KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Milletin parası peşkeş çekiliyor

CHP’li Atıcı, TBMM’de Murat Nehri üzerine inşa edilmekte olan barajlara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Barajların yapılması için bir firmaya lisans verildiğini ve milletin parasının peşkeş çekildiğini kaydeden Atıcı: “Havuzculara aktarılan 740 milyon TL'ye ek olarak devletin kasasından 928 milyon TL daha çıkarılıyor' dedi.

Milletin parası peşkeş çekiliyor
23 OCAK 2015 CUMA 06:34
0
2193
0
AA aa

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Murat Nehri üzerine inşa edilen Kale 1, Kale2, Beyhan1 ve Beyhan 2 barajlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

CHP Bingöl eski İl Başkanı Mustafa Kurban'ın da dahil olduğu toplantıda konuşan Atıcı, İktidarın bu barajlardan elektrik üretilmesi için bir firmaya lisans verdiğini ve su kullanma anlaşması yaptığını söyleyerek: “Anlaşma havuz doldurmakla yükümlü firmalarla yapılıyor” dedi.

Birinci lisans anlaşmasının 2007, ikinci lisans anlaşması ise 2011 yılında yapıldığını ifade eden Atıcı: “ Bu anlaşmalara kadar yapılan tüm su kullanım lisans anlaşmalarında baraj suyu altında kalacak olan devlete veya kişilere ait her yatırımın, baraj alanı dışına taşınmasından lisansı alan şirket sorumlu iken, kurallar değiştiriliyor. 2008 yılında bir torba kanuna yerleştirilen bir madde ile baraj altında kalacak demiryollarının yapım maliyeti TCDD'ye yükleniyor. Yani daha o zamandan bugün planlanıyor. 13 Şubat 2011 tarihinde yine bir değişiklikle, ‘yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce imzalanmış ve tamamlanmamış su kullanım anlaşmalarının ilişkin olduğu projeler de dâhil olmak üzere' yasanın çerçevesi genişletiliyor. Yani yasa geriye doğru işletiliyor. Böylece 2007 yılında lisans alan havuzcular işin içine yasal olarak dâhil ediliyor. Yasal zemin hazırlandıktan sonra TCDD, 02 Aralık 2011 tarihinde, yani yasadan 9 ay sonra ihaleye çıkarak demiryolu yapım işini yaklaşık 740 milyon (eski parayla 740 trilyon) TL'ye ihale ediyor. İhaleyi kim kazanıyor? Şansa bak! Yine havuzu doldurmakla sorumlu olan firmalardan biri. Sahnede kim var? Milletin anasına sövenler! Lisans anlaşması yapıldıktan sonra kurallar değişiyor ve yüklenici firma lehine yarar sağlanıyor. Günlük deyimle, maç başladıktan sonra kurallar değiştiriliyor” dedi.

“MİLLETİN PARASI PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”

Lisans başvurusu yapan diğer firmaların oyun kurallarının değişeceğinden habersiz olduğu için rekabet edemez hale geldiklerini ve saf dışı bırakıldıklarını belirten Atıcı, şunları söyledi: “Bütün bu kirli işlere TBMM alet ediliyor ve yasal kılıf uyduruluyor. ‘Siyasi kariyerlerini ve kazanımlarını sağlam İradenin gölgesine borçlu olanların' oylarıyla bu maddeler kabul ediliyor. Ancak havuz doldurma işi burada bitmiyor. Barajların altında kalacak Palu-Genç-Muş demiryolunun, yer değiştirme işinin sadece yüzde 50 si yapılmışken para bitiyor ve havuzu hazinenin parasıyla doldurabilmek için yeni bahaneler aranıyor. En makul bahanenin baraj su kotunun 10 metre yükseltilmesi olduğuna karar veriliyor ve buna bağlı değişen inşaat maliyetleri bahane gösterilerek tam 928 milyon (eski para ile trilyon) TL talep ediliyor. Üstelik bu talep TCDD'ye yaptırılıyor. Kalkınma Bakanlığı maliyet artırımını derhal kabul ederek Yüksek Planlama Kurulu'na gönderiyor. Yüksek Planlama Kurulu talebi aynen onaylıyor ve demiryolunun yer değiştirme maliyeti şimdilik, 1,63 milyar TL'ye (1,63 Katrilyon) çıkarılmış oluyor. Özetle, zaten haksız ve hukuksuz bir şekilde havuzculara aktarılan 740 milyon TL'ye ek olarak devletin kasasından 928 milyon TL daha çıkarılıyor. Bir başka ifadeyle, yüzde 50'si yapılan Palu Genç Muş demiryolu yer değiştirme işinin maliyeti yüzde 125 artırılıyor.

“İKİNCİ VURGUN!”

Lisans anlaşmasıyla baraj yapıp devlete elektrik satacak firmaların, baraj altında kalacak demiryolunun başka yere taşınması için hazineden şimdilik 1,63 milyar TL para aldığını ifade eden Atıcı, şöyle devam etti: “Barajın kotunu devletin parası ile yükselterek daha fazla elektrik üretmeyi ve bu elektriği yine devlete satmayı planlayan şirketler ikinci vurgunu yapıyor. AKP Hükümeti de her türlü ‘lojistik desteği' sağlıyor. Başka lisans anlaşmalarında her türlü maliyet artışları işletmeciye aitken bu projede, maliyetler neden devlete yüklenmiştir? Bu işlerin tamamı neden davetiye usulü ile yapılmıştır? Benzeri sorularımızı 2 yıl önce dönemin bakanına sorduk daha cevap bekliyoruz. Sükût ikrardan gelmektedir. Dönemin bakanı ve şimdiki bakanlar ‘sağlam iradenin gölgesine' sığındıklarını sanıyorlarsa yanılmaktadırlar. Özetle halkımızın, elektrik üretme bahanesi ile, barajları doldurmak yerine, ‘havuz doldurma' amaçlı, organize bir işle karşı karşıya bulunduğu anlaşılmaktadır. Hesabını sormak yakındır.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın