KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Nisan 2024 Salı
16 °C Güneşli

Sorumlusu hedef gösteren olur

Öğrenciler tarafından başlatılan açlık grevine dair açıklamada bulunan Rektör Baydaş, Demirtaş’ın açıklamalarına yönelik: “Bir tanesi bize bir saldırı yaparsa, bunun sorumlusu kim olur? Hedef gösteren Selahattin Demirtaş olur” dedi. Baydaş, yürütülen soruşturmaya yönelik de etraflıca bilgi verdi.

Sorumlusu hedef gösteren olur
04 MART 2015 ÇARŞAMBA 22:28
0
2718
0
AA aa

 Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş, öğrencilerce geçen hafta Salı günü başlatılan ve halen devam eden açlık grevine yönelik basın açıklaması düzenledi.

Öğrencilerin, ‘haksız yere soruşturma, uyarı, kınama ve uzaklaştırma' cezaları aldıklarını iddia ederek grev başlattıklarını anımsatan Baydaş: “Ne olursa olsun, öğrencinin fiili suçu olsa dahi hiçbir öğrencimizin böyle bir açlık grevine girmesini istemiyoruz. Nihayetinde hiçbir öğrencimizin de zarar görmesini istemiyoruz. Öğrencilerimiz inşallah en kısa sürede bu fiillerini sonlandırırlar. Zaten bunların çoğu cezaları olmayan öğrencilerdir” dedi.

5 FARKLI OLAY

Öğrenciler hakkında başlatılan soruşturmalar hakkında bilgi veren Rektör Baydaş, bazı öğrencilerin 5 farklı olaya karıştığını söyledi. Olayların 16 Aralık 2014 tarihinde başladığını belirten Baydaş: “İlginçtir ki, beş olayın olduğu süreç 9 yâda 10 gündür. O tarihlerde Türkiye'de başka üniversitelerde de karşıt görüşlü öğrenciler arasında olaylar olmuştu. O döneme denk gelecek şekilde başlayan bazı olaylar vardı” dedi.

Soruşturma kapsamında bulunan öğrencilerin karıştığı 5 olayı özetleyen Baydaş, ‘polis ile işbirliği yapılıyor' iddialarına ise şöyle cevap verdi: “Bizim suçlandığımız bir diğer konu da polisin üniversiteyi işgal ettiği, sürekli onlarla işbirliği içerisinde olduğu şeklindeki suçlamalardır. Biz 7 yıldır yönetimdeyiz, bu süreçte biz hiçbir zaman polisin üniversite içerisine girmesini tasvip etmedik, davet de etmedik. O nedenle üniversitede de çok ciddi sıkıntılar çıkmazdı. Üniversitede öğrencilerin eylemleri olmaz mıydı? Olurdu. Ama kırıp dökme olmadığı için, kimseye zarar vermedikleri için, mal ve cana zarar vermedikleri için biz o üniversite öğrencileriyle konuşarak işin çok kötüye gitmeden halledilmesini sağlıyorduk. O nedenle polise de ihtiyaç duymuyorduk. Geçen Aralık ayında yaşanan olaya gelince, darp edilen öğrenci polis içeri girip müdahale etmediği için hem polis, hem de bizim hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bizim hakkımızdaki suç duyurusu, ‘ben 30-40 kişilik grup tarafından darp edildim yönetim polisin içeri girmesine izin vermedi. Ben bu olaydan zarar gördüm' şeklindeydi. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı bize bir yazı yazdı ve mevzuatı hatırlatacak bir yazıydı. Yani suç olduğu zaman fiili bir eylem olduğu zaman polis izin almaksızın üniversiteye girebilir suç ve suçluyu takip edebilir. Bu nedenle üniversitenin herhangi bir engel oluşturması yasal değildir. Bu bizim için bir hatırlatmaydı. O gün gelen polislere biz giremezsiniz diye bir dayatmada bulunmadık polis muhtemelen bir tereddüt yaşadı. Savcılığın yazısından sonra polis tedbir aldı ve ilk kez üniversitemize girdi.”

“12 KİŞİLİK EKİP OLUŞTURULDU”

Savcılığa da intikal eden toplam 5 olayla ilgili 12 kişiden oluşan bir soruşturma ekibi oluşturulduğunu ve ekibin yaklaşık 2 ay çalıştığını kaydeden Baydaş, şöyle devam etti: “Ekip, kamera görüntülerini, tutanakları ve emniyetteki kayıtlar üzerine çalışma yaptı. Bizim soruşturma henüz devam ederken, 9 öğrenci emniyet tarafından alındı. Bunlardan 3'ü tutuklu, diğerleri tutuksuz bir şekilde yargılanmaya devam ediliyor. Sadece bizim soruşturmalarda değil, şikâyetler üzerine adli olarak da soruşturmalar devam ediyor.”

Tutuklu yargılanan öğrencilerin sınavlarını hapishanede yaptıklarını ifade eden Baydaş: “Sınav hakları gasp edilmesin diye hepsinin sınavlarını hapishanede yaptık. Bizim soruşturma kapsamında 5 olayda fiili olarak bulunanlardan 15'i uzaklaştırma cezası almışlardır. Bazı öğrencilere kınama cezası verdik ki bunun hiçbir yaptırımı yoktur. Başka öğrencilerin eğitim hakkına engel oluşturdukları için sadece kınama cezası verildi. Dışarı anlatıldığı gibi değil hiçbir öğrenci üniversiteden atılmadı. Sadece geçici olarak uzaklaştırma cezaları almışlardır. Kınama cezası alan 50 öğrencimiz eğitimlerine devam ediyor herhangi bir engel de yoktur” dedi.

Aralık ayında bazı üniversitelerde karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan çatışmalara değinen Baydaş: “Bizim üniversitemizde böyle karşıt görüş çatışmaları yaşanmadı. Burada esas olan bu süreçte birileri öğrencileri kullanmaya yönelik gayret sarf ediyor. Bu olaylardan dolayı üniversiteden kaçıp kaydını sildirenler var. Biz Bingöl olarak böyle kötü bir algıyı hak etmiyoruz. 33 Er şehit edilmesi olayı, Emniyet müdürüne yönelik yapılan saldırı ve benzer olaylardan dolayı Bingöl'ün sırtında zaten bir kambur var bu kamburu daha da ağırlaştırılmasının hiçbir anlamı yok. Biz bu ilin Doğu incisi olması için gayret sarf etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

“DEMİRTAŞ'IN İDDİALARI DOĞRU DEĞİL”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün mecliste yaptığı konuşmaya değinen Rektör Baydaş, “Söylediklerinin içinden bir tane doğru olan ‘Zazalar Kürt değildir' tezim vardır. Bunu oraya taşımasını ben bir genel başkana yakıştırmadım. Sen böyle bir görüşe sahip olamasın şeklinde eleştirmek, telkin etmek doğru değildir. Bunu bir zamanlar Kürt'lere karşı uygulanan ‘kart kurt' meselesine benzetiyorum. Ben tezimde yanışta olabilirim, doğruda olabilirim. Ama benim tezim bu, düşüncem bu, fikrim bu. Bunu suç olarak algılamak, lanse etmek doğru değil. Diğerlerinin hiçbirisine katılmıyorum ki hiçbiri de doğru değil zaten. Bir de tehdit etme olayı var onu hiç yakıştırmadım bir genel başkana. Yarın öbür gün delinin bir tanesi bize bir saldırı yaparsa, bunun sorumlusu kim olur? Hedef gösteren Selahattin Demirtaş olur. Bir genel başkana, bir eş başkana yakışan bir tavır, bir duruş değil. Zaten bu tür bulanık havalarda, bulanık sularda avlanmak isteyen kurtlar vardır. ‘bu adam böyle söyledi ben şöyle yaparsam ona mal edilir' şeklinde değerlendirmek isteyenler olabilir. Akli dengesi yerinde olmayan birileri olabilir yaptığı eylem ona mal edilir. Bu son derece yakışıksız bir ifadeydi.”

KOMİSYON KURULACAK

Olaylara karışmadığını ve haksız yere ceza aldığını iddia eden öğrencilerin belirlenmesi için komisyon kurulacağını belirten Baydaş: “Bu işin bir esası, kuralı vardır. Kanunen suç olan bir şeyin bizim kaldırma şansımız yok. Yargıya intikal etmiş, 3 kişinin tutuklu diğerlerinin ise tutuksuz yargılandığı bir eylem var. Birden fazla darp olayı var. Mal ve cana zarar verme olayı var. Bizim buna kayıtsız kalmamız yanlıştır. Bunu yaparsak suç unsuru oluşur. Ama onun dışındaki öğrencilerimizin kendilerine zarar vermesinden ıstırap duyarım. Bu olaydan olmadığını iddia eden öğrencilerimiz var. Darp eyleminde olmayan öğrenciler için bir komisyon kuracağız. Bu kapsamda incele, araştırma yapacağız hakikatten suçlu olmayıp da ceza alan varsa onları tespit edip, cezalarını kaldıracağız” dedi.

GÖRÜNTÜ PAYLAŞTI

16 Aralık 2014 tarihinde kampüs alanında yaşanan bir olayın görüntülerini paylaşan Rektör Baydaş, “16 Aralık 2014 tarihinde üniversitemizden bir öğrenci kendi abisiyle ve bir arkadaşıyla kendi bölümündeki iki tane öğretim görevlisini ziyaret ediyor ve bu öğretim elamanlarını üniversite dışında yapacakları bir etkinliğe davet ediyorlar. Bu öğrenci ve abisi oradan çıkarken bir grup öğrenci kendilerini takip ediyor. Birkaç kişilik grup telefon görüşmeleri sonucu 30-40 kişilik bir gruba dönüşüyor. Öğrenci aracına binerken bunu engelleyip darp ediyorlar. Bunlar en nihayetinde bir şekilde kaçıp polise sığınıyor ama kampus alanı içinde değil. Çünkü üniversitede biz polis bulundurmadık hiçbir zaman” diye konuştu.

BAYDAŞ, 4 OLAYI ŞÖYLE ÖZETLEDİ

1.Olay: 16 Aralık 2014 ve 25 Aralık 2014 tarihleri arasında Üniversitemizde bir grup öğrenci Ali Arı adındaki öğrencimizi farklı görüşte olduğu için darp ederek, hem kendisine hem de aracına önemli zararlar vermişlerdir.

2.Olay: Parmağında Osmanlı arması olan yüzük taktığı için aynı grup öğrenci, bu öğrencimizi darp ederek, “burası Kürdistan'dır, burada Batılı öğrenci istemiyoruz” demişlerdir.

3.Olay: Yine aynı grup öğrencilerden oluşan bir grup öğrenci, 28 Aralık 2014 tarihinde ikinci öğretim dersinin yapıldığı bir amfiye girerek, dersin hocasına tehditler savurarak içeride bulunan öğrencilere, ‘Burası Kürdistan'dır. Batılı öğrenciler! Bundan sonra olacaklardan sorumlu değiliz' şeklinde tehditler savurarak, terör örgütü lehine propaganda yapmışlardır.

4.Olay: Öğrenciyi darp ve gasp ettikten sonra, eğitim binası önünde eğitiminin devam ettiği bir anda, iki saat boyunca 150 kişilik bir grup , ‘Kürdistan faşizme mezar olacak' şeklinde olmak üzere, değişik şekillerde yasal olmayan slogan atmışlardır. Bu süre içerisinde sınıflarda eğitim ve öğretim yapılamamış, hem hocalardan hem de öğrencilerden yazılı ve sözlü şikayetler gelmiştir.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.04.2024
13:11
Bingöl`de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de 1-14 Nisan tarihleri arasında aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 19 kişi yakalanarak tutuklandı.
16.04.2024
13:10
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edildi.
16.04.2024
13:08
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Halkoyunları Bingöl il birincileri belirlendi
Kupaları takdim edilen kulüpler, önümüzdeki aylarda yapılacak grup finalinde Bingöl'ü temsil edecekler.
16.04.2024
13:07
Zikte Sürkap`tan zekâ testi tepkisi!
Zikte Sürkap'tan zekâ testi tepkisi!
Açıklamada; 'Maksatlı ve kaynağı belli olmayan ve her Bingöllü gibi bizi derin bir öfke ve üzüntüye sevk eden bu anketin niçin ve nasıl bir yöntemle yapıldığını bilmiyoruz. Ama amacını ve sahiplerini merak ediyoruz' denildi.
15.04.2024
16:35
Bingöl`de asayiş uygulaması! 18 gözaltı, 2 tutuklama!
Bingöl'de asayiş uygulaması! 18 gözaltı, 2 tutuklama!
Ayrıca uygulamalar kapsamında 31 Bin 813 araç denetlendi, 2 Bin 458 araca cezai işlem uygulandı, 121 araç trafikten men edildi. Vali Usta; 'Bayram'da çalışmalarına ara vermeden devam eden Jandarma ve Emniyet personeline teşekkür ediyorum' dedi.
15.04.2024
15:26
Ahşap kursu gençler için `Terapi` Atölyesi Oldu
Ahşap kursu gençler için 'Terapi' Atölyesi Oldu
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde açılan ahşap üretim kursu, eğitim alan gençler için 'terapi' atölyesi oldu. Kursa gelen gençler, boş vakitlerini burada değerlendirerek ahşap oyma-yakma, maket yapımı, su kabağı işlemeciliğini öğrenerek günün stresini atıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın