KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
4 °C Kısmen güneşli

Yasada, kürt sözcüğü bile yok!

Hükümetin, çözüm sürecinin ikinci aşamasında yer alan yasal ve anayasal düzenlemeleri yerine getirmediğini ifade eden Baluken: “Binlerce kanunu olan, binlerce yasası olan Türkiye devletinin mevzuatında tek bir yasada bile Kürt sözcüğü geçmiyor” dedi.

Yasada, kürt sözcüğü bile yok!
17 KASIM 2014 PAZARTESİ 06:13
0
1882
0
AA aa

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bingöl İl Kongresi, Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Bir düğün salonunda yapılan kongrede konuşan DBP, Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, devletin bölgeyi kalkınmayı engellediğini söyledi.

“HALKIN YOKSULLUKTAN KURTARILMASI GEREKİYOR”

“Bölgemizin zenginliklerini değerlendirememe, ekonomik olarak halkımızın kalkınamaması, yoksulluğu ortadan kaldıramamamızın devletin on yıllardır geliştirdiği politikalarla bağlantısı var” diyen Yüksek: “Devlet bölgemizin kalkınmasını engelliyor. Bu bilinçli bir politikadır. Ama bazı hususlar var ki devlette izah edemez. Tarlalarımızı işletememiz, tohumlarımızı değiştiremememiz, yeni bir tarımsal üretime geçemememiz yeni üretim tarzlarını geliştiremememiz toplumun üretime geçememesini devletle veya başka güçlerle izah edemezsin o açıdan ekonomik konusu çok önemli. Bundan sonra bir süreç başlatmak istiyoruz. Bazı çalıştaylar, konferanslar da yapıyoruz. Tohumdan, toprağa kadar araştırmalar incelemeler yaptırıyoruz. Bu yoksulluk durumundan halkımızın kurtarılması gerekiyor” dedi.

Bölge halkının, kapitalist tekelci çarkından kurtarılması gerektiğini ifade eden Yüksek, şunları söyledi: “O nedenle alternatif ekonomik modeller geliştirmek durumundayız. Hem üretim teknik ve modelleriyle, hem kolektif bir üretim tarzına geçerek kooperatiflerle değişik birlikler oluşturarak halkımızın yoksulluktan kurtulabileceği ve kolektif katılımcı ekonomik modellerinin gelişebileceği, enerjimizi kaynaklarımızı kendimiz kullanabileceğimiz bir düzeye erişmemiz gerekiyor. Bununla ilgili süreçler başlatmak istiyoruz. Kuşkusuz bunun daha makro düzeyde üst siyasetle alakalı boyutları da vardır. Her bölgenin kaynağı o bölgede kalması, o bölgenin halkı tarafından kullanılması bu konudaki yetkilerin yerel yönetimlere devri konusunda hükümetle devletle mücadele yürütmek ve bunu müzakere konusu haline getirip, yerel yönetimler üzerinden veyahut önerdiğimiz özerk bölgeler üzerinden bunu sağlamamız lazım. Bunu da sağlayabilmemiz halinde halkımızın refah düzeyinde eşitliğe, adalete ulaştırma şansını yakalamış olacağız.”

SEKRETARYA TALEBİ

Yüksek'ten sonra bir konuşma yapan HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Abdullah Öcalan'ın İmralı'da demir bir kafesin içerisinde müzakere sürecini yürütmeye devam ettiğini söyledi.

Devletin milyon dolarlık strateji merkezleri, binlerce danışman, onlarca sivil toplum örgütü, yüzlerce kurum kuruluşla süreci devam ettirmeye çalışırken, Öcalan'ın ise adeta demir kafes içerisinde dişiyle tırnağıyla bu süreci götürdüğünü ifade ederek: “Eğer müzakere ile bu sorun çözülecekse Sayın Öcalan'ın müzakere pozisyona bir an önce denk getirilmesi gerekir. Sayın Öcalan'ın çalışma koşullarıyla ilgili bir adım atılmadan gerçek anlamda diyalog aşamasından müzakere aşamasına geçtiğimizi ifade etmemiz mümkün değildir. Sayın Öcalan'ın orada yürüttüğü toplantıları kayıt altına alacak bir sekretarya kurulmasına acil ihtiyaç vardır” dedi.

“TOPLANTILAR KAYIT ALTINA ALINMALI”

Öcalan'ın yürüttüğü tüm toplantıların kayıt altına alınması için sekretarya sisteminin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Baluken, şöyle devam etti: “Bu sistem yalan yanlış ithamları da ortadan kaldıracak bir sistemdir. Eğer AKP gerçekten kendine güveniyorsa bu mekanizmayı en başta onların kabul etmesi gerekirdi. Eğer bu görüşmelerin bir kaydı olsaydı, bir belgesi olsaydı, görüşmelerin altında devletin imzası Kürt halkı adına Sayın Öcalan'ın imzası olmuş olsaydı AKP hükümeti çıkar o belgeyi bütün halka gösterir kim verdiği sözü yerine getirmiş, kim yerine getirmemiş bunu çok rahat bir şekilde ifade edebilirdi. Aslında AKP'nin tam da korktuğu şey bu olduğu için AKP bu mekanizmaların kurulmasına yanaşmıyor. Biz kendilerine söylüyoruz, gelin bundan sonraki bütün görüşmeler belgeli, imzalı olsun taraflar o imzanın gereklerini yerine getirmedikleri zaman da hep beraber çıkalım diyelim ki; işte burada verilen sözler var, atılan imzalar var ama bu atılan imzaların gereği yerine getirilmiyor diyelim. Ama AKP şimdiye kadar verdiği sözleri çiğneyen taraf olduğu için teşhir olmaktan korkuyor. O nedenle müzakere mekanizmalarını kurmaya yanaşmıyor.”

“YASAYA KÜRDÜ YAZDIRMAMIZ LAZIM”

Konuşmasında çözüm sürecinin aşamalarından bahseden Baluken, birinci aşamanın tek taraflı gerçekleştirilmesine rağmen, hükümetin ikinci aşama için harekete geçmediğini söyledi. Çatışmasızlık ortamının sağlanmasıyla yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Baluken, şunları söyledi: “Peki bu güne kadar hangi yasal veya anayasal düzenleme yapıldı? AKP ikinci aşamanın gereği olarak Kürt meselesinin çözümü için yasal ve anayasal düzenlemeleri biran önce hayata geçmesi için adım atacaktı ne oldu? Hala binlerce kanunu olan, binlerce yasası olan Türkiye devletinin mevzuatında tek bir kanunda bile, tek bir yasada bile Kürt sözcüğü geçmiyor. Böyle bir anlayış olur mu? Sen Kürdü yasada kabul etmiyorsan Kürdü inkar etmeye devam ediyorsun demektir. Biz İmralı'da Sayın Öcalan ile görüşürken, Sayın Öcalan tam da bundan bahsediyor. Ben bu işi yasalar çerçevesinde çözmek istiyorum diyor. Ama yasaya Kürdü yazdırmamız lazım. Yasaya Alevi'yi yazdırmamız lazım. Yasaya inkar edilmiş halkları, inançları yazmamız lazım. Yasal çözüm dediğimiz şey böyle olur. Yasaya almazsan, orada yasal bir çözümden bahsetmek mümkün değil. İşte AKP bugüne kadar yasal çözümden kaçtığı için, yasal çözümden korktuğu için ipe un serpmeye devam ediyor. Sürecin başındaki bu tutumlar aynen devam ediyor. Açık söylüyoruz bu süreç müzakere süreci olacaksa, Sayın Öcalan'ın sekretaryası da olmalıdır, müzakere heyetleri de genişlemedir. Bir tarafsız izleme heyeti de bu süreçte kim doğru yapıyor, kim yanlış yapıyor diye izlemelidir. Bunları hayata geçirmeden müzakerenin ruhuna denk düşecek koşulları sağlamadan yol almamızın mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından tek liste gidilen seçimde Mervan Temiz ve Zeynep Yurtsever DBP Bingöl Eş Başkanları seçildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.03.2024
23:45
Bingöl sandık başına gidiyor!
Bingöl sandık başına gidiyor!
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl'de de halk, 31 Mart 2024 Pazar günü merkez ve 7 ilçe ile 3 belde belediyesinin başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ve muhtarların belirlenmesi için sandık başına gidilecek. Kim, nasıl oy kullanacak, neler yasak olacak? İşte Bingöl seçimine dair tüm detaylar….
28.03.2024
23:40
Çapak:
Çapak: 'Üniversitemiz kendi emsalleri arasında bir numara'
'Gelişimde Lider Üniversite' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Bütün olarak bakıldığında üniversitenin geldiği nokta, kendi emsalleri arasında bir numara. Hem fiziki olarak hem de nitelik olarak, nicelik olarak bu böyle. Fiziki anlamda 110 hektar iken, halihazırda 324 hektara çıkarıldı. Türkiye'de bal alanında ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi alan bal bizimki olacak' dedi.
28.03.2024
23:36
MEB açıkladı! 1 Nisan`da okullar tatil olacak
MEB açıkladı! 1 Nisan'da okullar tatil olacak
Türkiye 31 Mart günü sandığa gitmeye hazırlanırken yapılacak seçimlerin ertesi günü, eğitime 1 gün ara verilmesine ve öğretmenlerin idari izinli sayılmasına karar verildi.
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın