KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
10 °C Parçalı bulutlu

Iran ile çeyrek asırlık ticari hukuk

İran’a giden Bakan Yılmaz, Türkiye ile İran’ın birçok ortak değeri ve tarihi bir medeniyeti paylaşan iki dost ülke olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, iki ülke arasında bürokrasinin azaltılarak, ticari işlemlerin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

Iran ile çeyrek asırlık ticari hukuk
16 NİSAN 2014 ÇARŞAMBA 06:26
0
1338
0
AA aa

Türkiye - İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 24. Dönem toplantısına katılmak üzere İran'ın başkenti Tahran'a giden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi.

İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığında gerçekleştirilen ikili görüşmenin ardından düzenlenen KEK Toplantısı açılış töreninde konuşan Yılmaz, yaklaşık çeyrek asırdır düzenli bir şekilde yapılan bu toplantının iki ülke arasındaki ilişkilere verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye ile İran'ın birçok ortak değeri ve tarihi bir medeniyeti paylaşan iki dost ülke olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Türkiye ve İran'ın nüfuslarını toplarsanız 150 milyonu aşıyor. Satın alma gücü ile milli gelirlerini toplarsanız 2 trilyon doları geçiyor. Bu iki ülkenin ekonomik ilişkileri bütün bu bölge için çok büyük bir anlam ifade ediyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde son 10 yılda çok ciddi bir ilerleme kaydedildi. 2002 yılında ticaret hacmimiz sadece 1.2 milyar dolarken geçen yıl bu rakam 14.6 miyar dolar oldu. Bu on kattan fazla bir artışa eşit. 2013 yılında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 10. ülke İran oldu. En fazla ithalat yaptığı 6. ülke İran oldu. Fakat az önce bahsettiğim büyüklükleri dikkate alırsanız hala potansiyelimizin çok altında bir ticaret hacmine sahibiz.”

“BİR YOL HARİTASI ÇIKARMAMIZ SON DERECE ÖNEMLİ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile iki ülke arasındaki ticari hacmi 30 milyar dolara çıkarma hedefi koyduklarını hatırlatan Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: “Biz de bu hedefe varmak için özellikle bu KEK toplantısının vesile olduğuna inanıyoruz. Burada bir yol haritası çıkarmamız son derece önemli. Geçen ocak ayında Sayın Başbakanımızın İran'a ziyaretlerinde imzalanan Türkiye-İran ticaret anlaşması bu yolda çok önemli bir kilometre taşı. En kısa sürede Türkiye ve İran'ın iç hukuk onay süreçlerini tamamlayarak bu anlaşmanın yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz. Ayrıca bununla yetinmemeli daha ileri adımlar da atmalıyız. Bu anlamda iki konuyu daha gündeme getirmek istiyorum. Biri iki ülke arasındaki ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin bir anlaşma sağlanması. Bürokrasiyi azaltmak ve işlemleri kolaylaştırmak. Böylece tercihli ticaret anlaşmamız da daha etkili bir şekilde hayata geçecektir. Diğer taraftan nihai hedefimiz olan serbest ticareti de tartışmamız. Bütün bu konularda özel sektörler arası iş birliği çok önemli. Bu çerçevede yarın gerçekleştireceğimiz Türkiye-İran İş Forumunu da çok önemsediğimi de belirtmek isterim. Sadece ticareti değil karşılıklı yatırımları da teşvik etmeliyiz. Biz daha fazla İranlı firmanın Türkiye'de yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Aynı şekilde Türkiye'den de İran'a daha fazla yatırım olmasını arzu ediyoruz.”

Karma ekonomi komisyonunda yapılacak çalışmaların iş dünyası için de uygun bir ortam oluşturacağını söyleyen Yılmaz, toplantılarda ortak sanayi bölgesinden gümrük kapılarının ortak kullanımına, sınır ticaretinin daha aktif hale getirilmesinden çalışma hukuku, sosyal güvenlik ve enerjiye kadar geniş bir yelpazeyi kaplayan çok çeşitli konuların ele alınacağını belirtti.

“İRAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ DAHA DA İLERİYE TAŞIMAK İSTİYORUZ”

“Biz yeni dönemde yeni hükümetle İran-Türkiye ilişkilerini daha da derinleştirmek daha da ileriye taşımak istiyoruz” diyen Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Turizmden petrokimyaya, müteahhitlikten karşılıklı yatırımlara kadar çeşitli alanlarda karşılıklı adımlar atmak istiyoruz. 2013 yılında İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 1.2 milyon oldu. Daha eski yıllarda 2 milyona yakın sayılar oluştu. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu çok daha yüksek düzeylere çıkacak. Türkiye'den İran'a turist sayısı ise 260 binde kaldı maalesef. Bunu da çok daha üst noktalara çıkarmamız lazım. Bu anlamda ulaşım konusuna yapacağımız yatırımlar buradaki hava yolları dahil olmak üzere atacağımız adımlar önemli. Gördüğünüz gibi çok geniş bir alanda iş birliği imkanları üzerinde duruyoruz. Bu görüşmelerde konulara değerli kardeşim Sayın Vaizi ile hep olumlu tarafından bakacağız ve sonuçlandırmaya gayret edeceğiz. Şeyh Sadi Şirazi'nin güzel bir sözü var; 'Yolda laf atmak değil adım atmak lazım, yürümedikten sonra lafın manası kalmaz' diyor. Biz de bu vesileyle, KEK vesilesiyle adımlarımızı atacağız. Bu düşüncelerle her zamanki misafirperverliği ve dostluğu için Sayın Mahmud Vaizi çok teşekkür ediyorum. Çalışmalarına daha önce başlamış olan her iki ülkenin teknik heyetini de tebrik ediyorum. 24. KEK toplantımızın Türkiye için, İran için ve bütün bölge için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum.”

KOMŞU İLİŞKİLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Komşularıyla iyi ilişkiler kurmayanların, komşularıyla ticaret yapmayanların ve ekonomik ilişkilerini geliştirmeyenlerin hiçbir zaman kalkınamayacaklarına inandıklarını söyleyen Bakan Yılmaz: “Özellikle gelişmiş dünyaya baktığımız zaman, ekonomik olarak ileri ülkelere baktığımız zaman hep komşularıyla çok iyi ilişkilere sahip olduklarını görüyoruz. Biz de Türkiye ve İran olarak, bu bölgenin iki büyük ülkesi olarak mutlaka buna öncülük yapmalıyız. Bütün bölgemizin refahının artması Türkiye ve İran ilişkileri ile yakından ilgili. Aynı şekilde özellikle sınırımızdaki bölgelerimizin refahı ve kalkınması da bu ilişkilerle yakından ilgili. Türkiye'nin doğu bölgelerinin gelişmesiyle İran'la ticari ilişkilerimiz çok yakından irtibatlı” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, konuşmasının sonunda İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Vaizi'yi Türkiye'ye davet etti.

Türkiye-İran 24. KEK Toplantısında Türkiye'yi Kalkınma Bakanı Yılmaz temsil ederken, İran'ı İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi temsil ediyor.

Türkiye-İran KEK toplantısının neticesinde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin değerlendirildiği bir mutabakat zaptı imzalanacağı belirtildi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın KEK Toplantısı ziyareti kapsamında İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Petrol Bakanı Bicen Zengene ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın