KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
17 °C Parçalı bulutlu

Riskli yapılar yıkılıyor!

Hak sahiplerine 18 ay boyunca yapılacak kira yardımı, bankaların kredi olanakları, vatandaşların muaf tutulacağı ücretler hakkında bilgi veren Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Buluç, Bingöl’de 468 bağımsız bölüm başvurusu yapıldığını, 235 bağımsız bölümden oluşan ev ve işyeri yıkılırken, 233 bağımsız bölümle ilgili resmi işlemlerin sürdüğünü vurguladı.

Riskli yapılar yıkılıyor!
18 KASIM 2014 SALI 07:07
0
2706
0
AA aa

Bingöl'de afet riski altında bulunan yapılar, “alan ve yapı bazlı çalışmalar kapsamında” dönüştürülüyor. Alan bazlı çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bingöl İl Müdürlüğü, Belediye, İl Özel İdaresi ve TOKİ işbirliğiyle, yapı bazlı çalışmalar ise Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde sürdürülüyor.

235 BAĞIMSIZ BÖLÜM YIKILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Türkiye geneli riskli yapılara yönelik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında Bingöl'de 468 bağımsız bölüm başvurusu yapıldı. 235 bağımsız bölümden oluşan ev ve işyeri yıkılırken, 233 bağımsız bölümle ilgili resmi işlemler sürüyor.

512 BİN TL KİRA YARDIMI YAPILDI

Bakanlık, yapı bazlı dönüştürme çalışmalarında malik ve kiracılara, kira yardımı ile bankalardan alınan kredilere faiz desteği seçeneği sunuyor. Öte yandan riskli yapılarda kiracı olarak ikamet edenlere ise, tek seferde 850 TL kira yardımında bulunuyor.

Bingöl'de 2014 yılı içerisinde anlaşma ile tahliye edilen ve yıkımı gerçekleştirilen yapı mülk sahiplerine 18 ay boyunca aylık 425 TL kira yardımı yapılıyor. Nisan 2014 ile Kasım 2014 tarihleri arasında riskli yapılarda ikamet eden anlaşma yoluyla tahliye edilen yapıların sahipleri ve kiracı olarak ikamet edenlere yönelik 512 bin 975 TL kira yardımı yapıldı.

KİRA YARDIMI VE FAİZ DESTEĞİ SEÇENEĞİ

Riskli yapılara yönelik yürütülen çalışmalara hakkında bilgi veren Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Buluç, kira yardımından faydalananların faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananların ise kira yardımından faydalanamayacağını söyledi.

Çalışmaların alan ve yapı bazlı olmak üzere iki koldan yürütüldüğünü ifade eden Buluç, yapı bazlı çalışmalarının Bakanlıkça lisans verilen yapı denetim kuruluşları tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Yapısının riskli olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşların bu yapı kuruluşlarına güncel tapu kaydı ve kimlik fotokopisi ile başvurabileceğini ifade eden Buluç: “Vatandaşlarımız kurumsal web sayfamızdan (http://www.csb.gov.tr/) veya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne şahsen gelerek ya da ALO 181 çağrı merkezi hattını arayarak riskli alan ve riskli yapı tespiti ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirler” dedi.

Riskli yapı nedeniyle 6306 Sayılı Kanun kapsamında sağlanan finansal destekler hakkında bilgi veren Buluç: “Riskli yapı tespiti yaptıran malik veya kiracılar, Bakanlığımızla protokol yapan 17 adet bankaya faiz destekli kredi başvurusu yapabilecektir” dedi.

HAK SAHİPLERİNDEN ALINMAYACAK ÜCRETLER

Kanun kapsamında hak sahibinden alınmaması gereken harç, vergi ve ücretler hakkında bilgi veren Buluç, açıklamasında şunları sıraladı;

1) 2.7.1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesi uyarınca alınan noter harçları.

2) Harçlar Kanununun 57'nci maddesi uyarınca alınan tapu ve kadastro harçları.

3) 26.5.1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 79 uncu, 80 inci, 84 üncü ve Ek 1 inci maddesi uyarınca belediyelerce alınan harçlar.

4) 1.7.1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisine tâbi kâğıtlar sebebiyle alınan damga vergisi.

5) 8/6/1959 tarihli ve 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu uyarınca alınan veraset ve intikal vergisi.

6) Kurum ve kuruluşlarca döner sermaye ücreti adı altında alınan bütün ücretler; Belediye Gelirleri Kanununun 86'ncı, 87'nci, 88 inci ve 97'nci maddeleri ile 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 21 inci ve 23 üncü maddeleri uyarınca alınan her türlü ücret ve riskli olarak tespit edilen binaya ilişkin olarak 1/7/1993 tarihli ve 21624 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Otopark Yönetmeliği uyarınca alınanlar da dahil olmak üzere, belediye meclisi kararı ile belirlenen ve alınan her türlü ücret.

7) Kullandırılacak kredilerden dolayı lehe alınacak paralar sebebiyle 13.7.1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu uyarınca alınması gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın