KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Nisan 2024 Salı
°C

Varlık içinde yokluk!

İlin kalkınması ve refah düzeyinin yükseltilmesi noktasında önemli jeotermal kaynaklara sahip olan Bingöl, varlık içinde yokluk yaşıyor. Turizm, ısıtma ve seracılıkta kullanılabilir potansiyele sahip olan jeotermal kaynaklar değerlendirilemiyor.

Varlık içinde yokluk!
13 ŞUBAT 2016 CUMARTESİ 01:16
1
2676
2
AA aa

 Jeotermal kaynaklarıyla bölgede önemli bir potansiyele sahip olan Bingöl'de, termal kaynaklar kullanılamıyor. Binlerce konutun ısıtılmasında kullanılabilecek potansiyele sahip olan jeotermal kaynaklar, termal turizm ve seracılık alanında da kullanılabilir seviyede olmasına rağmen değerlendirilemiyor.

Ucuz enerji konusunda şanslı bir il olan Bingöl'de; 62 santigrat derece sıcaklıktaki Karlıova ilçesi Göynük Hacıyan Kaplıcası, 36- 47 santigrat derece sıcaklıktaki Bingöl Merkez Kös Kaplıcası, 48 santigrat derece ºsıcaklıktaki Yayladere Hasköy Kaplıcası, 52 santigrat derece sıcaklıktaki Kiğı İlçesi Harur Kaplıcası bulunuyor.

Ilıcalar'daki Kös kaplıcaları ticari işletme olarak kullanılırken, Kiğı, Yayladere ve Karlıova ilçelerinde bulunan termal kaynaklar değerlendirilmiyor.

KAYNAK ÇOK DEĞERLENDİREN YOK!

Jeotermal ve güneş enerjisi potansiyeliyle ülkenin ender illerinden biri olan ve bölgenin Afyonkarahisar'ı olarak nitelendirilen Bingöl'de jeotermal kaynaklar kullanılamazken, Afyonkarahisar'da konutlar, oteller jeotermalle ısıtılıyor.

Avrupa ve Akdeniz ülkelerinin birçoğunda jeotermal kaynakları verimli olarak kullanarak, tedavi edici kaplıca merkezi oluştururken, MTA tarafından Bingöl'de tespit edilen termal kaynak gülünç bir rakama satılmıştı.

Hacılar Köyü'nde Maden Teknik Arama (MTA) tarafından yapılan sondaj çalışmaları sonucunda bulunan sıcak su, 470 bin dolara bir firmaya devredilmişti.

Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 2009 yılında Bingöl'ün Karlıova ilçesi yolundaki Hacılar köyünde başlatılan sondaj çalışmalarında, saniyede 30-35 litre kapasiteli 70 santigrat derecede termal su rezervi bulunmuş ve 470 bin dolar gibi çok düşük bir fiyata özel bir firmaya satılmıştı.

“KENT İÇİ ISI YÖNTEMİ GELİŞTİRİLEBİLİR”

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ‘Bingöl İlinde Jeotermal Kaynaklar ve Termal Turizm' raporu, Bingöl'ün sahip olduğu kaynağı ve kaynakların değerlendirilememesini gözler önüne seriyor.

2011 yılında hazırlanan raporda, jeotermal kaynakların kentin ısıtma sisteminde ve seracılıkta kullanılabileceği vurgulandı.

Raporda; “Bingöl ili önemli bir yatırım alanına sahip olan jeotermal kaynaklardan yeterince faydalanılması durumunda yöreye önemli bir gelir ve istihdam kaynağı oluşturacaktır. Bu bağlamda Bingöl Üniversitesi'nin İl Özel İdare'sine ait eski kaplıcaları yeni bir modern termal tesise dönüştürerek kullanacak olması bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel anlamda Türkiye ve yurtdışında tanıtılmasında öncülük edecektir. Bu tesisin yapılması, şifa merkeziyle birlikte aynı zamanda bir tatil merkezi olması göz önüne alınacak, fizik-tedavi ve rehabilitasyon merkezi kurulacak, hizmet birimleri bu doğrultuda oluşturulacaktır” ifadelerine yer verildi.

Termal turizmin verimli olarak değerlendirilebilmesi için valilik, belediye, üniversitenin ortak çalışması vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi: “Bu potansiyelin değerlendirilmesi için; termal tesis için gerekli arsa, Valilik ve Belediyeler tarafından temin edilip yatırımcıya kiralanarak, yine Valilik ve Belediyelerin, Kültür ve Turizm Bakanlığının Finans Desteği ile, jeotermal termal su üretim kuyusu, taşınması, dağıtımı, reenjeksiyonu ve benzeri sistemleri kurup işletmesi, ucuz ve uygun termal su sağlanmalıdır. Özel İdare, Belediye ve Özel Sektör birlikte veya Belediye şirketleri rekreatif ve termal turizm amaçlı bu tür tesisleri kurup işletmelidirler (Almanya'da Belediye Şirketlerinin yaptığı gibi). Kös Kaplıcaları'nın bulunduğu bölge doğa turizmi için ayrı bir öneme sahip olup vadi tabanı ve yamaçlarında yapılacak düzenlemeler ile ziyaretçilerin termal sular haricinde de doğal güzellikler ile daha çok dinleneceği ortamlar oluşturacaktır. Böylece ziyaretçilere sosyal aktivite çeşitliliği sağlanmış olacak ve tesislere olan talebi de artıracaktır. Üniversitenin bölgede kuracağı Turizm Meslek Yüksek Okulu ile yöreye istihdam ve hizmet kalitesi standartları getirecektir. Ilıcalar Beldesi'nin turizm merkezi olarak ilan edilmesi bölgedeki yatırımları daha da arttıracaktır. Ayrıca Hacılar bölgesinde MTA tarafından yapılan sondaj çalışmalarında bulunan jeotermal su kaynağının da Jeotermal enerji ve tesis olarak kullanılması mümkün olacaktır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ibrahim aydın (@Misafir_19450)
14 Şubat 2016 Pazar 11:55
Hep aynı hikaye yıllardan beri il yönecileri toplanır masa başında toplantılar yapılır projeler hazırlanır sonra bakıyorsun hepsi fiyaskoyla sonuçlanır çabakçur vadisi yapıldı boğaz köprüsü inşaa edildi simanide abdulkadir sarı parkına eğlence merkezi yapıldı bingöl cazibe merkezi ilan edildi hepsi hikaye yok kensel dönüşüm şehir merkezini katlettiler şehir dar alana sıkıştırılmış insanlar nefes alamıyor ayıptır gunahtır bingöl halkı ne çektiyse yalancı palavracı siyasetçilerden ve mütahitlerden çekti
adnan evcin (@Misafir_19446)
13 Şubat 2016 Cumartesi 10:33
istanbulda oturan bir bingöllü olarak istanbula yakın olan bolu mudurnuda bulunan sarot kaplıcalarına gittim ve aralık ayıydı çok güzel bir kaplıcaydı sarot kaplıcaları ve buradaki kocaman sitenin ısıtma sistemi yer altından çıkan sıcak suyla ısıtıldığını duydum ben ilk önce doğalgaz olduğunu sandım ordaki yetkiliye sordum burada doğalgaz yok kocaman siteler sıcak suyla ısıtılıyor hemen memleketim aklıma geldi bingöl ılıcalardaki sıcak suyun neden bingöl şehrine getirilemiyor anlamış değilim
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
22.04.2024
15:24
Emeklilere yönelik 9 maddede destek programı
Emeklilere yönelik 9 maddede destek programı
Hükümet, emeklilere hane halkı gelirine ve yaşanılan bölgeye göre değişen destek formülleri üzerinde çalışıyor. Yakında kamuoyuna açıklanması beklenen 9 maddede emekli düzenlemesinde detaylar belli oldu.
22.04.2024
14:50
Doğa harikası yüzen adaları görenler görmeyenlere tavsiye ediyor
Doğa harikası yüzen adaları görenler görmeyenlere tavsiye ediyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan doğa harikası yüzen adalar, baharla birlikte ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Trabzon'dan aileleri ile bölgeye gelen vatandaşlar, 'Herkesin burayı görmesini de tavsiye ederiz' dediler.
22.04.2024
14:49
Bingöl`de yüzde 75 hibeli sebze fidesi dağıtılacak
Bingöl'de yüzde 75 hibeli sebze fidesi dağıtılacak
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yüzde 75 hibe ile domates, biber ve patlıcan fidesi temin ederek çiftçilere dağıtacak. Başvurular başladı.
22.04.2024
14:47
Katil İsrail`in `Gazze` vahşetine tepki yürüyüşü
Katil İsrail'in 'Gazze' vahşetine tepki yürüyüşü
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu tarafından Gazze'de yaşanan vahşeti kınamak için yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Açıklamada; 'Gazze'de katliam var ama aynı zamanda izzetli bir direniş var. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz' vurgusu yapıldı!
22.04.2024
14:46
Bingöl`de otomobilin çarptığı inek telef oldu
Bingöl'de otomobilin çarptığı inek telef oldu
Bingöl-Muş Karayolu'nda otomobilin çarptığı inek telef oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın