KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2024 Perşembe
13 °C Parçalı bulutlu

Faciadaki kusurlar belirlendi

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde devrilen LPG yüklü tankerin patlaması sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği, 36 kişinin de yaralandığı kazayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, kazada Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünün yüzde 20, kazaya en yakın noktadaki askeri birliğin yüzde 18, tanker sürücüsü ile iki otobüs firmasının da yüzde 15'er kusurlu bulunduğu belirtildi.

Faciadaki kusurlar belirlendi
23 EYLÜL 2014 SALI 01:22
0
2313
0
AA aa

Diyarbakır-Bingöl karayolunun 90. kilometresinde 22 Temmuz'da LPG yüklü tankerin devrilmesinin ardından meydana gelen patlamada yoldan geçen 2 yolcu otobüsü ve bazı araçların alev alması sonucu 34 kişinin hayatını kaybettiği, 36 kişinin yaralandığı olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında nihai bilirkişi raporu tamamlandı.

EN BÜYÜK KUSUR KARAYOLARI'NIN!

Lice Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilen raporda Diyarbakır-Bingöl karayolunun 70 ila 100'üncü kilometresi arasındaki bölümün kusurlu olması bu yolda seyir halindeki araçların karşı yönden gelen araçlar için tehlike oluşturduğuna kanaat getirildiği, bu kapsamda Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünün teknik nedenlerden dolayı yüzde 20 kusurlu bulunduğu belirtildi.

Kazaya neden olan tanker sürücüsünün ise 30 kilometre hız ile gitmesi gerekirken yaklaşık 60 kilometre hız yaptığının belirlendiğine yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:

TANKER SÜRÜCÜSÜ YÜZDE 15 KUSURLU BULUNDU

“Kazaya neden olan 27 L 6620 plakalı tankerin sürücüsü teknik açıdan yetersiz olan Diyarbakır-Bingöl karayolunda aşırı hız yaparak yol güvenliğini, can güvenliğini, firmanın mal güvenliğini ve üçüncü tarafların can ve mal güvenliklerini tehlikeye atmıştır. Bu nedenle aracın devrilmesine neden olmak, taşıdığı yükün tehlike durumunu benimsemeden hareket etmek, kaza sonrası taşıdığı yükün dökülmesi ve tutuşması sonucunda üçüncü kişilerin can ve mal kaybına yol açmak nedeniyle yüzde 15 kusurlu görüldü.”

Raporda, yolun teknik açıdan yetersiz olması nedeniyle oluşan kazanın temel nedeninin yol özellikleri ve araç sürücüsünün kusurlu hareketlerinden kaynaklandığına işaret edildi.

ASKERİ BİRLİK YÜZDE 18 KUSURLU GÖRÜLDÜ

Raporda, kazanın meydana geldiği yere en yakın noktada bulunan Abalı Askeri Birliği'nin yüksek tepede konuşlandığına vurgu yapılarak, teknik donanıma rağmen olayın görülmemesi ve seslerin duyulmamasının imkânsız olduğu görüşü ifade edildi.

Kazanın ardından 35 dakikalık sürede herhangi bir emniyet tedbiri alınmadığı öne sürülen raporda şöyle denildi: “Kaza yapan araçta yanıcı ve tehlikeli madde olmasına rağmen bu maddenin çevreye yayılması sonucu meydana gelecek felakete karşı herhangi bir faaliyet yapılmadı. Güvenlik tedbirlerinin alınmadığı yönündeki kanaat sonucu ortaya çıkan emniyet tedbirleri zafiyeti ve teknik yetersizlikten dolayı çevrede bulunan askeri birlik, jandarma ile Bölge Trafik Müdürlüğüne bilgi vermediği gerekçesiyle yüzde 18 kusurlu görüldü.”

Raporda, iki otobüs firmasının şoförünün LPG sisini görmelerine rağmen kendilerinin yanı sıra yolcuların canı ve malını tehlikeye attıkları gerekçesiyle yüzde 15, iş güvenliği ve acil durum yönetimi konusunda yetersiz olduğu gerekçesiyle otobüs firmalarından birinin yüzde 4, diğerinin yüzde 8 kusurlu görüldüğü bildirildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır -Bingöl karayolunun güvenlik konusunda yetersiz, teknik anlamda tehlikeli ve yanıcı maddelerin taşınması konusunda yetersiz olmasına rağmen, sürücülerini seyahat ettirdiği, terör olayları nedeniyle yolda meydana getirilen hasarlar olduğu bilincine rağmen sürücüsünün bu yolda gitmesi konusunda ısrarcı olduğu, emir ve talimat verdiği gerekçesiyle tankerin bağlı olduğu lojistik uluslararası firma da yüzde 3 kusurlu görüldü.”

Lice'de LPG yüklü tankerin devrilmesi sonucu meydana gelen patlamada yaralanan 70 kişiden 34'ü tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybetmiş, tanker sürücüsü F.Y, Lice Cumhuriyet Başsavcılığınca TCK 85. maddesi uyarınca “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olduğu” gerekçesiyle tutuklanmıştı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
27.03.2024
23:04
Çoban`ın
Çoban'ın '40 Ayette İslam İktisadı' eseri yayımlandı
Yazarın asıl hedefi,' ekonomik ilişkileri Kur'ani bakış açısıyla yeniden düşünmek ve bu sayede ticari ilişkilerin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunmak' olarak özetlendi.
27.03.2024
17:44
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, muhtemel bir Bingöl depreminden önce kurulması planlanan konteyner kent alanlarında incelemelerde bulundu, ilgili kurum amirlerinden bilgi aldı.
27.03.2024
17:43
Bingöl`de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda 18,5 kilo toz esrar maddesi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın