KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

Ilçeyiz diyemiyorlar!

Her fırsatta Bingöl merkeze uzaklıklarından doğan sosyal ve ekonomik kopukluklarla gündeme gelen kuzey ilçelerinde halk, ‘hizmetten yoksun’ olmaktan yakınıyorlar. Yol, içme suyu, altyapı, eğitim, sağlık ve benzeri konularda göz ardı edildiklerine inanan ilçeler, sosyal adalet istiyor. Bunlardan biri olan Adaklı’da halkın, ilçeyi ‘koca bir köy’ olarak tanımlaması tüm tabloyu özetliyor.

Ilçeyiz diyemiyorlar!
22 KASIM 2014 CUMARTESİ 02:16
0
4770
2
AA aa

 Yıllarca kaderine terk edilen Karlıova, Kiğı, Yayladere, Yedisu ve Adaklı ilçeleri sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Genç ve Solhan'da hastane, okul ve yurtların temeli yükselirken, kuzey ilçelerinde eğitim, sosyal donatı ve benzeri ihtiyaçlar yerine HES barajları yükseliyor.

SOSYAL EŞİTLİK HİKÂYE!

Toplumun değişik kesimlerinde hayat standardı, gelir düzeyi gibi birtakım ölçülerin fırsat eşitliği çerçevesinde dikkate alınmasıyla sosyal alanda sağlanan denge durumu; Bingöl'de ilçeler arasında yok denecek düzeyde. Tarihi ve turistik mekânlarıyla göz kamaştıran kuzey ilçeleri, bu avantajlarını kullanamamanın yanı sıra, var olması gereken hizmetlerin eksikliğiyle ön plana çıkıyor.

TABLO HİÇ DEĞİŞMEDİ

Yıllarca geri kalmışlığın acısını yaşayan ilçelerde, hizmet alanındaki tablo pek değişmedi. Yıllar önce dile getirilen ve bir türlü çözüm bulunamayan sorunların önemli bir kısmı, güncelliğini koruyor. Geçmiş yıllarda var olan sorunlar, Bingöl Tavz Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği (Tavz- Der) tarafından gerçekleştirilen ‘İkinci Bingöl Kalkınma Çalıştayı' ile bir kez daha gün yüzüne çıktı. Çalıştaya katılan yöre halkı ve muhtarlar, eğitim, sağlık, ulaşım ve başlıca sorunları dile getirdiler. Adaklı'da yöre halkının ilçeyi ‘koca bir köy' olarak tanımlaması, tek kelimeyle her şeyi özetliyor!

EKONOMİK KATKI SAĞLAMIYORLAR

Ulaşım noktasında sıkıntı yaşayan Kiğı, Yayladere, Yedisu ve Adaklı ilçeleri coğrafi mekân ve resmiyet bakımından Bingöl'e bağlı olsalar da, tüm alışverişlerini ve ticaret işlerini Elazığ'ın Karakoçan ilçesi, Erzurum, Erzincan ve Tunceli illeriyle gerçekleştiriyorlar. İlçelerin kente olan uzaklığı ve bağlantıyı sağlayacak yolların bakımsız olması, yöre halkını diğer il ve ilçelere sevk ediyor. Özellikle Kiğı, Yayladere ve Adaklı'da ulaşım noktasında güçlük yaşayan halk, Karakoçan'ı hayat damarı olarak görüyor. Alışverişlerini ve ticari faaliyetlerini Karakoçan'da gerçekleştiren halk, Bingöl'e ekonomik kayıp, Elazığ'a ise katma değer sağlıyor.

BAŞLICA SORUNLAR

Bingöl Tavz Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği (Tavz- Der) tarafından gerçekleştirilen ‘İkinci Bingöl Kalkınma Çalıştayı'na katılan yöre halkı, muhtarlar, seçilmişler ve bürokratlar geri kalmışlığın acısını yaşarken, talep ettikleri hizmetleri ve yaşadıkları sorunları bir kez daha gündeme getirdi.

Kuzey ilçeleri ve bağlı bulunan köylerin başlıca sorunları ve talep ettikleri hizmetler şöyle;

“İçme suyu, kanalizasyon, sulama suyu ve kanalları, elektrik, ilçe yollarının genişletilmesi, hayvanların aşı işlemlerinin yapılması ve hayvan ölümlerinin önlenmesi, branş öğretmen eksikliği, eğitimdeki fiziki ve donanım sorunları, fiziki ve donanım açısından sağlık sorunları, uzman doktor sıkıntısı, sulama göletleri, sosyal ve sportif alanlardaki fiziki sorunlar, GSM operatörlerinin şebekelerinin yapılmaması, Derelerin ıslah edilmesi ve istinat duvarlarının yapılması…”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Engin Zengin (@Misafir_18061)
24 Kasım 2014 Pazartesi 18:16
2010 Yılında İl Genel Meclisinın oy birliği ile aldığı karar gereği Karlıova ilçesi Çiftlik saınırları içinde önceden Bingöl Valiliğince tespit edilen yerde kayak tesisi yapılması için karar alındı.Bakanımız sayın Cevdet Yılmaz bakanlığın kendisine verdiğ yetkiye dayanarak karın ovası olan Karlıovadaki tesisi alıp kendi köyüne yakın bölgede yapılmasını istermiş ve bazı tesisler yapılmıştır.Küresel ısınmadan dolayı söz konusu yere yaklaşı altı,yedi km. uzaklıta bulunan Elazığ,Bingöl kara yolu üzerindeki Dörtyol mevkindeki tesis kar yağmadığı
karlıovalı (@Misafir_18057)
22 Kasım 2014 Cumartesi 13:08
Siyasilere sormak gerek sözde bakanımız var kendi yandaşlarına ... ve kadro gayreti içerisindedir o ancak gençe hizmet eder bu ve bundan öncekilerde gençe çalışıyorlardı
Ancak seçimden seçime bizim içimize girerler
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın