KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
10 °C Açık

Yine tutuklanmadılar!

1999 yılında Genç ilçesinde terörist diye öldürülen Mehmet ve Yılmaz Eliveren’in 5’inci duruşması görüldü. Mahkeme heyetinden bir üye hâkim sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti, mahkeme heyeti ise tutuksuz yargılanmalarına karar verdi.

Yine tutuklanmadılar!
29 EKİM 2014 ÇARŞAMBA 19:31
0
3291
0
AA aa

 Bingöl'de, PKK'lı oldukları iddiasıyla 17 Nisan 1999'da öldürülen ve yürütülen soruşturma sonucunda sivil oldukları ortaya çıkan Mehmet ve Yılmaz Eliveren'in öldürülmesi olayında o dönem görevli olan Genç İlçe Emniyet Amiri A.K., komiserler B.G., A.K.Ç., polis memurları M.A., M.Y. 'Tasarlayarak öldürme', 'Tehdit', 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlarından yargılanmalarına devam edildi.

Duruşmada, maktullerin avukatı Abdullah Alakuş hazır bulunurken, sadıklar B.G., M.A., M.Y., AK. ve A.K.Ç'nin savunmaları, telekonferans sistemiyle bağlantı kurulamadığından dolayı alınamadı.

GİZLİ TANIK DİNLENMESİ TALEBİ

Duruşmada savunma yapan maktullerin avukatı Abdullah Alakuş, gizli tanığın dinlenmesi için işlem yapılmasını talep etti. Dosyanın yoğun olmayan bir güne bırakılmasını da talep eden Alakuş, dosya içerisinde çelişkili tutanakların olduğunu ifade ederek, sanıkların tutuklu yargılanmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklu yargılanmasının reddine karar vererek, duruşmayı 11 Aralık 2014 tarihine erteledi.

ÜYE HÂKİMDEN MUHALEFET ŞERHİ

Ağır Ceza mahkemesi tarafından oy çokluğuyla alınan ‘tutuksuz yargılanma' yönündeki karara üye hakim Haşim Tekin tarafından muhalefet şerhi konuldu.

Tekin, karşı oy yazısında sanıkların tutuklu yargılanması için dosyada yeteri kadar somut delilin bulunduğunu belirterek, “Sanıkların üzerine atılı suç bakımından kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut ve tanık beyanlarının dosya içerisinde bulunması, suçun kanunda belirtilen cezası sebebiyle sanıkların kaçma ihtimallerinin bulunması dikkate alınarak tutuklanmamaları yönündeki çoğunluk görüşüne muhalefet etmekteyim” ifadesine yer verdi.

DOSYANIN GEÇMİŞİ

Bingöl'de 17 Nisan 1999'da ilçe merkezinde bulunan mezarlığa sızmaya çalıştıkları iddiasıyla PKK'lı diye öldürülen Mehmet Eliveren ile Yılmaz Eliveren'in soruşturması tamamlayan Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, maktullerin PKK'lı olduklarına dair hiçbir delil bulunmadığı belirtti. Dosya tamamlanan soruşturmanın ardından görevsizlik kararıyla Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Bingöl Cumhuriyet Savcısı, Dönemin Genç İlçe Emniyet Amiri A. K., komiserler B. G., A. K. Ç., polis memurları M.A. ve M. Y. hakkında 'Tasarlayarak öldürme', 'Tehdit', 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlarından iddianame hazırlandı. Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianamenin kabul edilmesiyle 5 sanık yargılanmaya başlandı.

Dosyadaki, tutanaklara göre ele geçen tüfek ve şarjör üzerinde parmak izi araştırması ile cesetler üzerinde klasik otopsi yapılmadığı gibi ölenlerin el svapları da alınmadı. Olayın ardından Komiser B. G. ile polis memurları M. A. ve M. Y. tarafından hazırlanan tutanağa göre, olay gününde Genç ilçesinde takviye güç olarak beklerken saat 21.00 sıralarında 155'e yapılan ihbarla Cumhuriyet Mahallesi'ndeki mezarlıkta örgüt mensuplarının görüldüğünün bildirilmesi üzerine olay yerine gidildiği ifade edildi. Yaya olarak mezarlıkta arama-tarama yapılırken, mezarlığın yüksek kesimlerinden üzerlerine el bombası atıldığı, uzun namlulu silahlarla ateş edildiği anlatılan tutanakta polis memuru M. A.'nın şarapnel parçası nedeniyle sağ bacağından hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

Ateşe karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmanın ise 20 dakika kadar sürdüğü anlatılırken yapılan arazi taramasında iki örgüt mensubunun ölü olarak ele geçirildiği yanlarında atılmaya hazır birer adet Rus tipi el bombası, bulunduğu, cesetlerin otopsi yapılması için Genç Emniyet Amirliği Merkez Karakolu'na getirildiği tutanak altına alındı. Daha sonra olay yerinde yapılan aramalarda ele geçen mühimmat ise şöyle sıralandı: “Bir adet Kaleşnikof tüfek, iki ayrı yerde çok sayı bu tüfeğe ait boş kovan, iki adet el bombası pimi, iki adet boş, iki adet dolu Biksi makineli tüfeğe ait fişek, mezarlığın güneyine giden 7-8 PKK'lı gruba ait mekap ayakkabı izleri görülmüştür”

Olay yerinde ele geçirilen mühimmat ve silahlarla ilgili hazırlanan ekspertiz raporunda ele geçen boş kovanlar üzerinde yapılan incelemede kovanların 4 ayrı silaha ait olduğu tespit edildi. 25 adet boş kovanın olaydan iki buçuk ay sonra 2 Haziran 1999'da Genç ilçe merkezine PKK'lılar tarafından taciz ateşinde kullanıldığı da tespit edildi.

Olayla ilgili ifadesine başvurulan tanıklar, maktullerin PKK ile ilgilerinin bulunmadığını Mehmet'in askeri malzeme ticareti yaptığı, Yılmaz'ın ise lise öğrencisi olduğunu söyledi. Yılmaz'ın boş zamanlarında Mehmet Eliveren'in dükkanına giderek ona yardımcı olduğunu anlatan tanıklar, İlçe Emniyet Amiri A. K.'nın Mehmet Eliveren'i çok iyi tanıdığını hatta 8 bin dolar borç aldığını Mehmet'in öldürülmeden iki gün önce alacağını istemesi üzerine aralarında tartışma yaşandığını iddia etti. Olay günü Mehmet ve Yılmaz'ın kahveden çıkıp evlerine gittikleri sırada silah sesleri duyulduğunu söyleyen tanıklar, ölüm olayının yaşandığı akşam Emniyet amiri A. K.'nın kimseyi olay yerine yaklaştırmadığı ve “Hepiniz teröristsiniz” diye bağırdığını ileri sürdü.

ÖĞRENCİ OLDUKLARI DELİLLENDİ

İddianamede öldürülenlerin PKK'lı olmadığı, sivil oldukları öğrenci belgeleriyle delillendirildi. Mehmet Eliveren'in 1998-1999 eğitim-öğretim yılında Açık Öğretim Lisesi'nde eğitimine devam ettiği, 20 Şubat 1999'da ilçede yapılan sınava girdiğine dair giriş belgesi ve vurulmadan birkaç gün önce hastanede tedavi olduğu dair kayıtlarda delil olarak sunuldu. Yılmaz Eliveren'in ise Genç Lisesi'nde 8 Eylül 1998'de kayıt yaptırdığına ve 1998-1999 eğitim-öğretim yılında 9/C sınıfında 1387 numaralı öğrenci iken 17 Nisan 1999'da vefat ettiğine dair belgede savcılığın delileri arasında yerini aldı.

GİZLİ TANIK İFADESİ

İddianamedeki gizli tanık Murat 1998 yılı Mayıs-Haziran aylarında komiser olan K. Ç.'nın grup amirliğinde 3 TİM'den oluşan özel harekat polislerinin Genç ilçesi Yerlikaya köyünde PKK'lılarla girilen sıcak çatışma sonucu 5 PKK'lının ölü olarak ele geçirildiğini akabinde olay yerinde olan samanlıkta örgüt mensuplarına ait çok sayıda dürbün, telsiz, Kaleşnikof marka tüfek, Biksi marka tam otomatik tüfek ve çok sayıda Rus yapımı el bombası ele geçirildiğini anlattı. Gizli tanık, bu mühimmatlardan bir kısmını mühimmat sorumlusu H.A.S. imzalı belge ile Bingöl Jandarma Alay Komutanlığı'na teslim edildiğini ancak bir kısmının ise komiser A.K.Ç'nın talimatları doğrultusunda bir adet Biksi, 6 adet Kaleşnikof marka tüfek, iki adet dürbün, bir adet telsiz, 20'ye yakın Rus yapımı el bombası olası yanlışlıklarda kullanılmak üzere şube mühimmat deposu tulum ve kamyonetlerin de bulunduğu odada tutulumların arasında saklanmak suretiyle bırakıldığını belirtti.

“BARİ KRAVATI ALIN”

Olayın olduğu yerde özel hareketçi sanıkların olduğunu belirten gizli tanık, ilçe halkının olay yerine yaklaşmaması için güvenlik tedbirlerinin alındığını depodan getirilen mühimmatın K.Ç.'ya verildiğini Ç.'nin de gençlerin yanına bırakmadan önce boş araziye atış yaptığını, Kaleşnikofla darbeler yaptıktan sonra olay yerine bıraktığını kaydetti. Bu şekilde düzenleme yapıldıktan sonra ilçe Cumhuriyet Savcısının çağrıldığını söyleyen gizli tanık, savcının da yapılan yanlışlığı anladığını, gençlerin üzerindeki okul kravatını kastederek “Bari şu kravatı alın” şeklinde sözler söylediğini, ayrıca polis memuru M. A.'ya çatışmada yaralanmış raporu alınarak yapılan düzenlemenin sağlamlaştırıldığını söyledi.

60 YAKIN TANIK İFADE VERDİ

Dosya kapsamında duruşma ve soruşturmalarda ifadesi alınan yaklaşık 60 tanık, Eliverenleirn terörist olmadığını söyledi. Amca ve yeğenin esnaf olduğunu belirten tanıklar, dağa çıktıklarına şahit olmadıklarını belirtti. Önceki duruşmalarda olaya ilişkin bilgi veren Yılmaz Eliveren'in babası ve Mehmet'in ağabeyi Ahmet Eliveren, olayın mezarlıkta değil, Genç merkezde meydana geldiğini belirtmiş ve “Belirtilen tarihte özel hareketçiler terör estiriyordu. Oğlum ve ağabeyim Genç merkezde öldürülüp, mezarlığa götürüldü. Tanıkların verdiği ifade de bu yöndedir. Tanıklar çığlık sesleri, duyduklarını beyan etmişlerdir. Sanıkların tutuklanmasını istiyoruz, adaletin yerini bulmasını bekliyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın