KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Siyasiler duyacak mı bunları?

Birçok önemli sorunun bulunduğu Bingöl Devlet Hastanesi’yle ilgili çok çarpıcı iddiaların dilden dile yayıldığı bugünlerde aykırı isimler üzerinde mutabakat sağlama telaşına düşen siyasilere, fiziksel ve hekim sorunlarıyla ilgili konuları hatırlatan Gazeteci Ramazan Berdibek; 'Mutluluk buysa vay halimize… Vay ki ne vay!' dedi.

Siyasiler duyacak mı bunları?
14 ARALIK 2014 PAZAR 17:10
0
3124
13
AA aa

Gazeteci Ramazan Berdibek, sağlık alanında başarılarını(!) yere göğe sığdıramayan, gelişmeleri kendilerine, sorunları Bakanlık yâda siyasi mekanizmaya mal eden Bingöl Devlet Hastanesi yönetimiyle ilgili çarpıcı iddiaların yoğunlaştığı bugünlerde atama telaşına düşen siyasilere köşe yazısından seslendi.

Katrilyonlar harcanarak devasa projeleri bitiren AK Parti Hükümeti'nin Bingöl Devlet Hastanesi ek binasının 5 yıldır bitirilememesini nasıl izah edeceğini, sürekli ek süre alınarak sürecin uzatıldığını anlattığı yazısında doktor sıkıntısına da dikkat çeken Berdibek, doktor odalarındaki bayan görevlilerin kırıcı ve kaba tutumlarının da altını çizdi.

Çok çarpıcı iddialarla gündeme gelen hastane yönetiminin korunması için bir birini yiyen, çıkar ilişkileri ekseninde bazı isimlerin korunması ve görevine devam etmesi adına büyük çaba harcayan siyasilere önemli hatırlatmalarda bulunan Berdibek, kaleme aldığı köşe yazısında şunları aktardı;

“BU HASTANE ADAMI HASTA EDER”

İnsan sağlığının siyasi malzeme olduğu ender ülkelerin başında güzelim Türkiye'miz geliyor. Maalesef Türkiye'nin 81 ili arasındaki en nadide il olma özelliğini de Bingöl taşıyor.

Hatırlayın bundan 5 yıl önce Bingöl'e 200 yataklı bir yeni hastane yapılacağı gazete manşetlerini süslemişti. Aradan bir yıl gibi bir süre sonra da hastanenin temeli atılmıştı. Bu süre içinde Türkiye'de milyon dolar bütçeli olimpiyat statları yapıldı, deniz altından hızlı trenler geçirildi; lakin bizim hastanemiz tıpkı 93 harbi gibi bir türlü bitmedi.

Her altı ayda bir hastanenin yapımı için ek süre alınıyor. Alınan ek süreler Bingöl'ün sağlığından her gün bir parça daha koparırken, hastane inşaatındaki düşük tempolu çalışma baharda da tamamlanmayacağını gösteriyor.

Hastanenin uzamasının tek sebebi müteahhidin ensesinin kalın olmasından başka bir şey değil. İhaleyi alan başka bir isim olsa şimdiye çoktan defteri dürülmüştü; ama iş sahibi Ak Partili Milletvekili olunca iş değişiyor haliyle. Bilirsiniz Galip Ensarioğlu sadece Ak Parti Diyarbakır Milletvekili değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgedeki gözbebeği aynı zamanda. Hal böyle olunca Bingöllüler hastaneyi 3 yılda bekler 5 yılda, ne ziyanı var!

Galip bey sürekli çıkıp televizyonlarda çözüm aktörlüğüne soyunuyor; ama unuttuğu bir şey var, hamiliğine soyunduğu Kürtleri, iki yıldır teslim etmediği hastane nedeniyle mağdur ettiği… 5 yılda bitirilemeyen bir hastanenin izahatı olmaz! Hele ki iktidar vekiliyseniz ve maddi kaynak sorununuz yoksa asla!

Eski parayla bir buçuk katrilyon harcanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deyimimle “Bin 150 odalı Ak Saray” (!) bir yıl gibi kısa sürede tamamlanıyorsa Bingöl Devlet Hastanesi'nin 5 yılda tamamlanmaması manidardır.

Tüm bu anladıklarımdan sonra gelelim Bingöl Devlet Hastanesi'nin hali hazırdaki durumuna. Yolu düşenler bilir. Hastaneden çok toplama kampını andıran Bingöl Devlet Hastanesi'nde muayene olmak marifet işidir. Daracık ve basık koridorlarda kapı önlerine doluşmuş hastaların kavgaları, personelin sert ve kaba tutumları, ayrıca doktorların ilgisizliği insanı hastalandığına pişman eder.

Beni de hastaneye gitmeye pişman eden bir durumu anlatayım. Geçtiğimiz hafta rahatsızlanan annemi Acil servise girişini yaptırıp muayene edecek bir doktor aramaya başladım. Yoğun kalabalıktan neyse ki bir bayan doktor fırsat bulup hastalığın belirtilerini dinledi. Belirtiler kalp krizini işaret ediyordu.

Stajyer gençlerin tansiyon ve şeker ölçümü akabinde kalp grafiği için gerekli müdahale yapıldı; ancak doktor pratisyen olduğu için Kardiyoloji uzmanının görmesi gerektiğini söyledi. Numara alarak, uzun aramaların sonucunda bulduğum bir tekerlekli sandalyeye bindirdiğim annemi Kardiyoloji doktorunun bulunduğu odaya götürdüm. Polikliniğin önü tıpkı ucuz mazot kuyruğu gibiydi. Hasta kabul işlemlerini yapan sekreter hanımlarına durumun ciddi olduğunu ve hastanın acilden geldiğini söyleyip muayene talep ettim, etmez olsaydım. Kaba ve sert sözlerle beklememiz gerektiği söylendi.
Beklemeler dakikaları geçmiş ve ben tekrar durumun ciddiyetini anlatıp muayene talep edince doktor bey hiç başını kaldırmamış sekreter hanımlar ise çok iş yaptıklarını ispat edercesine bir şeyler yapıyordu; aldığım cevap ise: “Doktor bey muayene almayacak, sadece sabah muayene olan hastaların tahlillerini inceleyecek.”

Hanımefendi bunu söylerken kapıda bizim dışımızda sedyede yatıp durumu hiçte iyi görünmeyen ve muayene olmayı bekleyen 90 yaşında bir de nine vardı! Yarı sinirli Hasta Hakları Birimi, Hastane Yönetimi'nin kapısını çalarak ricayla başka bir doktora gitmek zorunda kaldık. Burada yapılan tahliller, tetkikler derken saat daha 16.00 olmadan doktorlar hastaneyi terk etmeye başladı. Biz ise elimizde uzun uğraşlar sonunda aldığımız tahlillerle kala kalmıştık.

Sonuçları gösterecek doktor bulamayınca mecburen evin yolunu tutmak zorunda kaldık. Bilinci yarı kapalı hastamızı sabah tekrardan hastaneye götürdüğümüzde işin vahameti yeni ortaya çıktı. Tahlil ve tetkikleri inceleyen doktor, hastanın kalp krizi geçirdiğini ve derhal Elazığ'a götürülmesi gerektiğini söyledi. Bizde mecburen elimizde sevk kâğıdı Elazığ'ın yolunu tutmak zorunda kaldık, tıpkı bizim gibi Elazığ'a mahkûm olan binlerce Bingöllü gibi…

Hasta kalp krizi geçiriyor doktorun biri muayene etmiyor bir diğeri ise mesai saatini beklemeden görev yerini terk ediyor. Bu manzaraya Türkiye'de kaç ilde daha rastlanılır bilinmez; ama Bingöl'de ciddi bir sağlık ihmali var burası gerçek. Koca şehirde hastaların anjiyo edilemediği bir binaya hastane demek artık içimden gelmiyor. Bunun sorumlusunu yazmayacağım; çünkü yazsam da bir sonuç çıkmayacak.

Bingöl'de haberin ve yazının artık bir önemi yok. Yazdığınız sadece gazete kupürlerinde kalıyor. Hiçbir yetkili, yazılan yazıdan ders çıkarmıyor, denetim mekanizmaları ise haberi suç duyurusu diye algılamıyor.

Son olarak hastanede gördüğüm bir tezadı da anlatayım. Poliklinik önünde gergince bekleyen hastaların arasında hastane duvarlarını süsleyen bir afiş görmüştüm. Mutlu aile tablosu yansıtan afişte “Hastalar mutlu, çalışanlar mutlu” yazıyordu. Mutluluk buysa vay halimize… Vay ki ne vay!!!

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
mehmet kayaokay (@Misafir_18178)
17 Aralık 2014 Çarşamba 12:37
iyi diyorsun da ramazan kardeş bunları duyan kim sahip çıkan kim seçim yaklaştı mı hadi göster kendini Bingöl seçim bitti mi hadi yerinde ( say) Bingöl halkımız da duyarsız olunca haliyle ortaya çıkan tabloda budur çok isabetli güzel yazmışsın Allah razı olsun şirin Bingöl için lütfen duyarlı olalım
muhammed ali (@Misafir_18176)
16 Aralık 2014 Salı 18:51
sevgili dostum ramazan yazını okurken hıçkırıklara boğuldum desem benim kim olduğumu çıkarabilirsen aslında inanırsın hastane dedin ya ne yazıkki hasta etme evi bizim içimizde biriken ahları birisi ancak bu kadar özlü anlatabilirdi eeee bir memleket % 50 üstünde her zaman ihalecilere peşkeş çekilir ve ardındanda koyun gibi hesap sorulmazsa olacağı bu ancak
Fatih ŞANLI (@Misafir_18165)
15 Aralık 2014 Pazartesi 23:44
Bu memlekete yazık bu yazdıkların sadece ufacık bir sorun daha neler var neler ama bunları yazacak yürek ister vekillerimizin işi ne atama yapmak müdür atamak milli eğitimde hepsini kendi adamlarını atadılar şu anda sağlıkta başladı bütün müdürler bıçak sırtında adamı olan kalır adamın yoksa gidersin kimin umrunda memlekette doktor yok kimin umrunda memlekette öğretmen yok çünkü ben dahil hepimiz çantada keklik kerizleriz başka partı yok nasıl olsa oyları alıyorlar herkes kendi çevresiniz ,düşünüyor
ben genç kardeşimin göstermiş olduğu cesar
Girvasli (@Misafir_18157)
15 Aralık 2014 Pazartesi 12:07
Genç gazeteci kardeşimizin yazısını sonuna kadar okudum. Kesinlikle haklı ve yerinde tespitlerde bulunmuş.
H. Huseyin (@Misafir_18156)
15 Aralık 2014 Pazartesi 11:37
Bunu yazmak cesaret ister. Ağzına sağlık. Bir de bu vekillerin ihale macerasını yazacak bir babayiğit olsa.
yolsuzluk cenneti (@Misafir_18155)
15 Aralık 2014 Pazartesi 11:19
hastanede dönen yolsuzluklar için müfettiş gönderildi. adam hangi dosyaya el attıysa altında bir dümen çıktı. ne yazık ki siyasi güçleriyle hepsinin üstünü bir bir kapattılar. mesela yoğun bakıma malzeme alınacak yoğun bakım sorumlusu eksikleri listeler idareye teslim eder idare de gücü nispetinde temin etmeye çalışır. bizde ise hazır liste sorumlunun önüne konulur ve imzası dayatma ile alınır. bunun gibi yüzlerce örnek var. buna rağmen aynı kişinin değişecek yeni yapı içinde tekrar yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.
nurettin aytar (@Misafir_18154)
15 Aralık 2014 Pazartesi 11:09
HASTANEDE OLAN SIKINTILARI DİLEGETİRMİŞSİN HELAL OLSUN SENİN GİBİ BİRKAÇ GAZETECİ DAHA DİLEGETİRMİŞ OLSALARDI BELKİDE YETKİLİLER DAHA TETBİRLİ OLURLARDI.
.
murat ozcimenler (@Misafir_18153)
15 Aralık 2014 Pazartesi 09:35
Bingoldeki saglik sorunlarinin en basinda hastane yoneticisi ve bashekiminin oldugu ancak bu kadar guzel ifade edilir.
Kalemine saglik sevgili dostum.
Hastalık hastası (@Misafir_18150)
15 Aralık 2014 Pazartesi 02:21
Demek ki neymiş? Sadece fiziksel olarak hastaneyi iyileştirmek yeterli değilmiş.
Botokslu kadınlar gibi..
Dışı iyi görünür, içi allah vergisi...
Haseni dareyeni (@Misafir_18148)
14 Aralık 2014 Pazar 21:46
Öncelikle bingöl online de pek de alışık olmadığımız bu tür eleştirel yazılarınızdan dolayı( Hakim beyin de atamalarla ilgili yazısı) sizleri tebrik ediyorum. Malesef bu işlerle ilgilenmesi gerekenlerden birinin ülkeyi kurtartarma birininde memleketteki kadroları parsellemekten halkın sorunlarını ne dinleyecek nede çözecek vakitlerı kalmıyor.Memleket kimin umurunda nede olsa çantada keklik
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın