KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Tapularını aldılar

Bingöl’ün Düzağaç bölgesinde 40 yıla aşkın süredir devam eden tapu sorunu çözüldü. Çalışmalar kapsamında 5 mahallede düzenlemeye alınan 703 taşınmazda kullanıcı konumunda bulunan 2 bin 225 kişiden satın alma talebinde bulunan vatandaşlara tapuları dağıtıldı.

Tapularını aldılar
25 TEMMUZ 2014 CUMA 01:13
0
2121
0
AA aa

Düzağaç bölgesindeki vatandaşlara tapularının verilmesi için Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla tapu dağıtım töreni düzenlendi. Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, AK Parti İl Başkanı Yusuf Coşkun, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Gıyasettin Baydaş, İl Defterdarı Özgür Yılmaz, kurum amirleri ve hak sahipleri katıldı.

Törende konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tapu sorununun siyasette girdiği günden itibaren karşısına çıktığını söyledi. Uzun yılların sorunu olan Düzağaç'taki tapu meselesinin somut olarak çözümünü hep birlikte görülecek bir gün olduğunu belirten Bakan Yılmaz: “Bu tabi işin bir başlangıç bölümü ve burada beli sayıda vatandaşımız var. Tabi bu tamamıyla sonuçlandığında, bazı mahkemelik durumlar var, işleyen süreçler var. 2 bin civarında insanımızın tapu sorunu çözülmüş olacak. Aileleriyle birlikte, çevreleriyle birlikte düşünürseniz ne kadar önemli bir sorundan bahsettiğimizi hepiniz daha iyi takdir edersiniz. Bazı meseleler böyledir. Yıllarca böyle tartışılır, tartışılır bir türlü çözülmez, bu Düzağaç'ın meselesi de böyle bir meseleydi. Siyasette girdiğimiz günden itibaren doğrusu hep karşımıza çıktı. Burada Ben muhtarlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Vatandaşlarımızdan önce bu meseleyi bizim gündemimize getiren muhtarlarımız oldu. Muhtarlarımız siyaset kurumu olarak bu meseleyi hep bizim önümüze getirdiler ve bunu sorunu çözmemizi talep ettiler” dedi.

SORUN CİDDİ EMEKLERLE AŞILDI

Tapu sorununun ciddi emekler harcanarak çözüldüğünü ifade eden Bakan Yılmaz: sorunun çözümünün arkasında ciddi bir emekler olduğunu kaydetti. Bingöl'ün efsane haline gelmiş sorununun çözüm yoluna girdiğini ifade eden Bakan Yılmaz, Mülkiyet hakkına dikkat çekti. İnsanın yaşam hakkından sonra mülkiyet hakkının olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz: “Bu gerçekten çok önemli bir hak. Bu beli olmayınca işte alamıyorsunuz, satamıyorsunuz, vergisi ayrı bir dert, kredi alsanız teminat gösteremiyorsunuz, küçük esnafın önünü tıkıyor. Bu işin birçok yansımaları var. Bingöl büyük bir oranda artık mülkiyetini netleştirmiş, bu meselesini haletmiş bir il olarak hem vatandaşımız rahat edecek gönül huzuruyla evini, binasını yapacak veya gerektiğinde satacak, hem de kamu kurumları kendi görevini yapacak. Bu kanunla ne yaptık? Arazileri satıyoruz. Arazileri vatandaşa çok uygun bir fiyata satışını yapıyoruz. Her kesin içine sinen bir denklem bulundu. Burada da çeşitli alternatifler var. 5 yıla kadar faizsiz bir şekilde taksitli ödeme imkânı olduğu gibi, peşin ödeme imkânları da var. Her vatandaşımız bu tercihleri kendisine göre yapacak. Ama benim her zaman tavsiyem peşin ödeyip bu işleri bitirmek lazım. En güzeli odur diye düşünüyorum. Önemli bir adım atmış olduk, bunun mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

VALİ TAŞYAPAN: “2/B İLE ÇÖZÜM BULUNDU”

Programda konuşan Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Düzaçağ'taki tapu sorununun uzun yıllardan beri devam eden bir sorun olduğunu hatırlattı.

Söz konusu sorunun 2/B yasasının çıkarılmasıyla çözüme kavuşturulduğuna dikkat çeken Vali Taşyapan: “Bu sorunun çözümünde Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'ın etkisi önemli etkisi oldu. Kabinede bakanımızın olması bu sorunun çözümünü kolaylaştırdı. Sayın bakanımız yasaya ek bir maddenin eklenmesini sağlayarak ilimizdeki tapu sorununu un çözdü. Bu maddenin adı da her ne kadar yasada yer almasa da “Bingöl Maddesi” oldu. Şimdi atılan hu adım sayesinde tapuları dağıtma aşamasına geldik. Bundan sonra bu sorun ortadan kalkmış olacak” dedi.

“BİNGÖL'DEKİ SORUN EK BİR MADDEYLE ÇÖZÜLDÜ”

Törende söz konusu sorunun detaylarını aktaran İl Defterdarı Özgür Yılmaz, orman vasfını kaybettiğinden orman sınırları dışına çıkarılarak hazine adına kaybedilen taşınmazların 6292 sayılı kanunla 2012 yılından önceki kullanıcılarına satılabilmesi hüküm altına alındığını, bu kapsamda Bingöl'de de tapuları dağıtılan taşımazlar için özel bir düzenleme bu konuna ilave edilerek sorunun çözümünün sağlandığını söyledi.

“YAKLAŞIK 42 MİLYON TL BEDEL TAKDİR EDİLDİ”

Yapılan bu düzenleme sonucunda Düzağaç bölgesinde kalan Saray, Şehit Mustafa Gündoğdu, Karşıyaka ve Recep Tayip Erdoğan Mahallelerinde 703 adet taşınmazın düzenlemeye alındığını, bu taşınmazlarda da 2 bin 225 kişinin kullanıcı olarak tespit edildiğini belirten Yılmaz: “Kullanıcılardan 2 bin 199 kişi yani yüzde 99'u bugüne kadar satın alma talebinde bulunmuştur. Satışa konu edilen taşınmazların satışa esas bedeli 400 metre kareye kadar taşınmazın rayiç bedelinin yüzde ellisi, artan kısım için yüzde 70'inden hesaplanmaktadır. Ödeme yapılırken hak sahibi vatandaşlarımıza satış bedellerinin peşin, yüzde ellisi peşin ve yüzde yirmisi peşin olmak üzere üç şekilde ödeme imkânı sunulmaktadır. Ayrıca, peşin ödemelerde ilave yüzde yirmi, yarısının peşin ödenmesinde ise yüzde on indirim yapılmaktadır. Taksitli ödemelerde ise beş yıl vadeli faizsiz ödeme imkânı sağlanmaktadır. Defterdarlığımızca satışa konu edilen taşınmazlara yaklaşık 42 milyon TL bedel takdir edilmiş olup, kanuni indirimler sonrasında yaklaşık 18 milyon TL satış geliri elde edilmesi beklenmektedir. Halen Recep Tayip Erdoğan Mahallesi başta olmak üzere hak sahiplerine tebligatlara devam edilmektedir. İlimiz genelinde Milli Emlak Müdürlüğümüzce yıllık ortalama 70-80 taşınmaz satışı yapılmakta iken 2-B kapsamında bir yıl içerisinde en az 1 bin ila bin 500 arasında taşınmazın satış işleminin sonuçlandırılması hedeflenmektedir. Bugüne kadar sorunun çözümü amacıyla gerekli kanuni düzenlemelerin yapılmasında emeği geçen başta Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'a, Sayın Valime, eski defterdarlarımıza, ilgili kurum amir ve personeliyle Milli Emlak Müdürlüğü personeline teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“BAKAN YILMAZ CİDDİ MÜCADELELER VERDİ”

Programda konuşan Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Abdullah Butaku ise: “Düzağaç bölgesi 2/B kapsamında değildi. 2003 yılında meydana gelen deprem ile afet yasasından faydalanarak Düzağaç bölgesi Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne devir edildi. O dönem de buna sevinmiştik. Ancak daha sonra bu bölgenin afet işleri tarafından satılması vatandaşlara ciddi sıkıntılar getireceğini sayın bakanımız fark etti. 25 Mart 2012 yılında ilgili tüm kurumları bir araya toplayıp çözüm aradı. Vatandaşın mağdur olmaması için o dönemde gündemde olan 2/B yasasına ek bir madde ekleyerek Düzağaç bölgesinin 2/B yasası kapsamında vatandaşa satılması için ciddi mücadeleler verdi. Bu maddenin adı Bingöl maddesi çünkü başka örneği yoktur. Bundan dolayı Sayın Bakanımız Cevdet Yılmaz'a teşekkür ediyorum. Yine aynı şekilde 2 defa benimle Milli emlak Genel Müdürlüğü'ne gelen Milletvekilimiz Eşref Taş'a da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Program, tapuların dağıtılması ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın