KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Demir ve Orta Çağ'a ait buluntular elde edildi

Bingöl'de 'Tarih Öncesi ve Eski Çağ' konulu arkeolojik yüzey araştırması projesi kapsamında sahaya inen akademisyenler ve öğrenciler, tarihi kalıntı ve buluntuların kaçak kazılarla tahrip edildiğini belirlerken, 'Demir ve Orta Çağ' dönemine ait buluntularda elde etti.

Demir ve Orta Çağ`a ait buluntular elde edildi
09 EYLÜL 2019 PAZARTESİ 18:06
9
5255
11
AA aa

Bingöl'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları, Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen “Tarih Öncesi ve Eski Çağ” yüzey araştırması projesi başlatıldı. Bingöl Üniversitesi Eskiçağ Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesil Dr. Sırrı Tiryaki başkanlığında yapılan çalışmaya akademisyenler, yüksek lisans ve lisans öğrencileri katıldı. İlk önce merkez köylerde arkeolojik alanlarda çalışma yürüten ekip, daha önce gün yüzüne çıkarılmamış tarihi kalıntılar ve buluntuların kaçak kazılarla tahrip edildiğine rastladı. Ekip ayrıca, Demir ve Orta Çağ dönemine ait buluntular elde etti. 4 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında merkez ilçenin yayı sıra Yayladere, Kiğı, Adaklı ve Yedisu İlçelerinde yüzey araştırması yapılacağı aktarıldı.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sırrı Tiryaki başkanlığında Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Yücel, Dr. Arkeolog Laleş Uslu Azarak, Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Kemal Kıranşan, Mühendislik Fakültesi'nden Jeoloji Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram, Elazığ Müzesi'nden Uzman Görevli Arkeolog Yusuf Ağtaş, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri İlhan Özgör ve Baturay Yağcı, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı yüksek lisans öğrencileri Çiğdem Çelik, Zülfikar Özmen ve Erol Yılmaz'dan oluşan ekip, Bingöl merkezde ova köylerinde arkeolojik yüzey araştırmalarını sürdürüyor.

"Gün yüzüne çıkarılmamış tarihi kalıntılar, kaçak kazılarla tahrip edilmiş"

4 yıl sürmesi planlanan yüzey araştırması projesinin ilk etabı kapsamında merkez köylerindeki arkeolojik alanlarda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirten Ekip Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tiryaki, “Arkeolojik bakımdan araştırmaların yoğun olarak yapılmadığı bölgemizde amacımız eski çağlardan itibaren Bingöl tarihine ışık tutarak tarihi alanları kayıt altına almaktır. Çok değerli akademisyen hocalarımız ve öğrencilerimizden oluşan ekibimizle saha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak araştırma yaptığımız yerlerde daha önce gün yüzüne çıkarılmamış tarihi kalıntılar ve buluntuların kaçak kazılarla tahrip edildiğine rastladık. Tarihi alanlara sahip çıkılması hususunda bir farkındalık oluşturarak bu alanların korunmasını ve geleceğe taşınmasını istiyoruz"dedi.

"Demir ve Orta Çağ'a ait buluntular elde edildi"

Yüzey araştırmasına katılanların özverili çalışmalarıyla önemli veriler elde etmeye başladıklarını anımsatan Tiryaki," Çalışmalarımız, 4 yıl boyunca merkezin yanı sıra ilçeleri kapsayacak şekilde de devam edecek. Yaptığımız çalışmalarda özellikle Demir Çağı ve Orta Çağ tarihine dair buluntular elde ettik. Bu buluntular, yapılacak analizler sonucunda tarihlendirilerek tarihsel süreçleri hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılacak” ifadelerini kullandı.

Kentte yürütülecek yüzey araştırmasını Bingöl Üniversitesi ve Belediyesinin de desteklediği aktarıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49851)
11 Eylül 2019 Çarşamba 12:18
Önemli bir şeyler bulunursa bunlar maalesef bingölde müze olmadığı için elazığ müzesine teslim edilecektir. Bu kültür turizm müdürü ne iş yapar bu memlekette bir türlü anlayamıyorum?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49850)
11 Eylül 2019 Çarşamba 12:18
İnşaalah gerekli hassasaiyeti göstererek çalışmalarını yürütüler. arkeolojik kazılarda Türkiye adeta Alman arkeologlara mahkum edilmiş gibi. halbuki kendi yerli arkeologlarımızın bu işlerle uğraşması kendilerini geliştirmeleri ve toplumumuza fayda, kazanım sağlamaları en doğru olanıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49827)
10 Eylül 2019 Salı 21:47
Çok güzel bir çalışma tüm ekibi tebrik ediyorum. Bu sıcakta araziyi gezmek kolay değil.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49817)
10 Eylül 2019 Salı 12:57
Demir çağına ineceklerde insanlığı kurtaracaklar sanki. boş beleş işlerle uğraşıp boşa devletin parasını yiyorlar. geleceğe yönelik projeler yapın faydalı olun biraz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49812)
10 Eylül 2019 Salı 11:17
Sitede yeterince uzman varmış meğerse..Hem de nerede ne var bilecek kadar yerin altından üstünden haberdarlar mübarekler.... Sırrı Hocam ve arkadaşlarına gerek kalmamış.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49809)
10 Eylül 2019 Salı 08:04
bir zahmet çıkıp sahada çalışma yapsınlar.sosyal medyada şargegazikte mervanlar dan kalma tarihi kalıntıları günyüzüne çıkmamış çok degerli tarihi yerler sultan kıbleysi dediğimiz turbenin olduğu yer bunların araştırılması ilimize kazandırılması için gerekli çabayı göstermesi lazım
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49803)
10 Eylül 2019 Salı 01:12
Hiç inandırıcı değil
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49799)
09 Eylül 2019 Pazartesi 23:04
Şöyle solhandaki Bokar kalesine de uğrasanız ve Uratular dönemine ait bulguları da günyüzüne çıkarsanız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49798)
09 Eylül 2019 Pazartesi 21:49
İnşallah bingöl il tarihi için önemli veriler elde edilir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49796)
09 Eylül 2019 Pazartesi 21:15
Dilerim güzel sonuçlar elde edersiniz
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın