KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

‘TEVHİDİ EKSENDE ADALET VE ÖZGÜRLÜK TALEPLERİ’

Bilgi ve Düşünce Derneği tarafından hazırlanan ‘İslami mücadelede Güncel Fıkıh ve Kimlik İnşası’ seminerler dizisinde bu hafta Tevhidi Eksende Adalet ve Özgürlük Talepleri konusu ele alındı. Seminerin sunuculuğunu Diyarbakır Özgür-Der Şubesi’nden Av. Serdar Bülent Yılmaz yaptı.

‘TEVHİDİ EKSENDE ADALET VE ÖZGÜRLÜK TALEPLERİ’
11 NİSAN 2015 CUMARTESİ 02:23
0
1854
0
AA aa

 Konunun Müslümanların hareket fıkhıyla birebir ilgili olduğunu belirten Serdar Bülent Yılmaz, Müslümanların adalet ve özgürlük taleplerinin fıkhın konusu olduğunu söyledi. Allah Resulünün Mekke şirk toplumundaki mücadelesinin bir adalet ve özgürlük arayışı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Peygamber bu mücadeleyi verirken bir takım sistem içi araçları da kullanmıştır himaye, panayır gibi. Ancak peygamberin bu araçları kullanması vahyi ilkeler çerçevesindeydi bu ölçüler dinin hükümlerinden taviz vermemek, müdahaneye düşmemekti. Bu yönüyle peygamberin bu metodu ıslah ekolünün mücadele fıkhını da tayin eder dedi. Son 150 yıllık sürecin adalet ve özgürlük talepleri, Müslümanların sorunlarının merkezini oluşturmuştur diyen Yılmaz, klasik dini toplumdan modern seküler devlet-toplum yapısına geçişle beraber İslam'ın hayatın bütün alanlarından dışlandığını söyledi. Yeni dönemle beraber önce bireyi şahsiyetinden kopararak vatandaş olarak tanımlayan bu yapı, kreş çağından ölene kadar zihin kodlarını örgün ya da yaygın bir eğitime tabi tutarak, ulusal sınırlar ve katı bürokratik bir hiyerarşiyle birey için modern bir zindan yarattı diyen Yılmaz, hal böyle iken Müslümanlar olarak adalet ve özgürlük taleplerimiz ne olmalıdır” dedi.

“Öncelikli talebimizin ulusalcı, oligarşik devletin katı bürokratik yapısının geriletilmesi olmalıdır” diyen Yılmaz, “Hukuk sisteminin daha adil işlemesini talep edebilmeliyiz. Klasik İslamcılıkta bu taleplerin itikadi bir sorunu olarak görülüyor. Oysa mevcut hukuksuzluklardan en çok Müslümanların canı yanıyor. Diğer bir özgürlük talebimiz de dini özgürlüklerimiz olmalıdır. Cemaat yapısının tüzel bir kişilik olarak kabul edilmesini, faiz sisteminin hayatımızın içinden çıkarılmasını, yaygınlaşan ahlaksızlık için yasal tedbirler alınmasını talep etmeliyiz ve özellikle seküler siyaset içindeki din dışılığa itirazlarımızı daha güçlü ifade edebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

Yılmaz, “Bu taleplerimizi nasıl bir yöntemle pratiğe geçirebiliriz sorusunun cevabına geçmeden klasik tartışma olan İnkılabilik, Islah çizgisi ve sistem içilik ile sistem dışılık tartışmalarına değinelim. İnkılabi çizgi daha çok İran devriminden sonra benimsendi. Islah çizgisini işbirlikçilikle suçlayan sistem dışılığı neredeyse itikatlaştıran bir anlayışa sahip sistemin iyileştirilmesine dönük hiç bir şey talep etmez. Talep ederse bu sistemi meşrulaştırdığını düşünür. Bu anlayışta bir kaç sorun tespit ediliyor. Bu anlayış tüm sistemleri aynı görür tekdüze bir bakışa sahiptir. Mücadele denen şeyi hayatın dışında bir yerde konumlandırır ve Tevhidi birkaç ayete indirgeyip günlük hayatın dışında soyut bir alana hapseder. Son olarak negatif bir reddiyeci tutuma sahiptir” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Sisteme müdahale iddiamız varsa kaçınılmaz olarak sisteme müdahil olmalıyız. Eylemler, mitingler, yayınlar, yazılar ile hükümet edenler üzerinde toplumsal bir baskı unsuru oluşturmalı, sorunlarımızı bir takım araçlarla gündemleştirmeliyiz. Talebimize uyan düzenlemeleri desteklemeli, sorunları tespit ederken alternatiflerini de sunmalı, yasalaştırma süreçlerinde daha aktif bulunmalıyız. Son olarak özgürlük ve adalet taleplerinin Tevhidin bir parçası olduğunu, kategorileştirme meseleleri anlamayı kolaylaştırmak içindir yoksa pratikte dinin alanlarını birbirinden bağımsızlaştırmak dini parçalamaktır. Özgürlük ve adalet mücadelesinin ıslah, davet ve şahitlik mücadelesinin rahminde büyüdüğünü onunla birlikte geliştiğini unutmamalıyız.”

Program yapılan karşılıklı soru-cevap faslından sonra sona erdi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın