KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
20 Nisan 2024 Cumartesi
18 °C Güneşli

Uzmana danışmadan tercih yapmayınız

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Adem Alp, tercih yapacak olan öğrencilerin uzmana danışmadan tercihlerinin yapmaları konusunda uyardı.

Uzmana danışmadan tercih yapmayınız
18 TEMMUZ 2017 SALI 06:50
0
1546
0
AA aa

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Alp, LYS ve YGS puanı üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda açıklamada bulundu.

Uzmana danışmadan tercih yapılmamasını tavsiye eden Alp, dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

  • Tercih listenizi hazırlarken öncelikle ve en çok dikkat etmeniz gereken husus; puanınıza göre değil, başarı sıranıza göre tercih yapmanızdır. Başarı sırası puana göre daha doğru sonuç verir.
  • LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri her yıl adayların tercihlerine göre oluşur. Yine de bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir. Örneğin;2014 yılında 7.000'inci sıradan yerleşilen bir programa,2015 yılında 13 bininci sıradan yerleştirme gerçekleşmiş. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmayın ve başarı sırası aralığınızı geniş tutun.
  • Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların Devlet, Vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarlarına mutlaka bakınız.
  • Tercihlerinizi büyükten küçüğe sıralamanız şart değil. Asıl olan istek sıranızdır. Bu yüzden en çok istediğiniz tercihler, başarı sıranız ne olursa olsun en yukarıda olmalıdır. Ancak bir alt tercihe yazılan bölüm üsteki tercihten bariz puan farkı olmamalı.
  • Öğrencilerin bu süreçte yaşadıkları en büyük ikilem(puanları yüksek olduğunda)ve yaptıkları hata; puanları ziyan olmasın diye, aslında çok da istemedikleri bölümleri üst sıralara yazmaları. Hâlbuki öğrenciler için esas önemli olan ne okumak istedikleri. O nedenle “istek sırası” göz önünde bulundurularak yapılan tercih öğrencileri bu durumdan koruyacaktır.
  • Yeni açılan bölümlerin başarı sıralamaları kılavuzda yer almıyor. Bu bölümlerin olası sıralamaları için yakın puanlı bir başka bölüm ile ve benzer düzeydeki bir üniversite ile kıyas edilerek tahminde bulunulabilir ve yine istek sırası göz önünde bulundurularak tercih listesine eklenebilir.
  • Bilindiği üzere ÖSYM son iki yıldır belli bazı bölümler için baraj sırası uygulaması başlattı (Tıp:MF3 40.000, Hukuk:TM3:150.000, vb.). Tercih sıralamasında bu husus da göz önüne alınarak kılavuz doğru takip edilmeli.
  • İki yıllıklar için sınavsız geçişler kaldırıldı. Bu yüzden tercih yapacak adayların150 ve üstü puan almaları gerekiyor.
  • Lisans programlarını tercih etmeniz için puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir.
  • İki yıllıklarda ek puan almaları için adayların kendi alanlarında tercih yapmaları şarttır.
  • Açık öğretim ön lisans tercih yapmak isteyen adayların 150 puan barajını aşması gerekiyor
  • Açık öğretim Lisans tercih yapmak isteyen adayların LYS sınavına girmiş olup tercih edeceği alanda istenilen puanı almaları gerekiyor.
  • Tercih yapmak isteyen adayların şu kurala da uymaları gerekir. Başarı sırasının biraz üstünden başlayarak ör;150.000 ise 135.000-140.000 başlayarak 170.000-190.000'e kadar inerek tercih yapmak yerleştirme için avantaj sağlar.
  • Yerleşip kayıt yaptırmayan adayların ortaöğretim başarı puanı(OBP) sonraki yıl yarıya düşer.
  • YGS'den LYS'ye geçen bölümler var puan oluşmadığı için YGS puanını baz almak hataya sebep olabilir. Bir önceki yılın başarı sıralaması da oluşmadığı için tam veri olmayabilir (başarı sırası, puan beraber ortalamasını düşünerek hareket etmek gerekir)
  • Yerleştirme tercih sırasına göre değil puan üstünlüğüne göre yapılır. Örneğin; Birinci adayın puanı a bölümü için 420 puanla 20. tercihi yaptı. İkinci aday da bölümü için 419 puanla 1. Sıraya tercih yaptı. Bu durumda birinci adayın bir puanı yüksek olduğundan 20.sıra geride de olsa o yerleşir.

Öğrencilere meslek seçimi konusunda da tavsiyeden bulunan Alp; “Unutulmamalıdır ki, seçeceğiniz mesleği ömür boyu siz yapacaksınız. Sevmediğiniz ve istemediğiniz bir bölümü tercih etmek yerine sevdiğiniz ve size uygun olan alanı tercih edip yaşamınızı mutlu sağlıklı ve başarılı bir birey olarak sürdürmeniz dileğiyle” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın