KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
7 °C Çoğunlukla açık

Ortadoğu'nun aslını anlattılar!

Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Gazeteci Yazar Nezvat Çiçek ve Turan Kışlakçı, tarihten günümüze Ortadoğu’da önemli olaylar ve oynanan oyunlar anlattı.

Ortadoğu`nun aslını anlattılar!
27 MART 2017 PAZARTESİ 00:36
0
1646
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi'nde "Ortadoğu'da Aslında Neler Oluyor" konulu panel düzenlendi. Panelistlerin bilgi dolu anlatımlarıyla renklenen programın moderatörlüğünü Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak yaparken; Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Araştırmacı Yazar Turan Kışlakçı ve Araştırmacı Yazar Nevzat Çiçek gibi güçlü isimler birer sunum yaptı.

Yoğun ilginin gösterildiği “Ortadoğu'da Aslında Neler Oluyor” temalı panelde açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Üniversitesinin kuruluşunun 10. yılı münasebeti ile Bingöl şehrini de içine katarak başlattıkları bilimsel, kültürel ve sportif etkinliklerden birine daha ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. "Ortadoğu'da Aslında Neler Oluyor" panelinde Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı ve kendisinin de fikirlerini çok önemsediği önemli konuklardan istifade etmenin Bingöl için de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Çapak, “Yaşadığımız coğrafya, her zaman hareketliliğin olduğu bir coğrafya. Tarihten beri bizi çok kolay bir şekilde birbirimize düşürdüler. Hala da düşürmeye devam ediyorlar. Her iki tarafın da ‘Allahu ekber' diyerek birbirini öldürdüğü bir coğrafyada yaşıyoruz. Konuklarımız, bu konuda uzman, araştırmalar yapmışlar. İnşaallah çok güzel bir şekilde anlattıklarından istifade edeceğiz. Kendilerine Bingöl'e geldikleri için teşekkür ederim” dedi.

“ORTADOĞU'DA YAŞANANLAR YILLAR ÖNCE YAZILMIŞ BİR SENARYODUR”

Ortadoğu coğrafyasında yaşananları anlatan Araştırmacı-Yazar Turan Kışlakçı, 1917 ve sonrası Kudüs ve Ortadoğu genelinde yaşananları aktardı. Batının yıllardır Müslüman coğrafyasında insanları birbirine düşürdüğünü belirten Araştırmacı-Yazar Kışlakçı, "Bizler Çanakkale'de aynı bir duruma tanıklık etmiştik. Yahudiler, Kudüs'ten kovulduktan 2 bin yıl sora kurdukları Siyon Katırcı Birliği ile ilk kez bize karşı Çanakkale'de mücadele etmişti. Siz de sık sık tanıklık ettiğiniz bir şey, ‘Araplar bize ihanet etti ve arkadan vurdu' söylemi de uydurulduğu dönem bu dönemdir; çünkü Araplar, Balkan muharebelerinde bizimle beraberdiler. Çanakkale'de; Kürtler, Araplar, Türkler, Çerkezler herkes beraberdi. Filistin ve Kudüs cephesinde de öyleydi. Batı, Araplara bizi kötüledi. Bize Arapları kötüledi ve bizi birbirimize düşürdü. Şimdi daha fazlasını yapıyorlar.  Birbirlerine düşürmedikleri Müslüman kalmadı. Yazdıkları senaryoyu oynatıyorlar. Bu oyunlara hala gelmemiz en acı durumdur. Ortadoğu'nun şu anki şekli 1917'de çizildi. İngiliz bir ajanın hatıralarında, 'Biz Ortadoğu'yu bölmüştük, Osmanlıdan kurtarmıştık, almıştık, işgal etmiştik ve buralara isimler verilmesi gerekiyordu' yazısı yer alıyor. Evet, 1917'de Mısır'da bir otelde Avrupa devletlerinin ajanları yaptıkları toplantıda Ortadoğu ülkelerinin sınırlarını çizip, ülke isimlerini o günkü toplantıda kararlaştırmışlar. Ortadoğu bu oynanan oyunları artık görmeli" ifadelerini kullandı.

“ARAP BAHARINI ÇOK SAF BİR ŞEKİLDE OLUMLU GÖRDÜK”

Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Arap Baharı diye adlandırılan dalgalanmanın algılanışı üzerinde durarak konuşmasına başladı. Afganistan'dan, Fas'a, Cezayir'e Tunus'a ve Arabistan'a kadar içinde Türkiye'nin de yer aldığı koca bir coğrafyanın Ortadoğu olarak isimlendirildiğini belirten Subaşı, “Arap Baharını hepimiz çok saf bir şekilde olumlu bir gelişme olarak algıladık. Tunus'tan başlayarak, Mısır'a kadar gelen bu süreçte Müslüman enerjisi meydanlara taşındı. Bu enerji çok ciddi anlamda kitlesel eylemlerin motivasyonu olarak kullanıldı. Ama sonrasına baktığımızda nasıl saf saf kandırıldığımızı gördük. Bu coğrafya büyük bir çıkmazın içerisine sürüklendi. Hala bazıları bu yaşananları çok saf bir şekilde ya demokrasi mücadelesi ya da özgürlük mücadelesi olarak görüyor " diye konuştu.

“BATI TOPLUMU, OLUŞTURDUĞU KAVRAMLARLA İSLAM TOPLUMUNU AYRIŞTIRIYOR”

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yıldırım ise, Batı toplumlarının oluşturduğu kavramların, toplumu ayrımcılık ve iticiliğe götürdüğünü vurgulayarak başladı sözlerine. İslam toplumunda çeşitli akımlar ve hareketlerin olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yıldırım, "Kendi toplumlarımızın kendilerine ait hareketleri olmayacak mı? O zaman bu hareketler doğduğu zaman belli sorunları çözmek üzere var oldukları zaman kendilerini değişik yerlerde temsil edemeyecekler mi" şeklinde konuştu.

“İSLAM'A KARŞI İSLAM'LA BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRÜYORLAR”

Panelin son konuşmacısı Araştırmacı-Yazar Nevzat Çiçek de Batı'nın Müslümanlara yönelik projeleri üzerinde durdu. Batının Müslüman coğrafyasında insanları birbirine düşürmek için çok senaryo ve oyun kurguladığını ifade eden Çiçek, "İslam coğrafyasında olan şeyin özeti 'İslam'a karşı bir İslam'dır. Ali Şeriati'nin 'dine karşı din' tezinden hareketle 'İslam'a karşı İslam.' Medeniyet çatışması, İslamofobi ve iç çatışmalar aslında bir ‘İslam'a karşı İslam' projesi olduğunu görebiliyoruz" sözleri ile konuşmasını bitirdi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.03.2024
23:45
Bingöl sandık başına gidiyor!
Bingöl sandık başına gidiyor!
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl'de de halk, 31 Mart 2024 Pazar günü merkez ve 7 ilçe ile 3 belde belediyesinin başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ve muhtarların belirlenmesi için sandık başına gidilecek. Kim, nasıl oy kullanacak, neler yasak olacak? İşte Bingöl seçimine dair tüm detaylar….
28.03.2024
23:40
Çapak:
Çapak: 'Üniversitemiz kendi emsalleri arasında bir numara'
'Gelişimde Lider Üniversite' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Bütün olarak bakıldığında üniversitenin geldiği nokta, kendi emsalleri arasında bir numara. Hem fiziki olarak hem de nitelik olarak, nicelik olarak bu böyle. Fiziki anlamda 110 hektar iken, halihazırda 324 hektara çıkarıldı. Türkiye'de bal alanında ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi alan bal bizimki olacak' dedi.
28.03.2024
23:36
MEB açıkladı! 1 Nisan`da okullar tatil olacak
MEB açıkladı! 1 Nisan'da okullar tatil olacak
Türkiye 31 Mart günü sandığa gitmeye hazırlanırken yapılacak seçimlerin ertesi günü, eğitime 1 gün ara verilmesine ve öğretmenlerin idari izinli sayılmasına karar verildi.
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın