KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
17 °C Parçalı bulutlu

Şimdi şaha kalkma zamanı

Bingöl’ü şaha kaldıracak vizyonlar belirlendi. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (Bingöl TSO) öncülüğünde ve Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) desteği ile gerçekleştirilen proje ile Bingöl Sanayi Sektörlerinin Stratejik Vizyonu tamamlandı.

Şimdi şaha kalkma zamanı
26 KASIM 2015 PERŞEMBE 22:52
0
1682
0
AA aa

Yaklaşık 4 aylık bir çalışma ile 8 farklı bilim insanının vermiş olduğu katkılar ile gerçekleştirilen proje aşamalarında, bire bir sektörel üreticiler, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve kamu yönetiminin görüşlerine başvuruldu.

Çalışmada, Bingöl ili özelinde yerel sanayi sektörünün rekabetçilik gücü bileşenleri ele alınarak, bunların küresel eko-sistemdeki yeri ve konumunu değerlendirmek üzere Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Porter tarafından (1990) geliştirilen Elmas Modeli kullanılıp bir strateji ortaya konuldu. İl genelinde faaliyet gösteren çeşitli sanayi sektörlerinin rekabetçilik gücünü belirleyen ve farklı boyutlardaki değişkenleri göz önüne alan bu yaklaşım; daha sonra kent ekonomisinin önemli kalkınma dinamiği olarak öngörülen öncü sanayi sektörlerinin rekabetçilik stratejilerinin belirlenmesinde kullanıldı.

Konuyla ilgili yapılan yazılı yazılı basın açıklamasında, proje detayları şöyle sıralandı;

• 2023 Vizyonu'na Uygun Sektörel Kalkınma Stratejileri Belirlendi: 500 Milyon Dolarlık İhracat, 50.000 Kişiye Ek İstihdam

Yapılan analiz sonuçlarına göre sanayi sektörlerinden süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, arıcılık, gıda işleme ve tekstil ve hazır giyim sektörlerinin kentin büyük oranda imalat portföyünü teşkil ettikleri, istihdama katkı sağladıkları ve ihracat potansiyellerinin olduğu ortaya çıkarıldı. Projeler tam olarak gerçekleştiği takdirde ilk etapta 500 milyon dolarlık ihracat, 50.000 kişiye istihdam söz konusu.

• Kentin Üretim Sektörü Kırılgan Yapıya Sahip

Çalışmadan elde edilen ve yerel politika belirleyicileri açısından aydınlatıcı olması beklenen sonuçlara göre; kentin sanayi sektörleri yapısı, sürdürülebilir bir rekabetçilik durum arz etmiyor. Sadece kısa vadeli bir rekabet edebilirlik gücüne sahip ve anlık stratejiler ile hareket eden, aynı zamanda her türlü gelişmeden (sosyo-politik, ekonomik vs.) çok çabuk etkilenebilecek bir yapısal durum söz konusu.

• Kentin Yerel Aktörleri El Birliği Güç Birliği Yapmalı

Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre; başta Sanayi ve Ticaret Odası olmak üzere kentin bilgi üreten kurumları ve uzmanlarının işbirliği, sanayicilere yol göstermesi ve geliştirilmesi öngörülen sektörlerin sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü sağlaması açısından elzem oluğu belirtiliyor.

• Uygulama Projeleri Hayata Geçirilmeli Bingöl Şaha Kalkmalı

Rapor, kentin sanayisinin ayağa kalkabilmesi ve ihracat edebilecek ürünleri üretebilmesinin stratejilerini açıkça ortaya koyuyor. Bilim insanları aşağıda yer alan projelerin hayata geçirilmesi ile Bingöl'ün şaha kalkacağını vurguluyorlar. Raporda adı geçen stratejiler ve uygulama projelerinden öne çıkanlar şu şekilde sıralanmakta. Aşağıda yer alan strateji ve uygulamaya yönelik projelerden bazıları yer almaktadır.

• Arıcılık Faaliyetinde Bulunan Tüm Üreticiler Birlik Altında Birleştirilmeli ve Etkin Profesyonel Üretici Pozisyonuna Getirilmeli

• Arı Yetiştiricileri Birliği Üyelerine Uzun Dönemli Faizsiz Kredi Desteği Sağlanmalıdır

• Arı Yetiştiriciliğinde Ölçek Ekonomisi Sağlanmalıdır

• Arı Yetiştiriciliğinde Sürekli Eğitim Çalışmaları Düzenlenmelidir

• Bingöl Üniversitesi Bünyesinde Arıcılık Enstitüsü Kurulmalıdır

• Arı Yetiştiricilerinin Mekânsal Alanları Islah Edilmeli ve Geliştirilmelidir

• Süt ve Süt Ürünleri Sektörüne Yönelik Bölgesel Kümelenme (Regional Development) Geliştirilmelidir

• 100 Üreticiye 1.000 Süt Sığırı Formülü Hayata Geçirilmelidir.

• Bölgede Yem Üretimi Yaygınlaştırılmalı, Sözleşmeli Üretim ile Teşvik Edilmelidir

• Bölgenin Markalaşması İçin Tatlı Pazarı Arastası (BİNTAT) Kurulmalıdır

• Büyükbaş Hayvancılığa Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HDİOSB) Kurulmalıdır

• Küçükbaş Hayvancılık Sektörü Geliştirilmeli ve Teşvik Edilmelidir

•Tekstil ve Hazır Giyim Sektörüne Yönelik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HGİOSB) İvedilikle İhdas Edilmeli

• Bilgi Üreten Kurum Bünyesinde Tekstil ve Hazır Giyim Fakültesi Açılmalıdır

• Hazır Giyim Sektörel Kümelenme Analiz ve Kümelenme Geliştirme (Sectoral Cluster Development) Çalışmalarına Başlanılmalı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın