KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Kiralar cep yakıyor!

Bingöl’de son yıllarda artış gösteren ev kiraları, vatandaşın cebini yakıyor. Ev kiralarına her yıl düzenli zam yapan birçok mülk sahibi, kira oranlarını zulme dönüştürmekle kalmayıp, devletten vergi de kaçırıyor!

Kiralar cep yakıyor!
29 TEMMUZ 2015 ÇARŞAMBA 22:11
0
2636
0
AA aa

Yoksulluk ve işsizliğin hâkim olduğu kentte, kiralardaki artış vatandaşların belini büküyor. Asgari ücretle dahi iş bulmakta zorlanan vatandaş, aylık elde ettiğin gelirin yarısını mülk sahibine ödemek zorunda kalıyor. Kazancının yarısını kiraya ödeyen vatandaş, elektrik, su, yakıt, gıda ve giyim malzemelerine yaptığı harcamalarla aynı sonunu borçlu bir şekilde getiriyor. Üniversitedeki öğretim yılının başlamasıyla ev krizinin daha hissedilir olması bekleniyor.

NÜFUS ARTIŞI VE ÜNİVERSİTE ETKİSİ

Her yıl düzenli olarak artış gösteren nüfus, yıl içerisinde yapılan evlilikler, memur tayinleri, üniversitedeki öğrenci sayısındaki artış ve benzeri faktörler, konuta olan ihtiyacı arttırdı. Nüfustaki faktörü fırsat bilen birçok mülk sahipleri, kiracıları zor durumda bırakan artışlar yapmaya başladı. Çalışanın ay sonunu zor getirdiği kentte kiralar, 500 ila 800 arasında değişiyor.

VERGİDEN ÇALIYORLAR

Üniversite öğrencilerinden 600 ila Bin TL arasında kira talep eden mülk sahipleri, mahalle farkı gözeterek, vatandaştan da yüksek meblağda kira alıyor. Bahçelievler Mahallesi, Recep Tayyip Erdoğan ve Karşıyaka mahallesi ile Beşyol mevki başta olmak üzere birçok noktada kiralar, 600 ila 800 TL arasında değişiyor. Daha önce sobalı evlere 175-250 TL arasında kira ödeyen vatandaşlar, şu günlerde 350 TL'ye sobalı ev bulamıyor.

Vatandaşlardan yüksek meblağda kira talep eden ev sahipleri, mülk vergilerini ise kiraları düşük göstererek az ödüyor. Vatandaşı sömürmekle yetinmeyen mülk sahipleri, bu sayede devletten önemli oranda vergi de kaçırmış oluyor.

KİRALARDA CİDDİ YÜKSELİŞ VAR

Kentteki yüksek kira artışları üzerine görüşleri alınan Can Emlak işletmecisi Adnan Ertuğrul, Bingöl'de son yıllarda ev kiralarının ciddi boyutta yükseldiğini belirterek, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Ertuğrul; “Bingöl Belediyesi'nin imara açık olmayan yerleri imara açması gerekiyor. İmara açılan yerlere müteahhit firmaları girerse, konut sayısında artış yaşanacak ve bu gelişme kiralara olumlu olarak yansıyacak” dedi.

Özellikle merkez başta olmak üzere şehrin genelinde kiralık ev fiyatlarının arttığını kaydeden Ertuğrul, “Daha önce 400 TL'ye kiraladığınız evi şuan 500'ye kiralayamıyorsunuz. Üniversitenin de açılmasıyla birlikte kiralık ev talebi oldukça arttı” dedi.

“KREDİYLE EV SAHİBİ OLMA DÖNEMİ BAŞLADI”

Yüksek kiralar nedeniyle vatandaşların çareyi krediyle ev almakta bulduğuna dikkat çeken Ertuğrul; “Bingöl'de kiraların yüksek olması ev talebine yansıyor. Aylık 600-700 TL kira ödemek durumunda bırakılan vatandaşlar, kira bedeli kadar taksit ödeyerek ev sahibi olabiliyor. Hal böyle olunca, maddi durumu yeterli olan vatandaşlar ve memur kesimi, çeşitli kredilerle ev taksitlerine girerek, ev sahibi olmayı hedefliyor” diye konuştu.

Kiralardaki artışın vatandaşı zor durumda bıraktığını vurgulayan Ertuğrul, şunları söyledi: “Kentin ekonomik durumu ortada. Piyasada çalışanların çoğu asgari ücretle çalışıyor. Geçinmek için ay sonunu zor getiren halk, yüksek kira artışlarından dolayı mağduriyet yaşıyor. Bingöl'deki kira artışlarına yönelik bir düzenleme yapılması gerekiyor.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın