KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Mart 2024 Perşembe
11 °C Çok bulutlu

Tarihi fırsat!

Bölgesel kalkınma için ihtiyaç duyulan alanlarda özel olarak teşvik edilecek 5 üniversite arasında yer alan Bingöl Üniversitesi’nin Rektörü İbrahim Çapak; “Programla bölgesel kalkınma projeleri geliştirilecek. Elbette bu durum bölgesel kalkınmanın sağlanması için tarihi bir fırsat olmuştur” dedi.

Tarihi fırsat!
19 EKİM 2016 ÇARŞAMBA 20:03
0
2453
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektörü Çapak, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı'nı değerlendirdi. Program kapsamında seçilen 5 üniversite arasında yer aldıklarını belirten Çapak, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tek bölgesel kalkınma ve misyon projesinin akademik misyonunu yüklenmiş oldu” dedi.

Aday üniversiteler arasında pilot üniversite seçiminde 100'e yakın kriterin göz önünde bulundurulduğunu belirten Çapak, “ilk aşamayı üniversitemizin de aralarında bulunduğu 12 üniversite geçmişti. Çalışmanın 2. aşaması olan panel değerlendirmelerine, 10 Ekim 2016 tarihinde YÖK'te yapılan panellerle devam edildi.  Bu toplantıda Üniversitemizin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması için yürütülmesi planlanan faaliyetler, bu faaliyetlerin yaygın etkileri, kente ve bölgeye muhtemel katkıları ve Üniversitemizin bu faaliyetleri yürütebilmesi için mevcut altyapı donanımının yeterliliği anlatıldı. Bu sunumda YÖK'ün aradığı ‘Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü' konusunda ikna edici cevaplar üretilerek üniversitemizin kurumsal ve alt yapı potansiyeli ortaya konuldu. Bingöl Üniversitesi ile üniversitenin yer aldığı coğrafyanın sosyo-kültürel ve ekonomik görünümü de dikkate alınarak üniversitemiz 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçilmiştir. Dolayısıyla seçilme süreci müstakil bir projenin savunusu ve neticede kabulü olarak değil, Bingöl şehrinin içinde bulunduğu bölge üzerinde kalkınma odaklı bir misyon yüklenme potansiyeline sahip olduğu ve bu potansiyelin Bingöl üniversitesinin öncülüğünde keşfedileceği tescil edilmiş oldu. Bu durumda üniversitemiz esasen sunulup kabul edilmiş bir projeyi gerçekleştirmek için seçilmiş değildir; aksine YÖK'ün bir projesi olarak bölgesel kalkınmaya katkı yapmak üzere pilot üniversite olarak seçilmiştir. Bu genel konsepte bağlı olarak üniversitemizin bundan sonra üreteceği bütün projeler değerlendirilecek ve gerçekleştirilmesi için güçlü bir bütçeyle teşvik edilecektir” diye konuştu.

“PİLOT ÜNİVERSİTENİN İMKÂNLARI PROJELERİN BAŞARISINA BAĞLIDIR”

Kalkınma Bakanlığı ile birlikte bir proje olarak değerlendirilecek ve Kalkınma Bakanlığınca YÖK'e üniversitenin bu amacı kapsamında kullanımına yönelik bütçe tahsisi yapılacağını belirten Çapak, “Ancak pilot üniversite olarak üniversitemize sunulan bu misyon ve buna bağlı bütçenin kullanımı projelerdeki başarıya bağlı olacaktır. Çalışma sürecinin takibinden 1 yıl sonra durum değerlendirmesi yapılacak ve pilot üniversitelerden performansı uygun olmayanlar sistemden çıkarılabilecek ve yeni üniversiteler sürece dâhil edilebilecektir” dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZE HER AÇIDAN BÜYÜK BİR KAZANIM SAĞLAYACAK”

YÖK'ün misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma programının üniversiteye güçlü akademik ve kurumsal gelişim kaynakları sağlayacağını kaydeden Çapak, şunları söyledi: “Misyon farklılaşmasının pilot üniversitesi olarak gerekli yapısal dönüşümler, eğitim programı ve müfredat değişiklikleri, kadro düzenlemeleri, akademisyen havuzunun genişletilmesi, farklı uzmanlıklarla desteklenmesi, araştırma alt yapı imkânlarının bölge potansiyeli ile uyumlu olarak geliştirilmesi, araştırma ve uygulama merkezleri kurulması ve geliştirilmesi gibi pek çok fayda elde edilecektir.”

“TARİHİ BİR FIRSAT OLDU”

Çapak, Bingöl Üniversitesi'nin programın bir üyesi olarak başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Fırat Kalkınma Ajansı ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) gibi kurumlarla proje paydaşı olarak çalışacağını söyledi.

Çapak, “Program ile tarım, orman, hayvancılık, meyvecilik, arıcılık, termal sular ve turizm, kış turizmi ve güneş enerjisi gibi pek çok alanda Bingöl merkez olmak üzere bölgenin kalkınması, gelişmesi, istihdam alanının oluşturulması, elde edilen ürünlerin pazarlanması çalışmaları yapılacaktır. Böylece üniversitemizin liderliğinde ve sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları ile ticari girişimcilerimiz, bölgesel kalkınma projeleri geliştirilecektir. Elbette bu durum bölgesel kalkınmanın sağlanması için tarihi bir fırsat olmuştur. YÖK'ün üniversitemiz için aldığı bu kararın üniversitemiz, şehrimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
adnan evcin (@Misafir_20001)
21 Ekim 2016 Cuma 20:36
hükümetin üniversiteler arasında bingölünde aralarında bulunduğu 12 pilot üniversitesi arasında bingölün ilimizinde bulunması tarihi bir fırsattır sn rektörümüz ibrahim çapak beyden biz kiğılıların tek isteği kiğıya bir yüksek okulun açılması eskiden kiğıya bağlı olan adaklı yayladere yedisu ilçe ve köyleri kiğıya yapılacak bir yüksek okul fakültesinden yararlanacaklardır ve bingölün kuzey ilçeleri bir nebze ekonomi yönden canlanacaktır bu tarihi fırsatı kaçırmayalım sn rektörümüzden bu müjdeyi bekliyoruz
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
27.03.2024
23:04
Çoban`ın
Çoban'ın '40 Ayette İslam İktisadı' eseri yayımlandı
Yazarın asıl hedefi,' ekonomik ilişkileri Kur'ani bakış açısıyla yeniden düşünmek ve bu sayede ticari ilişkilerin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunmak' olarak özetlendi.
27.03.2024
17:44
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Usta, deprem hazırlıklarını yerinde inceledi
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, muhtemel bir Bingöl depreminden önce kurulması planlanan konteyner kent alanlarında incelemelerde bulundu, ilgili kurum amirlerinden bilgi aldı.
27.03.2024
17:43
Bingöl`de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de 18,5 kilo toz esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda 18,5 kilo toz esrar maddesi ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın