KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır

Ramazan ayında gizli olan Kadir gecesi ile son 10 günde yapılan itikâf ibadetinin önemine değinen Müslüman Âlimler Cemiyeti Başkan yardımcısı Mehmet Şenlik: “Eğer müminler, Ramazan'da elde edecekleri mükâfatın ne kadar büyük olduğunu bilselerdi, yılın tamamını Ramazan olmasını isterlerdi” dedi.

Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır
19 TEMMUZ 2014 CUMARTESİ 01:26
0
1317
0
AA aa

Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesi ile son 10 günde yapılan İtikâf ibadetinin önemine vurgu yapan Şenlik, Müminlerin, Ramazan'ın sonlarına doğru daha da ibadete yönelmesi ve yoğunlaşması gerektiğini belirtti.

Ramazan'ın son 10 gününe girildiğini hatırlatan Şenlik: “Zaten Ramazan'ın on beşinden itibaren teravihe başlarken: "elveda ya şehri Ramazan" diyerek merhabadan elvedaya… ve sona doğru yaklaşıyoruz. Ancak bu ara kimileri bu manevi iklimin peyderpey aramızdan ayrılıp gitmesinin firakı ve üzüntüsünü yaşarken, kalan günlerin daha bereketli geçmesinin ceht ve gayreti içindeyken, kimileri de bu günlerin bitimini iple çeker gibi sabırsızlıkla bundan sıyrılıp kurtulmanın, yakında nefsin isteklerine kavuşmanın sevinci ve heyecanı içindeler” ifadelerini kullandı.

“Müslüman olarak, eğer şu birinci şıktan bir yol izliyorsak sevinelim, şükredelim ve tam bir ihlâsı kazanmak için daha da gayretimizi kamçılayarak şevkle yolumuza devam edelim” diyen Şenlik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yok, eğer ikinci şıktan yana bir yol izliyorsak üzülerek kendimizi kınayalım. Hemen bir pişmanlık duyup niyetimizi halis kılalım. Önümüze açılan bu nimet sofrası kaldırılmadan ondan en güzel şekilde istifade etmeye çalışanlardan olalım. Bakınız şu hadisi şerif bu manayı ne güzel ifade ediyor; “Eğer müminler, Ramazan'da elde edecekleri mükâfatın ne kadar büyük olduğunu bilselerdi, yılın tamamını Ramazan olmasını isterlerdi.”

“KADİR GECESİ BİN AYDAN DAHA HAYIRLIDIR”

Şenlik, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Şunu da bilmemiz gerekir ki, fırsat henüz elden kaçmış değildir. Ramazanın son gününe kadar bu imkâna sahibiz. Dahası önümüzde bin aydan daha hayırlı mübarek Kadir gecesi vardır ki, hayat kitabımız Kur'an'ı Mübin bu ayda indirilmiştir. Kur'an da şöyle buyruluyor: ‘Şüphesiz ki, biz onu (Kur'an'ı), Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece Rabbinin izniyle melekler ve ruh (Cebrail), her bir işi için (yeryüzüne) iner de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.' İşte bu gece, ramazan ayı içinde gizlidir. Sahih rivayetlere göre –kesin olmamakla birlikte- bu gece Ramazanın son on gününün tekli gecelerindedir. Yine Cumhurun görüşüne göre bu gece Ramazanın yirmi yedinci gecesidir. Her neyse Ramazan'ın tümünde bu geceyi aramak gerekir. Zaten bunun Ramazan'ın içinde saklı bırakılmasının hikmeti de budur. O halde bütün Ramazan'da kadir gecesini aramak ve bütün bir Ramazan'ı ihya etmek gerekir.”

“TEKLİ GECELERİNİ HİÇ KAÇIRMAMAYA DİKKAT ETMEK GEREKİR”

Ramazan ayında gecelerin ihyası konusuna da değinen Şenlik: “Son on günde daha yoğun bir şekilde ve imkânı olanların itikâfa girerek bu iklimden istifade etmek ve özellikle tekli gecelerini hiç kaçırmamaya dikkat etmek gerekir. Evet, bu gece Kur'an gecesidir. Günahları için ağlayanların, tevbe edenlerin af ve mağfiret gecesidir. Bu gece yeryüzünün en hareketli olduğu, sabaha kadar meleklerle iç içe olunduğu, meleklerin müminlere şefkat ve merhamet kanatlarını gerdiği selam ve esenlik gecesidir. Bu gece, tövbe edip kötülüklerden dönmek isteyenlerin, kötü ihtiraslarına dur demenin, kendine yeni bir sayfa açıp hayatına çeki düzen vermenin ve kendine yeni bir yol haritasını çizmenin dönüş noktasıdır” dedi.

“HER MÜMİNİN BİR ARINMAYA, NEFSİ MUHASEBE YAPMAYA İHTİYACI VARDIR”

Sahabe-i Kiram ve Selef-i Salihin, Ramazan'ın son on gününde itikâfa girerek ibadetle geçirdiklerini belirten Şenlik: “Aslında her müminin böyle bir arınmaya, nefsi muhasebe yapmaya ihtiyacı vardır. Ramazan'da nefsini bir miktar yemeden içmeden ve şehevi arzulardan alıkoyduğu gibi bedenini de bir miktar hapsederek muaşeretten, ihtilattan alıkoymasına ve dünyevi meşgalelerden uzak tutmasına ihtiyaç vardır. Böylelikle hem ruhunun hem de bedeninin hakkını ödemiş olur. Bunun birçok faydaları vardır. Yeri olmadığı için detayına girmek istemiyoruz. Ama kısaca diyebiliriz ki, bunu yapanlar ancak gerçek zevkini, hazzını duyar ve faydalarını anlayabilirler. Ne var ki, bu kadar büyük öneme ve değere sahip olan itikâf ibadeti, günümüzde nerdeyse unutulmuş gibidir. Aşırı dünya sevgisi ve boş meşgalesi bizi bundan alıkoymuş, unutturup götürmüştür. Bundan daha kötüsü ve esef vericisi ise, dini temsil eden sözde kurumlar, bunu teşvik etmeleri şöyle dursun camileri kapatarak buna engel çıkarmalarıdır. Oysaki buna teşvik etmeleri ve bunun için zemin hazırlamaları gerekirdi. Bu onların asil görevlerinden birisidir. Mademki camilerimiz onlara emanet, onlara teslim edilmiştir; müminlerin daha rahat ve daha emin bir şekilde oralarda ibadet imkânını sağlamak, oraları tertemiz tutmak ve açık bırakmak da onların görevidir. Bunun diyanet işleri başkanlığınca kendilerine verilen bir görevden ziyade, Allah'ın kendilerine verdiği kesin bir emri olduğunu bilmelidirler” ifadelerini kullandı.

Şenlik konuşmasını şöyle tamamladı: “Müslümanların kutsal zamanları olduğu gibi kutsal mekânları da vardır. İşte Ramazan ayında itikâfa girmek, bu her iki değeri bir araya getirmekte, birleştirmekte, bir anda ve birlikte yaşama imkânını vermektedir. Bu güzel zaman ve mekânlardan en iyi şekilde istifade edenlerden olmanız dileğiyle.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın