KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2024 Perşembe
17 °C Kısmen güneşli

3 Dil 1 Memleket

Çeşitli paydaş kurumların destekleriyle hazırlanan ve yaklaşık 1,5 yıl süren 3 Dil 1 Memleket projesinin gala gecesi yapıldı. 146 kişinin çalıp söylediği çalışmada, Bingöl 92 noktada tanıtıldı.

3 Dil 1 Memleket
24 MART 2019 PAZAR 17:58
18
4480
11
AA aa

 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Fırat Kalkınma Ajansınca ‘2018 yılı Turizm ve Endüstriyel Gelişme Mali Destek Programı' kapsamında desteklenen 'Bingöl Turizm Değerlerinin Geliştirilmesi ile Turizm Rotası Oluyor' projesi kapsamında yapılan ‘Bingöl İçin Söyle- 3 Dil 1 Memleket' projesinin gala gecesi yapıldı.

Bingöl'ün doğal güzelliklerini, kültürel yapısını, tarihi ve turistik mekânlarını tanıtıp yaşatmayı hedeflemiş ve 3 dilde (Türkçe, Zazaca, Kürtçe) seslendirilmiş proje kapsamında Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen gala gecesine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Vali Kadir Ekinci, Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve kurum amirleri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyük bir coşku ve katılım ile gerçekleşen programın açış ve selamlama konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasım Barman, “1,5 yılda tamamlanan proje kapsamında 18.950 km yol kat edildiğini ve başarılı bir projenin oluşturulduğunu' belirtti. Barman, 'İlimizin tanıtımı için yapılan projelerin devam etmesi adına ilde çeşitli etkinlikler yaparak devam edeceğiz. Bu gibi etkinlikler adına Sayın Valimizin de talimatları ile ilimizde bal, kavurma ve güneşin doğuşu festivalini yapmayı planlıyoruz” dedi.

Vali Ekinci, 3 dilde selamladı

Barman'dan sonra konuşma yapan Vali Kadir Ekinci, 3 dilde gala gecesine katılan vatandaşları selamladı.

Vali Ekinci; “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce yürütülen oldukça anlamlı ve bir o kadar da zengin içerikli proje kapsamında hazırlanan klibimizin gala gecesinde sizlerle birlikte olmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz.  Hepiniz hoş geldiniz, Şıma xer ume,  Hûn bı xêr hatın. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce 'Bingöl Turizm Değerlerinin Geliştirilmesi ile Turizm Rotası Oluyor' projesi kapsamında ‘3 dil 1 memleket' çalışması gerçekten emekle, sabırla yapılmış ve dinleyenleri yoğun duygulara boğan, notayı tabiatla, tınıyı mekanla buluşturan güzel bir proje. Her köşesi ayrı bir renk, ayrı bir rayiha, ayrı bir ezgi olan Bingöl'ümüzün doğal güzelliklerini, kültürel yapısını, tarihi ve turistik mekanlarını Türkçe, Zazaca ve Kürtçe olmak üzere üç dilde türkülerle tanıtıp, yaşatmayı amaçlayan bu çalışma için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Yaklaşık 1,5 yılda 18.950 km yol kat edilerek 92 ayrı noktadaki çalışmalar ile 146 Bingöl sevdalısının beğenimize sundukları bu nağmeler gerçekten yüreklerimize dokunacak, kalbimizde ve kulaklarımızda unutulmaz yankılar bırakacaktır. UNESCO'nun unutulmaya yüz tutmuş diller arasına aldığı Zazaca, umarım ki bu tür faaliyetler ile İnşallah tekrar dirilecektir. Çünkü ‘bizim medeniyetimiz öldüren değil dirilten ve yaşatan bir medeniyettir. Bizler hayat muştulayan bir medeniyetin torunlarıyız. Rabbü-l Alemin bir ayeti kerimesinde, '...dillerinizin ve renklerinizin farklı olması onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir' diyor. Dolayısıyla biz isteriz ki özellikle İslam dünyası unutulan veya unutulmaya yüz tutan dillerin tekrar canlandırılması gayreti içerisinde olsun. Sadece islam dünyası için değil aynı zamanda tüm dünya için de beklentimiz budur. Çünkü bu diller biliyoruz ki ana dilimizdir. Dolayısıyla ben Zazaca'nın da İnşallah bundan sonra daha aktif bir şekilde kullanılması için özellikle ebeveynlerden rica ediyorum. Gelecek nesillere bu dili aktarmamız lazım. UNESCO bu tespiti yaparken sorunu büyük oranda küreselleşmenin bu dilleri öldürmesine ve ebeveynlerin evlerinde ana dillerini konuşmamasına bağlıyor.  İnşallah bundan sonra Bingöl'de yoğun bir şekilde zazaca konuşulur. Zaza kardeşlerimiz duygularını, düşüncelerini kendi dilleriyle anlatabilirler. İnşallah bizler de en kısa zamanda bu dili öğrenerek halkımızla, halkımızın diliyle konuşuruz. Bu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah Zazaca tüm diller gibi yeniden hayat bulur ve yaşayan diller içerisinde olur” şeklinde konuştu.

Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise konuşmasında şunları söyledi:

“Önemli bir gala gecesinde bir aradayız. Bingöl için söyle-3 dil 1 memleket. Daha önceden yapılan çalışmalar vardı. Bu proje o çalışmanın  devamı. Öncelikle bu çalışmayı başlatan, emek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yapımcı Orhan Bayram'ın şahsında ve sanatçılarımız Bora Çoban'ın sahsında bütün ekibe çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu bi basamak olur. Bu proje ile birlikte bunun ötesinde de yeni çalışmalarla yolumuza devam ederiz”

Gala gecesi plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41913)
25 Mart 2019 Pazartesi 15:18
Rençber Ezîz nerde siz nerdesiniz... 'Ez Xorte kurdım'. derdi, rehmetli Rençber... O Rençberkî ülkesinden uzak sürgünde, sizden daha yakındı ülkesine.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41903)
25 Mart 2019 Pazartesi 11:54
Bir bingöllü Zaza olarak sayin valimizin Zazaca icin dile getirmis oldugu bu sozleri önemsiyor ve kendisine tesekkur ediyorum. Yok olmayla yuzyuze gelmiş dilimizin yaşamasi icin gercekten cok guzel temennilerde bulunmustur. Bugune kadar bircok siyasetcimiz Zazaca hakkinda konusmalar yapti ama hicbiri Sayin Valimizinki gibi samimi degildi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41901)
25 Mart 2019 Pazartesi 10:36
Emeğinize sağlık çok güzel olmuş.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41899)
25 Mart 2019 Pazartesi 10:22
Güzel olmuş emeği geçenlere teşekkürler
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41893)
25 Mart 2019 Pazartesi 09:30
tebrikler mükemel bir çalışma
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41875)
25 Mart 2019 Pazartesi 02:40
Güzel olmuş fakat sürekli aynı hikaye ve aynı yapımcılar ve yüksek maliyet. Bu kadar para ile daha güzel tanıtım yapılır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41872)
25 Mart 2019 Pazartesi 00:25
Zazayız Zazaca bilmiyorum.. gelmişken gitmişkene yeni jenerasyon Zazaca demeye başladı..Şuan Türkiye'de Al3 milyon Zaza var..Zazaca bilen yok işin kötü yanı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41871)
24 Mart 2019 Pazar 23:01
Cümbüş -Saz işini,ALLAH Var iyi Beceriyorsunuz..31 Mart'ta Bizde Size İYİ bir Lavuk Okuyacağız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41868)
24 Mart 2019 Pazar 21:54
Şimdi anlamadığım, Goranice veya Soranice bir şarkı da seslendirseydiler 4 dil 1 memleket mi olacaktı. Ya da şu şekilde düşünsek Iraktaki Kürtler Kürtçe deyince acaba Soraniyi mi Goraniyi mi yoksa Kurmancıyi mi kastediyorlar? Tabiki yok olma tehlikesi içinde olan bir dil için ve şehrin reklamı için yapılan çalışma değerlidir, ama bu çalışmayı yapanlardan kaçı Zazaca bir sayfa yazı yazabilir, dahası devlet yetkilileri yanlarına gelince onca atamada neden Zazaca öğretmeni ataması yapılmadığını sormadı kimse?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41864)
24 Mart 2019 Pazar 21:04
Bingöl'ün doğası çok güzel.Rant için güzel ve zengin doğamıza zarar vermeyin!
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
17.04.2024
16:26
Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor
Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastane randevu sorununu çözmek için alınacak olan yeni tedbirler alınacağını açıkladı. Bakan Koca, 'Randevu alıp onay verdiği halde gelmeyenler için aynı branşta hiçbir hekime ve sağlık tesisine müracaat edilemeyecek. Aynı klinikten mükerrer randevu alınamayacak. Yakında devreye girecek yöntemle iki randevusunu aldığı halde ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasını 15 günlük zaman dilimi için bütün branşlara randevuya kapalı hale getireceğiz. Uygulama ilerledikçe ilave tedbirler almaya da devam edeceğiz' dedi.
17.04.2024
14:29
Bingöl`de çekilen video izlenme rekorları kırdı
Bingöl'de çekilen video izlenme rekorları kırdı
Motoruyla il il gezerek Türkiye'nin doğal güzelliklerini sosyal medya hesaplarından paylaşan Saliha Özkan'ın Bingöl'den çekip paylaştığı video, sosyal medyada milyonlarca izlenmeye ulaştı. Sempatik tavırları ile büyük beğeni toplayan Bingöllü Ali Tuçdan, 'Video sayesinde meşhur olduk' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın