KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2024 Çarşamba
°C

Müftü can: nefsimizi hesaba çekelim

Kadir Gecesi ile İtikâf ibadetinin önemi konusunda açıklamalarda bulunan Bingöl İl Müftüsü Mecit Can, Müslümanların biran önce tefekkür ederek kendi nefislerini hesaba çekmeleri gerektiğini söyledi.

Müftü can: nefsimizi hesaba çekelim
24 TEMMUZ 2014 PERŞEMBE 01:32
0
1163
0
AA aa

Kadir Gecesi'nin Kur'an'ın nüzulünden bereketini alan bir gece olduğunu söyleyen Müftü Can: “Kutlanan kandiller arasında hakikaten Kur'an'la, kitapla sabit olan tek gece Kadir Gecesidir. Kur'an'da açık olarak zikredilen tek kandil gecesidir. Bu gecenin en büyük önemi bu gece Kur'an-ı Kerim'in inmesidir” dedi.

Kadir gecesinin kıymet ve değerini idrak ederek ifa edilmesi gerektiğin belirten Can, “Geceye değer katan olayı unutarak geceyi kutlamak doğru değildir. Geceye değer katan olayı görmeden Kur'an'ı Kerim'in indiriliş hadisesini, niçin indirildiğini, neden indirildiğini, Gelen Vahiy'nin amacının ne olduğunu, bizim için ne ifade ettiğini düşünmeden sadece iki rekât namaz kılmakla geceyi ifa etmek doğru değildir. Kılınan namaz da sevap kazandırır, ama şuurlu bir Müslümanın Kadir Gecesini kutlarken, düşünmesi gereken en önemli şey, Kur'an'ı Kerim'le diyalogunun ne olduğunu düşünmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“HESABA ÇEKİLMEDEN ÖNCE NEFİSLERİNİZİ HESABA ÇEKİN”

Önemli gün ve gecelerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Can: “Bu tür önemli durumlarda bir Müslüman olarak iyi bir muhasebe yapmak lazım. Allah Resulü bir hadisinde ‘hesaba çekilmeden önce nefislerinizi hesaba çekin' buyuruyor. Nefislerinizi hesaba çekeceğiniz belki yıllık bilançonuzun çıkarılacağı, iyisiyle kötüsüyle durumuzu net ortaya koyacağınız bir gece olması lazım.” dedi.

“TEFEKKÜR ETMEK GEREKİYOR”

Hadislerden örnekler veren Can: “Bu geceyi kesif yoğun bir şekilde geçiren insanlar, gecenin idrakini daha iyi bir şekilde idrak etmiştir. Birçok konuyu tefekkür etmek gerekiyor. En çok üzerinde düşünülmesi gereken olayın İslam âleminin yaşadığı sıkıntılarını çarelerini, sebeplerini ve sonuçlarını hepimizin çok yoğun bir şekilde irdelemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“KENDİMİZE GELMEMİZ LAZIM”

İsrail'in Filistinlilere yaptığı saldırılara da değinen Can: “İslam âleminin çok canlı bir şekilde yaşadığı şey, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılardır. İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılar karşısında İslam ümmetinin sessizliği ve vurdumduymazlığı üzerinde durulması gereken bir hadisedir. Hakikatten biz Müslümanlara bir şeyler oldu. Müslümanlar dinin, İslam'ın ucuz kısmını tercih ediyorlar. El açıyoruz ‘Allah'ım bize ebabil kuşlarını gönder. İsrail'i, Yahudileri taşlasınlar' diyoruz. Acaba bizler ne yaptık ki böyle diyoruz. Birileri Müslümanları öldürüyor. Araya fitne sokuluyor. Müslümanlar birbirini öldürüyor. Ama buna rağmen diğer taraftan da Müslümanlar ben-sen kavgasında. Kendimize gelmemiz lazım. Ne oldu ve ne oluyor bize? Çokça düşünmemiz gerekiyor. İyice düşünmemiz lazım.” dedi.

“İTİKÂF, HER ŞEYDEN SIYRILARAK ALLAH'A AİT OLMAKTIR”

İtikâf ibadetine de değinen Can: “Özelikle son on günde yapılan ve sevabı çok olan itikâf ibadetini ihmal etmememiz gerekir. İtikâf Allah dışındaki olan her şeyden sıyrılarak Allah'a ait olmaktır. İtikâf Allah'ın dışında olan her şeyden soyutlanmanın çok önemli çarpıcı bir adımıdır. Çünkü siz gece ve gündüz on gün, bir hafta yani kaç gün veya bir zaman diliminde ne kadar itikâfa girdiyseniz. Bir camide veya herhangi bir ibadethanede sadece ve sadece ibadetle meşgul oluyorsunuz. Dünyayla bir nevi irtibatınızı kesiyorsunuz. Kadir gecesinde yapılan yoğun bir tefekkürü de orada da yapmak gerekiyor. Yani itikâfa giren bir Müslüman on gün içerisinde Rabbiyle baş başa kaldığı ve insanlarla ve dünyayla irtibatını kestiği o dönemde Allah ve Resulünün buyruklarını ne kadar yaşadığını geniş bir şekilde düşünmesi ile beraber bundan sonraki yaşantısını bu yönde sürdürmesi konusunda bir fırsat ve sıçrama zamanı olarak değerlendirmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

“TEFEKKÜRE YOĞUNLUK VERMELİYİZ”

Son olarak Müftü Can: “Hem kadir gecesi ihya edilirken ve hem İtikâf ibadeti için yaparken; bizim Rabbimizle, Peygamberimizle, kitabımızla, Müslümanlarla mevcut durumumuzu ve geleceğimizi çok dikkatli bir şekilde gözden geçirmeliyiz. Bu yaptığımız itikâf bize manevi bir plan yapma ve Allaha yakınlaşma sağlamalıdır. Bu yöndeki tefekküre yoğunluk verilmeliyiz. Bu duygu ve düşünceyle sizin ve bütün Bingöl halkımızın ve bütün Müslümanların Kadir gecesini ve Bayramını şimdiden kutluyorum. Rabbim Müslümanlara yardımcı olsun.” şeklinde konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın