KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
16 °C Çoğunlukla açık

Yüzde 60 kayıp yaşandı

Hasadı yapılan meşhur Bingöl balının ani olarak değişen hava şartları ve bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı yüzde 60 verim kaybına neden olduğu belirtildi.

Yüzde 60 kayıp yaşandı
08 EYLÜL 2016 PERŞEMBE 22:10
0
1962
0
AA aa

Bingöl çiçek balı olumsuz hava şartları ve bölgede yaşanan olayları nedeniyle üreticiler istedikleri verimi elde edemediklerini bu yılki hasattan yüzde 60 verim kaybı yaşadıklarını ifade ettiler.

Yapılan bal hasadıyla ilgili konuşan Bingöl Arıcalar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl çiçek balı hasadında büyük bir düşüş yaşandığını belirterek, verim kaybının hava şartlarından kaynaklandığını söyledi.

Olumsuz hava şartlarından bal veriminin düştüğünü belirten Üzer, "'Kuraklık olmadan nasıl balda verim düşüklüğü oluyor.' diyen arkadaşlar var. Düşüşün nedenini yıllardır arıcılıkla uğraşan biliyor. Bingöllün yaylaları Temmuz ayı içinde 20 günlük bir bal mevsimi var. Çiçeklerin bal için uygun olduğu bir zamanı var. 20 gün zarfında hava şartları yağmur ve şiddetli rüzgâr olmasından dolayı arıdan fazla bir verim alınmadı bu yıl yüzde 60 verim düşüklüğü yaşandı." dedi.

"HAVA ŞARTLARI BİNGÖL BALINI VURDU"

Balda yaşanan verim düşüklüğü bal sektöründeki arkadaşlarını sıkıntıya koyduğunu söyleyen Üzer, "Arıcı arkadaşlar Adana, Adıyaman ve Diyarbakır gibi illere gidiyor.  Gezici olan bu arıcı arkadaşlar,  yazın tamamen umudunu Bingöl yaylasına bağlıyor. Bu yıl hava şartları bozuk olduğu için arıcı arkadaşlar maddi anlamda zarara uğradılar. Kredi kullanan, borç alan arkadaşlar var dolayısıyla bu emeğin karşılığını alamadılar. Rabbim onların yardımcısı olsun." ifadelerini kullandı.

"BU YIL ÜLKE GENELİNDE VERİM KAYBI VAR"

Hava şartlarının Türkiye genelinde verim kaybına neden olduğunu ifade eden Üzer, "Merkez birliğimizden aldığımız bilgiye göre, ülke genelinde hava şartlarına bağlı bir sorun yaşanmış. Merkez birliğimiz bu sorunları rapor halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına iletmiş inşallah gereken yapılır. Bu yıl arıcılar bayağı sıkıntı yaşıyor." şeklinde konuştu.

“BİNGÖL BALI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 60 VERİM KAYBINA UĞRADI”

Bingöl genelinde yapılan bal hasadıyla ilgili bilgi veren Üzer daha sonra şunları kaydetti: "Geçen yıl Bingöl genelinde yapılan bal hasadımız bin 200 ton civarındaydı. Arıcılar arasında şöyle bir durum var. Bir kovanda bir teneke bal, bazen de 2 kovanda bir teneke bal verim olarak alınıyor. Ama bu yıl maalesef 6 kovanda bir tenekeye düştü. Dolayısıyla bu yıl balda yüzde 60 civarında verimde düşüş yaşandı. Bu söylediğimiz süzme bal içindir. Karakovan ve normal petek balında daha da düşüş var. Tüm bu sıkıntılara rağmen arıcı arkadaşlar hallerine şükür ediyorlar. İnşallah bundan sonraki yıllar daha iyi olur."

Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle kırsal alanda arılarına bakım yapamadıklarını söyleyen Üzer, "Arıcılar yazın kırsal da olan arılarını yaylalara götürüyor.  Arıcılar, terör sıkıntısından dolayı gece arılarının yanında kalamıyor. Arıcı iyi bir bakım yapmazsa iyi bir verimde alamaz. Bu da başlı başına bir sorun. Terörden dolayı gündüz gidip bakım yapıp geliyor ve gece kalamıyor. Düzenli bakım olmazsa günde sadece 1-2 saat ile bu iş olmaz. Yıllardır teröre bağlı sorunlar yaşıyoruz biz arıcılar olarak. Terör olayları olmazsa arıcılar gece-gündüz arıların yanında kalır, iyi bir bakım yaparsa verimde yüzde 50 fark eder. Arıya iyi bir bakım verimi artırır. Özelikle bu yıl terör sorunu nedeniyle büyük bir sıkıntı yaşadık." diye konuştu. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın