KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2024 Perşembe
11 °C Çok bulutlu

‘KIL TESTERE’ İLE MESLEK SAHİBİ OLUYORLAR

Genç İlçesinde Kaymakamlık tarafından açılan kıl testere ve ahşap oymacılığı kursunda eğitim gören kadınlar, hem sanat icra ediyor, hem de iş sahibi olmanın hayallerini kuruyor.

‘KIL TESTERE’ İLE MESLEK SAHİBİ OLUYORLAR
15 MART 2015 PAZAR 23:33
1
4573
0
AA aa

Genç Kaymakamlığı, kadın ve engelli bireylerin hem sosyal hayata kazandırılması hem de iş olanaklarına sahip olmaları amacıyla 30 Bin TL harcayarak, ‘Kıl testere ve ahşap oymacılığı kursu' açtı.

Geçen yıl başlatılan kursa, 2'si engelli olmak üzere 13 kişi başvurdu. Kaymakam Abdullah Köklü'nün büyük desteğiyle, Eğitimci Ramazan Bolat öncülüğünde eğitime başlayan kadınlar, 7 ay boyunca Kıl testere ve ahşap oymacılığıyla eserler üzerinde çalıştı.

EMEKLERİ SERGİLENDİ

Kurs süresinin bitiminin ardından birbirinden güzel eserlere imza atan kursiyerler emeklerini Engelsiz Yaşam Derneği'nde sanatseverlerin beğenisine sundu. Eserleriyle halkın beğenisini toplayan kadınlar, kısa sürede sipariş almaya başladı. Aile bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşayan kadınlar, şimdi işyeri açmanın hayallerini kuruyorlar.

TAMAMI KIL TESTERE İLE YAPILDI

Kurs hakkında bilgi veren eğitmen Ramazan Bolat, bayanlara iş kolu sağlamak ve onların maddi kazanç elde etmeleri için 2014 Eylül ayında kursa başladıklarını söyledi. Kursun bugün itibariyle belli bir olgunluğa eriştiğini ve birinci sergisini tamamladığını kaydeden Bolat: “Bunların tamamı kıl testere kolu kullanılarak, makine kullanılmadan yapıldı. Çok güzel beğeniler aldık, bize çok güzel dönüşler oldu. Bunun daha sonra çok daha iyi olacağına inanıyorum. İnşallah bundan sonra daha büyük sergilerimiz, daha çok eserler, daha çeşitli eserlerle Genç halkını karşılayacağız. Başta kursiyerlerimiz olmak üzere güzel bir maddi kapı açıldığına inanıyorum. Kursiyerlerim benden sonrada bunu burada devam ettireceklerdir” dedi.

Kurs sayesinde maddi anlamda kendi ve ailesine destek sağlamayı düşündüğünü ifade eden kursiyerlerden Ayten Görül: “Bu kursa 7 ay önce başladım. Önceleri hobi olarak başladım ama işler gittikçe ileri bir seviyeye geldi. Rabbim nasip ederse bu işi meslek olarak yapacağım. Bu meslek unutulmaya yüz tutmuştu. Ama Kaymakamımız ve hocamızın desteğiyle biz bu meslek sayesinde ekmek yiyeceğiz. Bu kurs bize çok şey kattı. En önemlisi de aileme maddi destek verebileceğim. Genç'te güzel bir işyeri açıp halkıma hizmet etmek istiyorum. Kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek muazzam bir duygu. Önceleri sadece evde oturmaktansa gidip kursta hem çalışayım hem de stres atayım düşüncesi taşıyordum. Ama daha sonra bizim de tahmin edemeyeceğimiz şekilde işler ilerleyince artık bir iş kurmanın hayali ile yatıyorum. Bu kursu açarak bizlere böylesi güzel bir imkân sağlayan başta sayın kaymakamımız Abdullah Köklü'ye, kurs hocamız Ramazan Bolat'a ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kursiyerler Hatun Onat ise: “Bu kursu duyduğumda ne olduğunu, nasıl bir şey olduğunu ve ne ile karşılaşacağımı bilmeden gelip başladım bu kursa. Geldiğimizde sadece küçük bir kıl testere elimizde ve sürekli bir şeyler kesiyorduk. Yani bu boyuta gelir gelmez hiçbir fikrimiz yoktu. Sabırla ve büyük bir kararlılıkla 7,5 ay boyunca burada kıl testere ile bir şeyler yapmaya çalıştık. Sonra üretime geçip panolar yapmaya başlayınca zevk almaya başladık. Bunu zevki çok farklı anlatılmaz. Sonra çıkardığımız panoları görünce daha fazla pano yapmaya başladık. Panolardan sonra makineye geçince makinenin zevki panolardan daha farklı geldi bize. Artık makineden kalkmak istemiyoruz. Makinede kesmeye başlayınca bir şeyler üretmenin zevkine vardık. Devamlı kesiyoruz, üretiyoruz ve buda çok hoşumuza gidiyor. Bildiğiniz gibi genç ilçesi küçük bir yer hatta hiçbir sosyal faaliyeti olmayacak kadar az. Özelliklede ev hanımları için sosyal faaliyet hiç yok. Bunun içinde burada güzel zaman geçiriyoruz güzel eserler üretiyoruz. Üretmenin zevkini yaşıyoruz. En güzeli de aileme maddi katkıda bulunacağım. Çocuklarıma kendim harçlık verebileceğim” diye konuştu.

Bu kursla birlikte el becerisi kazandığını ve artık aile bütçesine katkıda bulunmak istediğini ifade eden kursiyerlerden Naime Soylu: “Genç'te oturuyorum ve 3 çocuk annesiyim. Ev hanımıyım. Bu kursa başlamadan önce boş zamanım çok fazlaydı. Sonra Kaymakamlık tarafından bir kurs açıldığını duydum. İlk başlarda hobi olsun diye başlamıştım ama kurs ilerledikçe fikrim değişmeye başladı. Artık aile bütçesine nasıl katkı sunarım düşüncesi oluştu bende. El becerimi de bayağı ilerlettiğimi düşünüyorum. Allah nasip ederse ileriki zamanda bir kurs açacağım inşallah. Yaklaşık 7 ay süren kursta bizlere emek harcayan herkese teşekkürü bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.

KÖKLÜ: “HEDEFİMİZ BAYANLARIMIZI VE ENGELLİLERİMİZİ SOSYAL HAYATA KATMAK”

Bu kursu tertip etme amaçlarının Genç İlçesinde bulunan bayanlara hem beceri kazandırma hem de bu beceriyi kazandıktan sonra para kazanma imkânı oluşturabilme olduğunu belirten Genç Kaymakamı Abdullah Köklü: “Kursun genel başlangıç fikri kıl testere yeteneğine sahip bir arkadaşımızın tespit edilmesiyle başladı. Kursu verecek arkadaşımızın yeteneğinden faydalanmak için böylesi bir kursu tertip ettik. Kursumuz Genç İlçesinde bulunan bayan arkadaşlarımıza hem beceri kazandırma hem de bu beceriyi kazandıktan sonra para kazanma imkânı oluşturabilme amacıyla kaymakamlığımız tarafından 30 Bin TL gibi bir sermaye verilerek oluşturuldu. İnşallah bundan sonra para kazanma aşamasına geçeceğiz. Biz erkek istihdamını burada çok öngörmedik. Özellikle bayanlarımızın ve engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata katılması. Biraz da olsa evden dışarı çıkmaları, hem evden çıkmalarının yanı sıra maddi olarak para kazanmaları hedeflerimiz arasındaydı. Bunun tabi sürdürülebilir olması gerekir. Yani 3-5 ay yaptık, sergi yaptık bitti şeklinde değil, sürekli bunun bir talep olarak toplum tarafından da desteklenmesi gerekiyor. Biz kamu kurumları olarak bunu destekleyeceğiz” dedi.


 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
27.03.2024
23:04
Çoban`ın
Çoban'ın '40 Ayette İslam İktisadı' eseri yayımlandı
Yazarın asıl hedefi,' ekonomik ilişkileri Kur'ani bakış açısıyla yeniden düşünmek ve bu sayede ticari ilişkilerin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunmak' olarak özetlendi.
27.03.2024
17:44
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, muhtemel bir Bingöl depreminden önce kurulması planlanan konteyner kent alanlarında incelemelerde bulundu, ilgili kurum amirlerinden bilgi aldı.
27.03.2024
17:43
Bingöl`de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda 18,5 kilo toz esrar maddesi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın