KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2024 Salı
°C

Hdp suikast için meclis araştırması istedi

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöl'deki her iki olayın araştırılarak, suikastı ve yargısız infazı yapanların belirlenmesi için meclis araştırması açılmasını istedi.

Hdp suikast için meclis araştırması istedi
18 EKİM 2014 CUMARTESİ 08:14
0
1571
0
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 9 Ekim'de emniyet müdür yardımcısı ve bir komiserin şehit düştüğü, emniyet müdürü ve bir polisin yaralandığı olay ile aynı gün akşam Genç ilçesinde bir aracın taranması sonucu 4 kişinin öldürülmesi olaylarını meclise taşıdı. Her iki olayın yaşanmasının ardından kentte incelemelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Meclis araştırması açılmasını istedi.

İki olaydan hemen sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “Bu işin failleri konumundaki teröristler bir-iki saat içinde cezalandırıldılar”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Güvenlik güçlerimiz bu adice alçakça girişimi yapanları bulup onlara gerektiği cezayı vermiş olmaları demek ki anında böyle bir şeyi yapmanız halinde bunun bedelini ödersiniz ve bedelini de ödediler” sözlerini hatırlatan Baluken, Bingöl Valiliği'nin de iki olayın birbirine bağlı olduğunu ima eden açıklamalarının yanı sıra ortaya çıkan gerçeklerin iki olay arasında bir bağlantı olmadığına ve Genç ilçesinde taranan araçtaki kişilerin infaz edildiğine dair önemli kanıtlar ortaya koyduğunu vurguladı.

BALUKEN, OLAYLARA DAİR KİMİ BULGULARI ŞÖYLE SIRALADI:

- Bingöl merkezdeki saldırı 21.15 civarında gerçekleşmiş, Genç ilçesinde girişinde ise araç saat 22.30 civarında taranmıştır. Oysaki Bingöl merkez ile Genç ilçesi arası sadece 20 kilometre mesafesindedir.

- İki olayda kullanılan araçların aynı olduğu Valilikçe tarafımıza iletilmişken, ortaya çıkan gerçek iki aracın farklı araçlar olduğuna işaret etmektedir.

- Yapılan açıklamalara göre İl Emniyet Müdürü suikast mahallinde bir gün önce çıkan toplumsal olaylarda zarar gören esnafı ziyaret etmektedir. Oysaki Bingöl'de toplumsal olaylar söz konusu bölgede gerçekleşmemiştir.

- Emniyet Müdürü ve ekibine yönelik saldırının oluş şekline bakıldığında profesyonel istihbarat alınarak suikastın gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.

- Bingöl merkezde suikast olayında kullanılan silah ile Genç ilçesinde taranan araçtaki silahın balistik inceleme sonuçları farklı silahlar olduğunu göstermektedir.

- Bingöl Valiliği yaptığı açıklamalarda Genç ilçesinde taranan araçta öldüğünü ifade ettiği E.Ş. ve A.K.'nin aileleri morgda kendilerini teşhis edememiştir. E.Ş. halen kayıptır.

- Genç ilçesinde taranan aracın hemen arkasında bulunan araçtaki görgü tanığının ifadesine göre kontrol noktasına ateş edilmemiş, saldırıya uğrayan araç polisler ve askerler tarafından taranmıştır.

- Genç ilçesinde taranan araçta yaşamını yitirenlerin hepsi PKK'li olarak açıklanırken gerçekte araçta bulunanlardan üçünün sivil ve silahsız olduğu anlaşılmıştır.

- Genç'teki araçta yaşamını yitiren Ali Bozan'ın yakınlarının ifadelerinden Ali Bozan'ın vücudundaki kurşun izlerinden vücudun belirli bölgelerine, bilinçli bir şekilde kurşunların sıkıldığı anlaşılmaktadır.

- İl Emniyet Müdürü'ne yönelik suikastta şüpheli olarak gözaltına alınan ve işkence edilen sekiz kişiden yedisi çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılmış ve davaya gizlilik kararı konmuştur. Bu da iki olay üzerindeki kuşkuları arttırıcı bir karar olarak görülmektedir.

- Suikast ile ilgili gözaltına alınan ve Genç'te taranan araca öncülük ettiği belirlenen kişi Savcılıktaki ifadesinde taranan aracın şehir merkezine hiçbir şekilde girmediğini belirtmiştir.

DERİN BAĞLANTILAR

Bu gerçeklerin yanı sıra gözaltına alınanlara hukuk askıya alınarak yoğun işkencelere maruz bırakıldığını ifade eden Baluken: “Gözaltında işkence gören ve işkencelere bağlı olarak hastaneye kaldırılanların doktor izin vermemesine rağmen mahkemeye getirilmesi, gözaltındakilerle avukatların uzunca bir süre hukuk dışı kararla avukatları ile görüştürülmemesi olaylardaki derin güç bağlantısı ihtimalini daha belirgin kılmaktadır. Aynı zamanda Valiliğin birbirini yalanlayan açıklamaları, Başbakan'ın iki olayın bağımsız olduğu ama ‘cezalandırma' yöntemi ile sonuçlanan bir pratik sergilediklerini ima eden açıklamaları Bingöl'de yaşanan iki olayın derin bağlantılarına dikkat çekmektedir” diye kaydetti.

Baluken: “Bu gerçeklerden hareketle 9 Ekim 2014 tarihinde Bingöl ilimiz merkezinde İl Emniyet Müdürü ve ekibine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı ve iki saat sonrasında Genç ilçesinin girişinde bir aracın taranması olaylarının araştırılması suikasti gerçekleştirenlerin belirlenmesi ve araçta infaz edilenlerin faillerinin bulunarak gerekli cezai işlemlerin önünün açılması, iki olayın yaşanmasında rolü olduğu ifade edilen ‘derin güçlerin açığa çıkarılması” için meclis araştırması açılmasını istedi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın