KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
10 °C Açık

Mahkeme kararı var ama..!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engelli ve yaşlı vatandaşlara ücretsiz seyahat hakkı tanıdı. Resmi gazetede yayımlanan yönetmelik belediyeden ruhsat alarak taşımalık yapan toplu taşıma kooperatiflerini de kapsadı. Yönetmeliğe riayet etmeyen şehir içi yolcu taşımacılığı yapan kooperatif, Belediye hakkında suç duyurusunda bulundu. Mahkeme, belediye nezdinde engelli ve yaşlıları haklı bulmasına rağmen suyun rengi değişmedi.

Mahkeme kararı var ama..!
31 TEMMUZ 2014 PERŞEMBE 20:49
0
3255
1
AA aa

Engelli ve yaşlı vatandaşlara ücretsiz seyahat hakkı tanıyan düzenlemenin usul ve esaslarını belirlemek üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ücretsiz veya indirimli seyahat kartları Yönetmeliği 4 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik kapsamında, Engelli oranı yüzde 40'ın üzerinde olan engelli bireyler ile ağır engelli bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçilerine, demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden yararlanabilirler. Uygulamaya 65 yaşın üstündeki vatandaşlarda dâhil edildi.

BELEDİYE HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından belediyeden yetki alarak yolcu taşımacılığı yapan S.S 18 Nolu Motorcular Taşıma Kooperatif Başkanlığı'na tebligat gönderildi. Belediyenin kendilerine haksızlık ettiğini savunan kooperatif, ‘Ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliğinin; “İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alır” yazılı 12'inci maddesini de yok sayarak, Belediye hakkında Elazığ 1. İdare Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.

Kooperatif, Şehir içi yolcu taşıma yönetmeliğinin 22. Maddesinde ‘Kooperatifin özürlü yolcuları ücretsiz taşıyacağı'na ilişkin bir sorumluğunun bulunmadığını, bu hususun belediyenin kendi araçlarında uygulanmasının esas olduğunu savunarak, belediyeye dava açtı.

MAHKEME BELEDİYEYİ HAKLI BULDU

Elazığ 1. İdare Mahkemesi, yönetmelik hükmünde hukuka ayrılık bulunmadığını, 5393 sayılı belediye kanununun, belediyelerin yetki ve imtiyazlarını düzenleyen 15. Maddesi ile belediye ve kooperatif arasında yapılan sözleşme uyarınca taşınacak yolcu sayısı ve ücretsiz taşınacak yolculara ilişkin hükümlerin bulunduğunu belirterek, davanın reddine karar verdi.

Mahkeme kararında, Anayasa'nın 10. maddesinin 3. Fıkrasında yer verilen yaşlılar, engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağına ilişkin anayasa hükmü ile uyumlu olduğu, söz konusu düzenleme ile gaziler, şehitlerin dul eşleri, yetimleri, yaşlılar ile engellilerin korunmasının ve hayatlarının kolaylaştırılmasının amaçlandığı, ayrıca söz konusu düzenlemelerin Belediye Kanunu'nun 15/p maddesi ile belediyelere tanınan toplu taşıma ücret tarifelerini belirleme yetkisi kapsamında olduğu belirtildi.

“HAKLARIMIZ GASP EDİLİYOR”

Yönetmeliğe rağmen ücretsiz taşıma yapmayan kooperatifi eleştiren Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Hüseyin Artukarslan, engelli haklarının gasp edildiğini söyledi. 173 üyesi bulunan dernekten hiçbir engellinin bu haktan yararlanmadığını kaydeden Artukarslan: “konuyla ilgili Vali ve Belediye Başkanı ile görüştük onlarda bizi haklı buldu. Gerekli çalışmaların yapılacağını söylediler ama henüz bir sonuç alamadık. Engellilere tanınan bu hak Türkiye'nin her yerinde uygulanırken, Bingöl'de uygulanmıyor. Engellilerin hakları resmen gasp ediliyor. İlgili kurumların ve kooperatif başkanının bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz” şeklinde sitem etti.

CEZAİ İŞLEM YAPILMIYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı yönetmeliği gereği 65 yaş üstü vatandaşlar, engelli, şehit ve gazi yakınları için şehir içi ulaşımın ücretsiz sağlanmasını resmi gazetede duyurdu. Yönetmeliğe rağmen, ücretsiz taşıma kapsamında bulunan kişilerden ücret talep eden kooperatife cezai işlem uygulanmıyor. Engelli vatandaşlar, Valilik ve Bingöl Belediyesi'ni duyarlı olmaya davet etti. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Ahmet Boylu (@Misafir_17622)
02 Ağustos 2014 Cumartesi 15:39
Anayasanın pozitif ayrımcılık tanıdığı Engellilere yönelik Anayasa ve yasalara uygun; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hazırladığı 04.03.2014 tarih ve 28931 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 65 yaş üstü vatandaşlar ile engelli olan vatandaşların toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanmaları sağlandığı halde, yaklaşık 4 aylık bir süreye rağmen ilimiz merkezinde uygulamaya henüz geçilememiştir.Bu mağduriyetin biran önce sonlandırılmasında tarafların/ilgililerin işbirliği içinde çözüm bulmaları gerekmektedir.
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın