KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Üniversiteye yerleşmenin 11 yolu!

Bingöl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, YGS ve LYS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususları, 11 maddeyle açıklayarak, “Eğer dikkatli ve uzman rehberler eşliğinde tercihler yapılırsa bu yıl neredeyse her iki kişiden biri dört yıllık fakülteleri kazanmakta zorlanmayacak” dedi.

Üniversiteye yerleşmenin 11 yolu!
04 TEMMUZ 2015 CUMARTESİ 01:02
0
1959
1
AA aa

LYS sonuçlarına göre öğrencilerin sağlıklı ve doğru tercih yapabilmeleri için Bingöl'de tüm liselerde tercih komisyonlarının kurularak, uzman rehber öğretmenlerin görevlendirildiğini belirten Sarı, “Velilerimizin konuya hassasiyet göstermelerini, çocuklarımızın bu hayati süreçte destek almalarının gerekli olduğunu ifade etmek istiyorum. Öğrencilerimizin doğru meslek tercihlerini yapmaları ve hayallerini gerçekleştirmeleri bizim en büyük dilek ve kazancımız olacaktır” ifadelerini kullandı.

Tercih dönemlerinin 6-15 Temmuz, yerleştirmelerinde bayramdan sonra gerçekleşeceğini anımsatan Sarı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Üniversiteye yerleşmenin altın kuralı, mutlu bir ömür geçirmenin değişilmez tarifesi bu dönemden geçer. Bu dönemde öğrenci tercihini yaparken tercihleri sırasında herhangi bir hata yapmamaları için mezun oldukları okulda kurulan tercih komisyonlarından ve İlimiz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde kurulan tercih masasına başvurabilir tercih konusunda yetkililerden bilgi alabilirler.”

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞMENİN 11 YOLU

Sarı, açıklamasında YGS ve LYS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı; “6 Temmuz itibariyle yayınlanan yeni kılavuza göre tercihlerin yapılmalı. Tercihlerin mutlaka tercih komisyonu gözetiminde yapılmalı. Tercihlerde en çok dikkat etmeniz gereken şey ÖSYS puanınız değil, puana göre aldığınız başarı sıralamanızdır. Çünkü üniversiteler puanla değil sıralamaya göre öğrenci alıyor. Mutlaka ÖSYM´nin yayınladığı üniversite tercih kılavuzuna göz atmalısınız. Tercihlerinize başlamadan önce sıralamanızın altında kalan üniversiteleri yazmalısınız. 30 tercih hakkınız var. Tercihinizde mutlaka sıralamanızdan daha yüksek en az beş tane üniversite yazın. Bunlar da çıkması muhtemel üniversite ve bölümlerdir. İlk tercihlerinizi puanınızdan yüksek sıralamanızdan düşük üniversitelerden yana kullanın. Örneğin dereceniz 95 binlerdeyse ilk tercihlerinizi 70-75 bin sıralamasından alan bölümlerden yana kullanın. İlk dört veya beş tercihinizi buna göre kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız tercihlerde ise puanınıza çok yakın veya eşdeğer bölümleri tercih edin. Bundan sonra yapacağınız tercihleri de derecenizin üstünde olan bölümler için kullanın. Yani 90 bin derecesindeyseniz ilk 95, 100, 120 bin ve üzeri bölümleri tercih edebilir. Buradaki amaç da sıralamaların yükseleceğini hesaba katmaktır. Sıralamalar yükselirse sizin almış olduğunuz 90 bin derecesi bu üst derecelere eşit olacağından açıkta kalma riskiniz böylece daha az olur. Yerleştirme, merkezi olarak yapıldığından ve yerleşme oranı çok düşük olduğundan, tercihlerinizi, minimum puan açısından, kendi Y-YGS/LYS puanlarınızın +/- 15; başarı sırasının yarısı kadar alt; 2 katı kadar üst aralıktan olmasına dikkat edin. İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer vermeyin. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı, salt yüzdelik dilim, minimum puan ya da başka bir nedenden ötürü daha az istenen bir programın altına alınmamalıdır. Özel üniversiteleri tercih edecek öğrencilerin, bölümün şartlarına uygun tercih yapmaları. örneğin; ücretli, %25 burslu, %50 burslu, %75 burslu ve tam burslu durumlarını mutlaka ilgili üniversiteyi arayarak bilgi edinmeleri.(Not: öğrenci alımı üniversiteden üniversiteye değişebilir) Özel üniversiteyi kazanan öğrencilerin ücret muafiyeti için 2. sınıftan itibaren devlet üniversitelerine yatay geçişlerin (sınavsız) nasıl yapılacağını öğrenmeleri. Üniversitelerin çift anadal, yan dal, yurt dışı eğitimleri göz önünde bulundurularak tercih yapmaları. Örneğin ilgili üniversitenin sosyal hizmet bölümünde okuyan bir öğrenci 2. 3. sınıflarda çift anadal olarak psikolojiyi okuma şansları vardır. Öğrenci mezun olduğunda 2 diploma birden alır. İlgili üniversitenin bölümler arası geçiş imkânlarına dikkat edilmesi.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
kenan bor (@Misafir_19046)
05 Temmuz 2015 Pazar 14:28
yaptığınız yandaş atamalarla siz ve ekibiniz bingöldeki eğitimi bitirdiniz tek derdiniz gazete ve reklam işinize odaklanın sizden beklentiler farklı
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
24.04.2024
17:15
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, öğrencilere siber suçlarla mücadele eğitimi verildi.
24.04.2024
11:27
Bingöl Emniyet`inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl Emniyet'inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bedensel engelli 1'i çocuk 3 kişiye akülü sandalye hediye edildi.
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın