KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2024 Salı
°C

Gökten vergi düştü!

Uzmanların, Sarıçiçek Köyü’nde köylülerin toplayıp sattığı göktaşlarının ticari faaliyete girdiğini açıklamaları üzerine harekete geçen maliyeciler, köye giderek incelemelerde bulundu.

Gökten vergi düştü!
19 KASIM 2015 PERŞEMBE 22:20
0
2438
0
AA aa

 2 Eylül'de dünya yörüngesinde parçalanan meteor, Bingöl'ün Sarıçiçek köyü ve çevresine düştü. Bölge halkı topladıkları gök taşlarını satarken, uzmanlar ticari faaliyet niteliğindeki gök taşı alım-satımını vergi kapsamında değerlendirdi.

Bingöl İl Defterdarlık Müdürlüğü, ‘göktaşı devlet malı niteliğinde ve alım-satımların Gelir Vergisi Kanunu kapsamında' olduğu açıklamaları üzerine Sarıçiçek Köyü'ne ekip gönderdi.

KÖYLÜLER ŞAŞKIN

Sabah saatlerinde köye giriş yapan 3 kişilik maliye ekibi, taş toplayanlarla görüştü. Durumu köylülere anlatan maliye görevlileri, elinde satışa dair resmi belge bulunan kişilerin elde ettiği gelirden dolayı vergiye tabi tutulacağını söyledi.

Durum karşısında şakına dönen köylüler, devletin vergi uygulamaması gerektiğini savundu. Köy sakinlerinden Rıdvan Ergün, “Sabah köye gelen maliyeciler, taşın devlete ait olduğunu ve vergi alınacağını söyledi. Bu taşı yer altın çıkarmadık, Allah gönderdi. Bildiğimiz kadarıyla bu durumda verginin olmaması lazım. Yer altı zenginliklerinden vergi alınır ama burada verginin olmaması lazım. Benimde elimde 40 gram bir taş var televizyonda 21 bin liralıyı geçtikten sonra vergiye tabi tutulacağını gördüm ama benim taşım vergiye tabi tutulacak kadar büyük değil” dedi.

“TİCARİ ŞİRKET KURMADIK”

Yarım kilo taşla 22 Bin lira borcunu ödeyip, ağabeyinden aldığı bir miktar parayla 43 Bin liralık araba alan İsmail Ergün duruma tepki gösterdi. Köylülerin ticaret yapmadığını bu yüzden de vergiye tabi tutulmaması gerektiğini belirten Ergin, “Bu sabah maliye ekipleri köye geldi. Göktaşının vergisi olduğunu söylediler, köylüden vergi almak için uğraşmaya gelmişler. Köylüler taş topladı evet ama ticaret yapmadı. Zavallı köylü anca karnını doyurup varsa borcunu ödedi. Bunun da vergisinin kesilmemesi lazım. Sonuçta Allah tarafından gökten gelen bir taş bu, Allah köylünün de rızkını böyle vermiş” dedi.

Ticari faaliyet içerisinde bulunmadıkları için vergiye tabi tutulamayacaklarını belirten Ergin, “sonuçta şirket kurmadık. Elaman tutup, taş toplatmadık. Birkaç parça topladık. Ben topladığım taşlarla araba aldım ama kardeşimden 17-18 bin TL borç aldım. Benimde araba hevesim vardı, bu yaşıma kadar araba sahibi olamadım. Şimdi bizlerden vergi alacaklarını söylüyorlar, neyin vergisini alacaklarsa bilmiyoruz” diye konuştu.

“BORÇLARIMI ÖDEYEREK ZATEN VERGİMİ ÖDEDİM”

Bulduğu göktaşlarını sattığını ve gelen parayla da banka ve başka yerlere borçlarını ödediğini belirten Metin Ergün, “Bu haberi okuyunca bende güldüm hatta arkadaşlarla birlikte gülme krizine girdik çünkü bir verginin verilebilmesi için, Esnaf ve Sanatkârlar odasına, Belediye'ye ve Vergi Dairesine başvurup evrakların doldurulması gerekiyor bununla birlikte bir işyeri açılır ve vergi verilir. Biz zaten bugüne kadar tüm vergilerimizi veriyoruz çok şükür. Biz bu taşı satarak tüm dünyayı Bingöl'e getirdik zaten. Bingöl'de ki esnaf sayemizde bayağı bir para kazandı biz Ergün kardeşler olarak ta bununla gurur duyuyoruz. Zaten milletin akın akın buraya gelip taş araması esnafında kalkınması anlamına geliyor. Buda milletin daha çok vergi vermesine vesile oluyor zaten. Biz bunun vergisini verebilmemiz için Anayasa'da bir kanun olması lazım” dedi

“BİNLERCE VERGİ MEMURU GELİP NÖBET TUTSUN “

Gökten gelen taşların vergisinin alınmasının saçma ve gülünç olduğunu söyleyen köylülerden Nezir Ergün ise, O vakit Devlet binlerce taş arayan insanların başına birer devlet memuru koysun ve sen taş buldun vergin bu kadar desin ne kadar saçma bir şey bu” dedi.

Ergün, “Sizlerde biliyorsunuz, bu taş ilk yağdığında tek amacımız, Sarıçiçek ve Bingöl'ümüzü tanıtmak idi. Dün haberleri izledim ve halen şoktayım gerçekten. Bir hanımefendi yaptığı açıklamada bu taşın bir vergisi var demekte. Bana çok gülünç geldi bu olay. Şuan gördüğünüz gibi çevre illerden gelen vatandaşlar var. Elazığ, Muş, Diyarbakır gibi daha sayamadığımız illerden taş aramaya gelenler var. En iyisi Maliye Bakanlığı bu taş arayanların ve bulanların başına birer vergi uzmanı koysun ve onları takip ederek sen buldun senin vergin bu kadar desin Allah aşkına bu kadar komik bir durum olabilir mi? Ben şahsen hala şoktayım. İstiyorum ki çevre illerden gelen ve köylülerimiz taş bulsunlar. Ama bu şekilde vergi mevzusu olunca insanlar artık taş aramayı bırakırlar diye düşünüyorum. Yalnız bu polemiğe başka insanlarında katılmasını istiyorum. Bizim imamlarımızda kalkıp desinler ki bu gökten gelen taşların zekâtı var mıdır?  Yani Allah tarafından gelen taşın zekâtı mı var? Yasası mı var?  Bu hanım efendi neye dayanarak konuşuyor bilemiyoruz. Bu yeryüzündeki herhangi bir hazine olsa, veyahut herhangi bir maden olsa, bunun vergisi olduğunu ve el sürülmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Ama bu gelen bir taş olduğu için bunun vergisi olmaz kardeşim” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın