte bunlardan bazıları…

Eğitime siyasi müdahale!
19 OCAK 2015 PAZARTESİ 21:29
0
4978
45
AA aa

 Yakın geçmişte gazetemizde haber ve köşe yazılarına konu olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bağlı okul ve kurumlara yönelik idareci atamalarındaki haksızlıklar, belgelerle de teyit ediliyor. Birçok başarısına rağmen değerlendirme puanlarıyla saf dışı bırakılan tecrübeli idarecilerin yerine, siyasilerin yakınlarına verilen 99, 100 puanlarla gerçekleştirilen atamalar, eğitime vurulmuş bir darbe olarak nitelendiriliyor.

Bu kapsamda, Bingöl'de yılların tecrübesi olarak eğitim camiasında kabul gören ve başarıları tasdik edilen Zeki Tokiz, Ali Atala, Naci Uzunyayla, Hayri Menteş, İlhan Sayak, Faruk Aris, vs. birçok ismin değerlendirme puanlarıyla öğretmenliğe gönderilmeleri ve yerlerine siyasilerin yakınlarının ve bazı sendikalara yakın isimlerin atanması, eğitim camiasında da sıkça tartışılıyor.

“İdarecilerin ve öğretmenlerin siyasi görüş yada sendikal tercihlere göre ayırt edildiği, belli sendikalara yada siyasilere yakın olmayanların sindirilmeye çalışıldığı, başarı ve liyakatin dikkate alınmadan atama yapıldığı” da eğitim camiasının son günlerdeki genel değerlendirmeleri arasında yer alıyor.

EN AÇIK ÖRNEKLERDEN BİRİ…

Bahse konu tartışmalar üzerine yapılan araştırmada, bazı belgelere ulaşıldı. Belgelerden de anlaşılacağı üzere, atamaların siyasi dayatmalar eşliğinde gerçekleştirildiği görülüyor. Buna örnek olarak ele aldığımız yıllardır müdürlük görevi yürüten Faruk Aris'in, açıkça siyasi müdahale kurbanı olduğu görülmekte.

Belgelere ışığında açıklayacak olursak;

1995 yılında öğretmenlik görevine başlayan Faruk Aris, 1996'da Serkan Akyaz İlköğretim Okulu'na (o günkü Mehmet Akif Ersoy İlköğretim okulunda) atanıyor. 1998'de Bingöl Lisesi'ne öğretmen olarak, 2000'de aynı okulda müdür yardımcısı, 2002'de müdür vekili, 2003'te de okul müdürü oluyor. Hatta o yıl Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği sınavda 84 puanla ortaöğretim müdürleri arasında Bingöl birincisi olduğu bilgi ve belgesi de mevcut. 7 yıl boyunca Bingöl Lisesi müdürlüğü yapıyor. 2010'daki rotasyonda Genç Halk Eğitim Müdürlüğü görevine atanıyor, 2011'de mahkeme kararıyla Bingöl Lisesi'ne dönüyor ama aynı yıl tekrar rotasyon kapsamında Merkez Anadolu Lisesi Müdürlüğü görevine atanıyor. 2012'de tekrar mahkeme kararıyla Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi müdürlüğü görevine atanıyor fakat 2014'teki değerlendirme sonucu aynı okula öğretmen olarak atanıyor.

30'un üzerinde hizmet içi eğitim seminerine katılmış olan ve 6 adet teşekkür belgesi bulunan, Bakanlığın sınavında 84 puanla il birincisi olan Faruk Aris, her ne hikmetse geçtiğimiz haftalarda puanlama usulü ile yapılan değerlendirmelerde 65 puan alıyor. Oysa aynı Milli Eğitim Müdürlüğü, 2013 okul denetimlerinde ‘çok iyi' notu vermiş.

Geçtiğimiz haftalarda yapılan puanlı değerlendirmede kıdemli ve kıdemsiz öğretmenlerden 5'er tam puan, kurul 1'inci ve 2'inci öğretmenlerinden 5'er tam puan, Okul Aile Birliği Başkan ve Başkan yardımcısından 5'er tam puan, öğrenci temsilcisinden 10 tam puan alan Faruk Aris, Milli Eğitim Şube Müdürü'nden 15 puan üzerinden 13 puan alıyor. Fakat İl Milli Eğitim Müdürü 25 puan üzerinden 7 puan, Kurumdan Sorumlu Şube Müdürü 20 puan üzerinden 5 puan veriyor. Böylece Faruk hocaya 65 puan layık görülerek müdürlükten alınması sağlanıyor.

Bu husus, diğer ismini zikrettiğim yâda edemediğim birçok isim için geçerli. Bu puanlamanın, idarecilikteki başarılarla ilgisinin bulunmadığı, tamamen siyasi bir karar olduğu hemen herkesçe kabul edildiği gibi bu kararın arkasında hangi siyasinin olduğu da biliniyor.

Fakat birçok ismin, sırf siyasiler istedi diye 99, 100 puan verilerek idareci olarak atandığı da belgelerde dikkat çeken husus olarak öne çıkıyor.

BAKAN YILMAZ'A SİTEM EDİLİYOR!

Eğitim ve sağlık alanının insan odaklı olduğuna, buralardaki görevlendirmelerin liyakat ve donanıma bakılarak gerçekleştirilmesi gerektiğine, özellikle eğitim alanının şehrin geleceğini yakından etkilediğine ve bu yüzden daha hassas davranılması gerektiğine dikkat çeken bir çok eğitimci, siyasi fikir üzerinden şekillenecek bir yapılanmanın şehre ciddi zararlar vereceği kanaatinde.

Milletvekiline yakınlık yada sendikal tercihler üzerinden yapılacak değerlendirmelerin eğitime zarar vermekten başka bir tutum olmayacağının altını çizen eğitimciler, son atamalarda bu olumsuzluğun en derin şekilde hissedildiği, buna gerekli müdahaleyi beklediklerini vurguluyorlar.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a “Neden kayıtsız kalıyor ve eğitim gibi önemli bir alanda siyasi görüş eksenli bir yapılanmaya müsaade ediyorsunuz?” sorusunu yönelten eğitimciler, tecrübeli isimlerin yıllar sonra sınıflara gönderilmesinin eğitime katkısının hangi ölçüde olacağının da düşünülmesini istiyor.

Bakan Yılmaz'a yönelik sitemlerini de paylaşan eğitimciler, şunları kaydettiler;

“Adil olmak, hak edene hakkını teslim etmek, sırf siyasi görüş yada sendikal tercihlere göre atama yapılmasına müsaade etmemek sizlerden beklenen tutumdur. Lakin Bingöl'de olup bitenden bihaber olmanız, atamalardaki adaletsizliklerin de giderek büyümesine sebep oluyor. Başarılı eğitimcilere verilen değerlendirme notları ile siyasilere yakın isimlere verilen notlar arasındaki açık farklar bile buradaki adaletsizliğin açık göstergesidir. Öne çıkması gereken liyakat, donanım ve beceriler olmalıdır. Mevcut durum, birçok başarılı öğretmenin Bingöl'de uzaklaşmasına sebep olacağı gibi şehrin gelecekte kaderini tayin edecek öğrencilerine de yapılmış en büyük haksızlık olarak hafızalara kaydedilecektir. Kişiliği, samimiyeti, adaleti, eğitime verdiği önem ve liyakatiyle toplumda kabul gören Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'dan beklenen, eğitim adına yaşanan bu trajediye müdahale etmesidir. Atanan isimlerle kimsenin bir kişisel sorunu bulunmamaktadır. Tartışılması ve müdahale edilmesi istenen husus, siyasilerin bu alandaki yoğun müdahalesinin önlenmesi, ilgili kurum müdürünün bu baskıdan kurtarılması ve adil davranmasının sağlanması, Bingöl'ün geleceğine bu kanallar üzerinden verilen zararın engellenmesidir.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Ali ala (@Misafir_18505)
30 Ocak 2015 Cuma 00:24
3000 çalışanı olan bi camiadır Bingöl milli eğitim eğer haksızlık varsa 3000 içinde 30 tane adam yokmu bu müdürünüzle konuşacak olayları ona aktaracak... Bizim camiada böyle bir idda olsa aylık Toplantılarda ne bileyim bir şekilde amirlerimize sorardık... Aramızda Kalsın en koyun camia bu eğitimciler camiasıdır bu kadar sömürdüler Tayyip çalışmıyorlar dedi bakan emini önü güvercinleri gibi yem beklemeyin dedi ama itiraz eden görmedim ben...
Bingöllü (@Misafir_18475)
24 Ocak 2015 Cumartesi 10:37
'Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.' Buradan bazı dünyevi çıkarları için siyasilerin yaptıkları haksızlıkları savunan ve diğerlerine karşı yürütülen karalama kampanyasına destek olanlara sesleniyorum.Bu şekilde davranıyorsunuz ya ruz-ı mahşerde hesap vereceksiniz.Hatırlatayım dedim.
ali cengiz (@Misafir_18468)
23 Ocak 2015 Cuma 16:14
41 kere maşallah diyecektim ama 42 yorum olmuş konu nedir... neden bu kadar yorum almış bu haber merağı ile girdim baktım ki içi yananlar ve yakanları savunanları gördüm ... benim kafama bişey yatmadı.. yazılarda iddalar var yalanlayan yok ama ortalık hera gop savcı olup sayın milli eğitim müdürünü asan var.. yanlış bıro yanlış.... milli eğitim müdürü gibi savunma yapan var buda yanlış bıro buda... ülkede işler hep böyle bıro ama nezaman ucu bize dokunsa yazarız... biz müdürün kendisi torpille gelirken nerdeydik... ehhh boşver derin işler bıro
The END (@Misafir_18467)
23 Ocak 2015 Cuma 16:05
Bingölonline teşekkürler , kalönü olayında , meclisteki iddalarda , müdürle basın toplantısında , hakim beyin birden fazla köşe yazısında ve bu yazıda bu konuya yer ayırma cesaretini göstermesi büyük onur diye düşünüyorum.. hepimiz ekmek sahibiyiz haksızlığı elimizle düzeltme riskini alamadık belki korkağız başta ben ama zalime dil uzattık ve buğz ettik... kendisi ve yandaşları rahatsız oldu... kızdılar ... bu bile başarı... herkes tüh deseydi derya olurdu boğardı zalimi.. benden pes.. piskalın yandaşlar ,hoşkalın arkadaşlar görüşürüz...
Gerçekçi Dürüst (@Misafir_18466)
23 Ocak 2015 Cuma 15:42
evet ben milli eğitimde memurum kinayeli bir şekilde benim müdür ve müdür yardımcılığıyla işim olmaz kuyruk acım yok demişim ama yancılar anlamamış... inanın çok sevindim çünkü karşı durduğumuz adamların zeki olmaması edebiyattaki söz sanatını bilmemesi sevindirici.. yusuf çoşkun ve misafirlik.. gerçi senin gibilere akplilerden alışkınım... türkiyeyi soydular makara dediler kukara dediler allah torpil yapın dediler... canımsınızzzz iyi ki varsınız....
hayret (@Misafir_18465)
23 Ocak 2015 Cuma 15:13
Gerçekçi dürüst bey hayretsin ; ne kadar dürüst olduğun yazdıklarından belli :-) milli eğitimde memursun okula müdür olarak atanmak istemişsin ama değil müdür yardımcısı daha öğretmen bile değilken bir de okula müdür olmak istemişsin :-) olmayınca da şimdi dürüst dürüst atıyorsun ,helal sana,dürüstlük paçalarından dökülüyor çünkü müdür yapsaydı seni şimdi müdürü övüyor olacaktın en azından sallamıyor olacaktın..yani anlayacağımız sallayanlar kuyruk acısı olanlar...ha bir de misafirlere ne kadar oturacaklarını ev sahibi belirlemiyor canım.
Ali Tosun (@Misafir_18463)
23 Ocak 2015 Cuma 15:03
Ben Ahmet Er üyemize katılıyorum bazı konularda müdür iyi bir insan kötü yanı şu ki tüm haklarını eşref , yusuf ve yunus bey tarafından kullanılmasına izin vermesi.. vermeyip de ne yapacak diye düşündüm.. ahmet bey diğer ülke geneli iyi bir mazeret değil... torpil hep vardı sarıyla bu memlekete gelmedi ama bingöl tarihinde bu kadar torpilin döndüğü başka bir atama yok inanın.. mem deki görevim icabı şahidim olanlara... müdürümüz atama gecesi üç telefondan konuşuyordu... yusuf çoşkun ve eşref ankaradan yunus kava bingölden yalansa benden adisi.
gerçekçi (@Misafir_18460)
23 Ocak 2015 Cuma 13:03
Sn. işini gücünü bırakıp müdür kapısında saatlerce kim girdi ne kadar kaldı hesaplama memuru'na soruyorum.Müdürlükte çalışan olmakla birçok kozmik bilgiye sahip olmakla övünüyorsun ya,herhalde Yusuf Coşkun'un saatlerce kimlere hangi cennaha referans olmak için uğraştığını da biliyorsundur sanırım. Muhalif cennahın bundan bir rahatsızlık duymaması gerekir bence. Ben şahsen adaletsizlikten değil dengeleri gözetmek adına adaletin cılkının çıkarıldığı için şikayetçiyim. Gözde okullara yapılan atamalar bunlara da örnektir.
Ahmet Er (@Misafir_18456)
23 Ocak 2015 Cuma 07:23
Yakup SARI'nın bir insan olarak kötü olduğunu söylemek haksızlık olur .Alçakgönüllü çalışkan birşeyler yapmak için çalışan biridir.biz burnundan kıl aldırmayan müdürleri de gördük. Ha adil midir? ya da adil olma şansı ona bırakılmış mıdır o başka.Ülkede ki genel durumu görmeden bunu yorumlamak yanlış olur.Burda onu eleştirenler o koltukta olsa belki aynısı olur. Doğrudur büyük haksızlıklar var burda değil her her yerdevar
Gerçekçi dürüst (@Misafir_18454)
22 Ocak 2015 Perşembe 23:52
evet itiraf ediyorum ben Sayın sarının Kapısında nöbet bekleyenlerdenim ama beni içeri almadı çünkü Yusuf çoskunla 2,5 saat baş başa görüştüler Yunus kavayı hiç saymıyorum... Beni güldürme gerçekçi üye kendi şube müdürleriyle on dakika konuşmayan ama siyasetçilerle 2 saat baş başa görüşen Adam'ı bana savunuyorsun Yusuf çoşkun milli Eğitim'in yolunu bilmez ama atama süresinde tan 4 defa müdürü ziyaret etti ben memurum okulda müdürlük istedim vermediler al sana Gerçeklik . Yalaka Takımı bu Şehirde ne zaman bu kadar güçlendi hayret
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın