KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Zaza inadı tuttu, bir ilke imza attı

Zazaca alanında çalışmalar yapan Berfin Jelê, dünya çapında tanınan şairlerin şiirlerini Zazaca'ya çevirerek antoloji kitabında birleştirdi.

Zaza inadı tuttu, bir ilke imza attı
01 KASIM 2014 CUMARTESİ 06:11
0
6133
6
AA aa

21 ülkeden dünyaca tanınmış 70 şairin 300'e yakın şiirini çeviren Berfin Jelê, bir ilke imza atarak tüm şiirleri ‘Antolojiyê Sairunê Dina' (Dünya Şairleri Antolojisi) başlık altında antoloji kitabında birleştirdi.

Zazacanın yok olmaması için böyle bir çalışma yaptığını belirten Berfin Jêle, amacının dünya literatürünü Zazaca'ya çevirmek ve Zazaca'yı dünya edebiyatı ile buluşturmak olduğunu söyledi.

10 YIL ÜZERİNDE ÇALIŞTI

Antoloji üzerinde 10 yıl boyunca çalıştığını ifade eden Jêle: “Bizim bir atasözümüz vardır, denilir ki; “Rae ebe şiyaene qedina” bende aynen onu yaptım. Önüme koyduğum hedefe ulaşmak zorda olsa, pes etmeden yol aldım. Burada belirtmeden geçemeyeceğim bir başka konu ise; komşu halklar, bizleri tanımlarken dik başlı, başına buyruk ve birde şu meşhur “Zaza inadı” ile tanırlar. Zannedersem benimde bu inadım tutu ve iyi ki tutmuş, diyorum. Bu antoloji'im üzerine yaklaşık 10 yıl çalıştım. Bazen bir şiir çevirisi aylarımı aldı. Bir kelime için memlekete telefon açtım, yaşlılarımızdan sordum. Amacım naylon, uyduruk bir çeviriden çok, kaliteli bir çalışma olsun, istedim. İnsanlarımız, bu şiirleri okudukları zaman, Zazaca yazılmış bir şiir gibi tad alsın, yabancı kültürleri tanısın, birde dilimizin güzelliğini ve derinliğini görsün, dedim. Çünkü bir dil, yabancı kültürlerle ne kadar yüzleşirse, tanışırsa, o kadar gelişir ve dünya dilleri arasında yerini alır” ifadelerine yer verdi.

DÜNYACA ÜNLÜ ŞAİRLERİN ESERLERİNİ ÇEVİRDİ

21 ülkeden dünyaca tanınmış 70 şairin 300'e yakın şiirini Zazaca'ya çevirdiğini belirten Jelê: “Kimler yok ki; Nesimi'den tutunda Ömer Hayyam, Furuğ Ferruhzad, Şirazi, Dante, Shakespeare, Hugo, Schiller, Goethe, Nietzsche, Lorca, Brecht, Neruda, Pavase, Morante, Kavafis u Ritsos, Durrell, Yeats, Hesse, Bachman, Puşkin, Ciğerxun, Cemal Sureya, Nâzım Hikmet, Külebi, Ahmet Arif kadar ve daha nice ünlü şairler var. Son olarak, bir dilin yaşayıp, yaşamamasını halkı belirler. Zazaca'nın yok olmasını istemiyorsak, destek olalım, okuyalım ve Zazaca yaşamınızı sürdürelim” ifadelerini kaybetti.

Dünya çapında tanınan şairlerin şiirlerini Zazaca'ya çevirerek bir antoloji kitabı meydana getiren Berfin Jêle'nin “Antolojiyê Sairunê Dina” kitabı Belge Yayınları tarafından basılarak piyasa çıktı.  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Berfin JÊLE (@Misafir_18016)
08 Kasım 2014 Cumartesi 16:42
BELGE Uluslararası Yayıncılık
Cemal Nadir Sok.
Büyük Milas Han No:26-28
D: 121-130 PK 34112 Cağaloğlu Yokuşu, Cağaloğlu / İSTANBUL
Faks : 0 212 517 44 53
E-Mail: info@belgeyayinlari.com
Berfin JÊLE (@Misafir_18014)
07 Kasım 2014 Cuma 20:00
Bıraê mao pil Xıdır Dulkadir, Şaban Şenateş u Hüseyin Ordukayay rê vanune ke; serba alaqa u qesunê xuyê weşu, wes u war bê. No zon ê ma pêroino, zonê xo rê wayır vecime. Na dina sero baxçê zonu de, Zazaki ki jê zonunê binu caê xo bıcêro, bırewıyo!

Kıtabê mıno newe 'ANTOLOJİYÊ SAİRUNÊ DİNA
Berfin JÊLE (@Misafir_18013)
07 Kasım 2014 Cuma 19:56
Bıraê mao pil Xıdır Dulkadir, Şaban Şenateş u Hüseyin Ordukayay rê vanune ke; serba alaqa u qesunê xuyê weşu, wes u war bê. No zon ê ma pêroino, zonê xo rê wayır vecime. Na dina sero baxçê zonu de, Zazaki ki jê zonunê binu caê xo bıcêro, bırewıyo!

Kıtabê mıno newe 'ANTOLOJİYÊ SAİRUNÊ DİNA
hüseyin ordukaya (@Misafir_18012)
06 Kasım 2014 Perşembe 15:58
wae kitavu çarnan zonema ser . kotira ceme adrese vastane ciko
wesu var be hak razi bo
şaban şenateş (@Misafir_18003)
04 Kasım 2014 Salı 14:12
Qandê Antolojîdê Dimilî, ez Berfîn Xatûn'irê berxwudar kena, Ellah kemaneya cinîyandê winasînan nêdê û tamara nînan 'hezar kero.
Xidir Dulkadir (@Misafir_18002)
03 Kasım 2014 Pazartesi 14:17
wes u warve Berfin xanim. To zofrinkerdo. Her kes na kese fam nekeno. Zone ma Kirmacki quli hovira kerdo. Ya ki; tenezul nekene, keseynekene. Eziki sune yizne, haqve, keleme, kaset cenu sonu kose Munzur ya ki Harcig. Poresipey kotike este sonu lee aynu.Vanu: Mire sanuku keseybikere. Keseykene. Ye sanmu MA de nusxa kenune.
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
24.04.2024
17:15
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Öğrencilere Siber Suçlarla Mücadele Eğitimi Verildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, öğrencilere siber suçlarla mücadele eğitimi verildi.
24.04.2024
11:27
Bingöl Emniyet`inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl Emniyet'inden özel çocuklara akülü sandalye hediyesi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bedensel engelli 1'i çocuk 3 kişiye akülü sandalye hediye edildi.
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın