KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2024 Çarşamba
°C

Toprak verimi düşürülüyor

Demir; “Bingöl’de bugüne kadar Ziraat Fakültesi olarak yaptığımız çalışmalarda topraklarda herhangi bir tuzluluk ya da çoraklaşma sorunu görülmemiştir ancak yanlış tarımsal uygulamalar neticesinde topraklar çok kısa sürede verimsiz hale gelebilmektedir.”

Toprak verimi düşürülüyor
11 AĞUSTOS 2017 CUMA 05:15
0
2183
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Demir, Bingöl'ün toprak analizlerine dair değerlendirmelerini paylaştı.

Sağlıklı ve sürekli bir besin döngüsü için verimli ve üretken topraklara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Demir, bunun için başta tarımla uğraşan insanlar olmak üzere bütün insanların toprak kalitesini ve verimliliğini olumsuz etkileyecek uygulamalardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

“YANLIŞ UYGULAMALAR TOPRAK VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR”

Coğrafik koşulların yanında bazı yanlış tarımsal uygulamaların da toprağı verimsiz ve erozyona dayanıksız bir hale getirdiğine işaret eden Demir: “Yanlış tarımsal uygulamaların başında, meraların aşırı otlatılması, arazilerin eğime paralel olarak sürülmesi, toprak analizi yapmadan gübreleme yapılması ve aşırı sulama gelmektedir. Bingöl'de bugüne kadar Ziraat Fakültesi olarak yaptığımız çalışmalarda topraklarda herhangi bir tuzluluk ya da çoraklaşma sorunu görülmemiştir ancak yanlış tarımsal uygulamalar neticesinde topraklar çok kısa sürede verimsiz hale gelebilmektedir” dedi.

MURAT'TAN KEBAN'A YILLIK 9.8 MİLYON TON TOPRAK

Bölgemizde toprak ve arazi yönetimi açısından en büyük sorunun hali hazırda ‘erozyon' olduğunun altını çizen Demir, dikkat çeken bir bilgiyi de paylaştı.

Demir: “Bingöl, şiddetli erozyona maruz kalan iller arasındadır. Murat nehrinden yıllık 9,8 milyon ton toprak Keban baraj gölüne taşınmaktadır. Taşınan bu materyalin en büyük nedeni, meralarda aşırı otlatma ve orman arazilerinde kontrolsüz ağaç kesim işlemleridir. Bu yanlış uygulamaların neticesinde toprakların en verimli ilk 20 santimlik katmanı verimsiz hale gelmektedir. Ülkemizde yıllardan beri süre gelen arazilere ‘ne kadar çok fazla gübre, su ve ilaç verilirse o kadar fazla verim alırım' anlayışı hakimdi. Bunun hiçte doğru bir yaklaşım olmadığını Harran Ovası'ndaki aşırı sulama ve bilinçsiz gübrelemeden dolayı, gün geçtikçe çoraklaşan arazilere baktığımızda daha iyi anlıyoruz” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDE TOPRAK ANALİZİ YAPILIYOR

Toprağın korunmasında her bireyin sorumluluk sahibi olduğunu dile getiren ve bu konuda sadece devletin alacağı önlemlerin yetersiz kalacağını söyleyen Demir, gübreleme için toprak verimlilik analizlerinin mutlaka her yıl yapılması gerektiği belirtti ve 2012'den buyana Toprak Analizi ve Gübre önerisi hizmeti veren Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bitki Analiz Laboratuvarı'ndan yararlanılmasını önerdi.

Demir: “Bunun yanında bazı fiziksel analizlerle de ekilecek ürün için toprağa verilmesi gereken su miktarı içinde tavsiyelerde bulunuyoruz. Bunun için çiftçilerimiz tohumları toprakla buluşturmadan önce arazilerinden, yaklaşık 5-6 noktadan alacakları toprak örneğini karıştırarak o karışımdan 2 kg kadar toprak örneğini laboratuvarımıza getirmeleri yeterli olacaktır. Laboratuvara gelen toprakların yaklaşık 10 gün içinde verimlilik analizi yapılarak raporu hazırlanmaktadır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
24.04.2024
17:15
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, öğrencilere siber suçlarla mücadele eğitimi verildi.
24.04.2024
11:27
Bingöl Emniyet`inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl Emniyet'inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bedensel engelli 1'i çocuk 3 kişiye akülü sandalye hediye edildi.
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın