KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Nisan 2024 Çarşamba
°C

30 Bin Rus askeri Çapakçur'da öldü

1916 yılında Bingöl'e kadar gelen Rus askerlerine karşı bölge halkından oluşan milis kuvvetler ve ordu, Çapakçur bölgesinde Ruslarla karşı karşıya geldi. Rus askerleri geri çekilirken 30 bin askerini kaybetti.

30 Bin Rus askeri Çapakçur`da öldü
16 TEMMUZ 2019 SALI 20:37
23
9079
13
AA aa

Bingöl Üniversitesi'nin Bingöl Araştırmaları Dergisi'nin 2. Sayısında 1. Dünya savaşında Çapakçur bölgesine ve bu bölgede açılan cephede verilen mücadelelere değinildi. Dergide yer alan bilgilere göre, 1916 yılında Bingöl'e kadar gelen Rus askerlerine karşı bölge halkından oluşan milis kuvvetler ve ordu, Çapakçur bölgesinde karşı karşıya geldi. Rus askerleri geri çekilirken 30 bin askerini kaybetti.

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin egemenliğinde kalan Bingöl, daha önce “Çevlik” ya da halk dilinde “Çolig” adıyla Palu ilçesine bağlı bir bucak olarak idare edildi. 1872 yılında "Çapakçur "adıyla ilçe olmuş, aynı isimle 1936 Tarihli 3167 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2885 sayılı kanunla, “Çapakçur” adı altında 1943 kadar bu isimle anıldı. 1944 yılında ise Bingöl adını aldı.

AŞİRETLERİN OLUŞTURDUĞU MİLİS KUVVETLER BÖLGEYİ SAVUNDU

“Osmanlı Devleti l. Dünya Savaşında birçok cephede savaşmak zorunda kal­mıştır. İlk olarak Kafkas Cephesinde Ruslara karşı savaşan Osmanlı ordusu, çetin kış şartları ve Rus ordusunun çok güçlü olması nedeniyle büyük zayiat vermiş, Ruslar Bitlis ve Muş'u alarak batıya doğru ilerlemişlerdir. Ordunun yetersiz kalması üzerine bölge halkından milis kuvvetler teşkil edilerek, Rus­lar durdurulmaya çalışılmıştır. Çapakçur, Genç, Solhan ve Kiğı'daki aşiretlerden oluşturulan milis kuvvetler bölgeyi olağanüstü şartlar altında savunmuşlardır. Çanakkale zaferinden sonra bölgeye atanan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, milis kuvvetlerin de desteği ile Rusları bugünkü Bingöl sı­nırları içinde geri püskürtmeyi başarmışlardır. Dört ay içinde Muş ve Bitlis'in düşmandan temizlenmesini sağlarken, bölge halkının da çektikleri işkence ve katliamdan kurtulmasını temin etmişlerdir.”

RUSLAR BİNGÖL SINIRLARINDA PÜSKÜRTÜLDÜ

“Çapakçur, Genç, Solhan Kiğı'daki aşiretlerden oluşturulan milis kuvvetler bölgeyi olağanüstü şartlar altında savunmuşlardır. Çanakkale za­ferinden sonra bölgeye atanan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, milis kuvvetlerin de desteği ile Rusları bugünkü Bingöl sınırları içinde geri püskürtmeyi başarmışlardır. Çapakçur Cephesinde Mustafa Kemal'in yanı sıra Ali Fuat Paşa, Cafer Tayyar Paşa, Ahmet İzzet Paşa, Mürsel Paşa ve Faik Paşa gibi birçok komu­tan Ruslara karşı savaşmıştır. Ayrıca milis kuvvetlerin liderleri ve bölgenin önde gelenleri Rusları durdurmak için olağanüstü çaba sarf etmişlerdir. Bu nedenledir ki, bunların hatıralarını gelecek nesillere taşımak için bölgede üç tane şehitlik abidesi dikilmiştir. Savaştan sonra Kiğı'nın Çanakçı Köyünde Mürsel Paşa Abidesi; Karlıova'nın Azizan Köyünde Azizan Abidesi ve Şeref Meydanında Şeref Meydanı Şehitliği abidesi canlı tutulmaya çalışılmıştır.”

KAT VE KAT GÜÇLÜ RUS ORDUSUNA KARŞI 770 KİŞİ

“Bu savaş Bingöl halkının büyük fedakârlık ve kahramanlık destanının yazıldığı bir savaştır. Çapakçur Savaşının ilk etabı 27 Mart 1916'da düşmanın saldırısı ile başlamıştır. Bu saldırılar sonunda cepheyi korumakla görevli Çapakçur halkından teşkil edilen milis kuvvetleri geri çekilmek zorunda kalmış ancak Lice ve Hani'den gelen 700 kişilik milis ve 70 kişilik jandarma kuvveti sayesinde kahraman Çapakçur (Bingöl) milis kuvvetleri kendilerinden kat kat kuvvetli Rus birliklerini yenilgiye uğratmayı başarmışlardır. Aynı şekilde Palu bölgesine de Lice, Harput ve Hani'den gönderilen milis kuvvetleri ile düşmana karşı büyük bir mücadele verilmiş ve cephede üstünlük sağlanmıştır.”

RUSLAR GERİ ÇEKİLİRKEN 30 BİN ASKERİNİ KAYBETTİ

“Rusların, Çapakçur bölgesindeki büyük saldırıları Mayıs I916'da başlamıştır. Bunun üzerine 2'nci Ordu Kumandanı Ahmet İzzet Paşa karargâhını Bingöl'e 30 km. mesafede kurmuş ve düşmana karşı hareket geçmiştir. İlk etapta 7.000 kişilik bir Rus kuvvetini durdurmayı başarmıştır. Bunun üzerine düşman yeni takviyeler almış ve Sığı Boğazı, Karaer baba, Eser baba, Bayındır baba sırtlarından yeniden saldırılara başlamış, ancak çarpışan milis kuvvetleri ve 8'inci alay, iki gün iki gece göğüs göğse savaşmışlar ve binlerce şehit pahasına Rus birliklerini tekrar püskürtmeyi başarmışlardır. Düşman geri çekilirken 30.000'in üstünde ölü bırakmıştır. Düşman geri çekildikten sonra saldırılarını, aldığı yeni takviyeler ile yine sürdürmüş, Masala Deresi ve Sığı Boğazı'nda Rus birlikleri 26 Haziran 1916 tarihinde yenilgiye uğratılmıştır.”

DÜŞMAN İŞGALİ GÖREMEYEN NADİR İLLERDEN BİRİ BİNGÖL

“Kazanılan bu büyük ve önemli zaferde şüphesiz kahraman Çapakçur (Bingöl) halkının büyük desteği olmuştur. Nitekim Mustafa Kemal Paşa, Bingöl halkına bir kahramanlık beratı vererek halkın mücadeledeki azmi ve başarısını ortaya koymuştur. Çünkü binlerce şehit veren Bingöl'ün bu mücadelesi boşa gitmemiş, Bitlis ve Muş'ta bin bir türlü cefa ve eziyet çeken Türk'ün hürriyete kavuşması da sağlanmıştır. Bu zaferin bir diğer önemi ise, kahraman lider, Mustafa Kemal Paşa'yı üç, beş gün de olsa misafir etme zevkini Bingöl halkının tatması idi. Türkiye'nin kurucusu ve kurtarıcısını ilk misafir eden beldelerden birisi olması sebebiyle Bingöl haklı bir gurur ve övünme payına sahip olmuştur. 29 Ağustos 1916 tarihinde yapılan saldırılar sonucu kolordu komutanı Faik Paşa 47. tümenin gözetleme yerinde şehit edilmiştir. Eylülde şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Ancak Rusların Çapakçur'a (Bingöl) girmeleri büyük gayretler sonucu engellenmiştir. Böylece Bingöl merkez düşman işgali görmeyen Doğu Anadolu'daki ender il merkezlerinden biri olmuştur. Uzun süre devam eden savaşta Osmanlı ordusu ve yerel milis kuvvetleri birlikte karşı koyarak Rus ilerleyişini durdurmuşlardır. Böylece Ruslar bölgede kolay kolay tutunamamış, ilerlemeleri Bingöl' de durdurulmuştur. Savaşta düzenli ordunun yanında gönüllü milisler ve aşiret mensubu yerel kuvvetler de çatışmalarda aktif rol almıştır. Özellikle Kığı, Karlıova, Solhan ve Kârer hattında bu milis güçlerin önemli katkılan olmuştur.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_80749)
16 Ocak 2021 Cumartesi 14:36
Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa. Diyarbakırın fahri hemşehrisidir başkomutanımız Atatürk.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_80538)
10 Ocak 2021 Pazar 14:40
'27 Mart 1916'da düşmanın saldırısı ile başlamıştır.' Komünistler Ekim 1917'de ihtilal yapmışlar. Kızıl ihtilal ile savaş arasında bir buçuk yıl (18 ay) var. 1,5 yıllık bir zamanda Ruslar ileri hedefleri olan Diyarbakır'dan Suriye üzerinden Akdeniz'e ulaşırlardı. Elazığ Malatya üzerinden İç Anadolu'ya alırlardı. Bingöl halkı buna engel olmuştur.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58109)
29 Nisan 2020 Çarşamba 21:55
Ruslar bölgede hızla ilerlemesinin iki büyük sebebi var enver paşa 90 bin kişilik ordunun donarak şehit olması. 2. şehirlerdeki Ermeni silahlı kuvvetlerinin askeri dairelerdeki karakollardaki askerlerimizi şehit etmeleridir.. devrimden sonra da Ermeni kuvvetlerini Rus paşalar yönelterek şehirlerden çekilmemişlerdir. Kazım karabekir paşa ve ordumuz şehirlerde çatışara ermenilerden tek tek temizlemiştir.. Ruslar ermenistana gireriz diye korkmuşlar içerde ihtilal var ermenistan alınırsa moskova 30 km ... masada her türlü şartı da kabul etmişlerdir. ŞEHİTLERE saygı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_80658)
13 Ocak 2021 Çarşamba 21:54
@Misafir Kullanıcı saçma sapan konuşma dediklerinin çoğunu salladın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_58105)
29 Nisan 2020 Çarşamba 21:45
Arkadaslar milis alayları ciddi bir şekilde direniş göstermiştir. Ruslar bingöle kadar gelmişler ise cephe orda ciddi yıgınak yapmış İki taraftan da büyük kayıplar verilmiştir. Ruslar güney bölgesine ilerleyememişlerdir. iç anadoluya dogru cephe genişletilmiş Erzincan işgal edilmiş.. Çerkes milis alaylarının tek kurşun sıkmadan çekilmesi yüzünden Erzincan ilgal edilmiş isede Türk kuvvetleri kuşatmışlardır.. Bu olaylar oldugunda Devrim olmamıştır.. Devrim oluyor Ruslar geri çekilmişler isede ermeni kuvvetlerini yöneten Rus albaylar teşoron paravan ermeni kuvvetlerine bırakmışlardır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47128)
17 Temmuz 2019 Çarşamba 18:27
Ekim devrimile ruslar tüm cephelerdeki askerlerini geri cekti. Abartmayin, dönemin olaylarini irdeleyin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47201)
18 Temmuz 2019 Perşembe 17:28
@Misafir Kullanıcı saygı ve gurur duyman gerekirken yaptığın yoruma bak.geçmişini bilmeyen geleceğe sahip olamaz..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47123)
17 Temmuz 2019 Çarşamba 16:12
O daha bişeymi ruslar bizim kardeşimizdir.. onlarda s400 alıyoruz hatta yakında ucak bile alacagız putin türkiyenin kardeşidir...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47118)
17 Temmuz 2019 Çarşamba 14:25
Benim büyük dedem de bu savaşta şehit oldu. Rusyada ihtilal olması nedeniyle ruslar çekildiler. Elbette milis güçler büyük fedakarlıklar göstermişlerdir. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin mekanlarını cennet eylesin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47116)
17 Temmuz 2019 Çarşamba 11:09
Birinci Dünya Savaşında (1914-1918) Osmanlı'nın savaş kazandığı tek cephe Çapakçur'dur.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_86381)
25 Ekim 2021 Pazartesi 18:01
@Misafir Kullanıcı Çanakkale ve Kut'ul Amare ne bre cahil?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47098)
17 Temmuz 2019 Çarşamba 00:57
Hani Ruslar Çapakçur a girememişti ve hatta yıllardır tabelanızı da asmışsınız yine güldürdünüz ha.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_47097)
17 Temmuz 2019 Çarşamba 00:56
Tamamen yanlış bir bilgi
23.04.2024
18:15
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Trafik sigortasında yeni dönem: Zam hesabı değişti
Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortalarında yeni dönem başlıyor. Bunda böyle zamda üst sınır maliyet endeksine göre belirlenecek. Peki bu ne demek oluyor? İşte sürücüleri yakından ilgilendiren gelişmenin detayları...
23.04.2024
18:14
Erdoğan`dan kamuda tasarruf mesajı
Erdoğan'dan kamuda tasarruf mesajı
Milletin refahını artırmaya yönelik adımlar atıldığını belirterek gereksiz harcamaların ortadan kaldırılacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadaki fahiş fiyatlar için de 'Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz' yorumunda bulundu.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 19 şahıs, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda yakalanarak cezaevine teslim edildi.
23.04.2024
18:13
Bingöl`de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'de akrabaların husumeti barışla noktalandı
Bingöl'ün Genç ilçesinde akraba olan iki aile arasındaki husumet, Kaymakam Muhammet Güzel'in girişimleri sonucu barışla son buldu.
23.04.2024
18:12
Bingöl`de deprem!
Bingöl'de deprem!
ADAD, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde depremin merkez üssünün Karlıova İlçesi olduğunu duyurdu.
23.04.2024
14:19
23 Nisan`da valilik makamına oturan Muhammed, `Bingöl`de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz`
23 Nisan'da valilik makamına oturan Muhammed, 'Bingöl'de dayanaksız binaların yapılmasına izin vermeyeceğiz'
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında makamını temsili olarak 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke Saray'a devretti. 6'ıncı sınıf öğrencisi Muhammed Berke, deprem bölgesi Bingöl'de dayanıksız yapılara izin verilmemesini temsili belediye başkanına iletti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın