KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
13 °C Parçalı bulutlu

İnternet alışverişleri mağduriyet oluşturuyor

Bingöl Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık ; İnternet ve televizyon üzerinden yapılan mesafeli satışlarda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, tüketicilerin en çok mağdur olduğu konuların başında mesafeli satışlar mevzusunun geldiğini söyledi.

İnternet alışverişleri mağduriyet oluşturuyor
24 MART 2019 PAZAR 16:29
3
2237
1
AA aa

Her yıl 15-21 Mart tarihleri arasında kutlanmakta olan Tüketiciyi Koruma Haftası etkinlikleri kapsamında, Bingöl FM'in Çapakçur'un Sesi adlı programının bu haftaki canlı yayın konuğu olan Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık, tüketici haklarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tüketici haklarının temel bir insan hakkı olduğunu belirten Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık, “Tüketici hakkı aynı zamanda bir kul hakkıdır. Özellikle Bingöl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı olarak ben, tüketici hakkını bir kul hakkı olarak görüyor ve çalışmalarımızı bu hassasiyetle yürütüyoruz.” Dedi.

Canlı yayında tüketici haklarıyla ilgili konuşan Tanık, “Tüketici hakları ülkemizde çok da yeni değildir, özellikle 1995'te 4077 sayılı kanunda ülkemize ilk defa bir kanunla tüketici haklarımız ve onun devamında 2003 yılında yeni ilaveler yapılarak Tüketici Kanunu yayımlandı. O tarihten sonra ülke genelinde il ve ilçe merkezlerinde hakem heyeti başkanlıkları oluşturularak, güçlü pozisyonda olan sektörlere karşı zayıf pozisyonda olan tüketicilerimizin haklarının korunması noktasında ilçe hakem heyetleri ve il hakem heyetleri kuruldu. Bu anlamda ilimizde il merkezinde bir tane hakem heyeti ve 7 ilçemizde kaymakamlıklar bünyesinde ilçe hakem heyetleri oluşturuldu. Böylelikle vatandaşımız hiçbir uzak yere gitmeden en yakında bulunan hakem heyetine başvurarak hiçbir masraf harç ücreti ödemeden mağduriyetlerini giderme talebinde bulunabiliyorlar.” Dedi.

Yeni çıkan yasa ile tüketiciyi koruma kapsamının genişlediğini belirten Tanık sözlerine şöyle devam etti: “2014 Yılında, biraz önce söylediğim 1995'te çıkan ve 2003 yılında desteklenen 4077 sayılı kanunla Tüketici Hakları tam kapsamlı bir şekilde adeta korunuyordu, bu alanda yeniden bir ihtiyaç hasıl olduğu anlaşılınca 2014 yılında 6502 sayılı kanunda tüketicinin hak arama kapsamı ileri derecede arttırıldı. Artık tüketici ile ve insanla alakalı olan bütün mal ve hizmetlerin tamamı tüketici mevzuatı işlemi kapsamına alındı. Dolayısıyla bir vatandaşımız, bir tüketicimiz bütün mal ve hizmet sektörlerinde yaşadığı herhangi bir mağduriyet ile birlikte bizim tüketici hakem yerimize sadece bir dilekçeyle ya da mağduriyetini gösteren; fatura, garanti belgesi, servis fişi veya elinde ne varsa başvuru yaparak herhangi bir harç ve masraf ödemeden bunu takip sistemi üzerinden başvuru süreçleri takip edebilir. Başvuruda aranan herhangi bir özel şartı yoktur. Sadece mağduriyetini belirten bir dilekçe ile birlikte iddiasını ortaya koyacak bir ek belge fatura, fiş, sözleşme ve benzeri bir sureti bunlarda elinde yoksa tüketici sadece bir dilekçe ile tüketici hakem heyetine mağduriyetin giderilmesi noktasına başvuru yapabilir.”

İnternet alışverişi ve televizyondan alınan ürünler

İnternet ve televizyon üzerinden yapılan mesafeli satışlarda dikkatli olunması gerektiğini belirten Tanık, “Tüketicilerimizin en çok mağdur olduğu konuların başında mesafeli satışlar mevzusu gelmektedir. Özellikle tüketicilerimize sizin aracılığınızla ben bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bu mesafeli satışlar noktasında çok bilinçli hareket etmelerini televizyon reklamlarında ya da internet üzerinden ürünlerinin reklamları çok feci bir şekilde çıkıyor. Tüketicilerimiz bu noktada bilinçli olsunlar, bilinçli davransınlar. Ürünü satın almadan önce iyi bir piyasa araştırmasını yapsınlar. O ürünün reklamını yapan firma güvenilir bir firma mıdır, değil midir bunun araştırmasını yapsınlar. Zaman zaman tüketicilerimiz uygun bir fiyatla ürünün reklamını gördüğünde hemen alıyor ve sonrasında mağduriyet yaşıyor. Mağduriyet yaşandıktan sonrada yapılan şikâyet ile yaptığımız araştırma sonucu, hayali firmalar çıkabiliyor ve firmanın iletişim bilgilerine ulaşılamadığı takdirde de uyuşmazlığı sonuçlandırılamıyor. Vatandaşların ürünü iyi araştırmaları kendilerinin faydasına olacaktır.”

Taahhütlü sözleşmeler

Telefon aracılığıyla alınan taahhütlerin pek fazla geçerliliğinin olmadığını belirten Tanık, “Taahhütlü sözleşmeler karşılıklı iki taraf arasında belli ölçülerde olmalı. Okunamayacak yazılarla düzenlenen sözleşmelerde taahhütler tüketici bağlamıyor. Tüketici herhangi bir sözleşme ya da taahhüttü imzalandığında, bunun bizzat kendisine imzasıyla olması lazım ve anlaşılır bir dille olması lazım. Telefon aracılığıyla alınan taahhütlerin pek fazla geçerliliği yoktur. Fiziki ortamda yazılı olarak tüketicinin imzasının olması gerekiyor. Böyle bir durumda tüketici bu yazılı olarak imzaladığı taahhütlerde, kullanım amacına uygun ya da hizmet alma noktasında istediği şekilde hizmet alamadığı takdirde tüketici bu sözleşmeden vazgeçebilir. Sözleşme öneren taraf hizmet veren taraf tek taraflı olarak sözleşmeyi sözleşmenin içeriğine müdahale edemez, içeriğindeki maddeleri değiştiremez.

Tüketici yeni yaptığı sözleşmelerde 14 gün süre içerisinde cayma hakkına sahiptir ya da istediği hizmeti alamadığı takdirde tek taraflı olarak bu sözleşmeden çıkabilir. İnternet taahhüt abonelerini buna örnek verirsek; tüketicinin yapmış olduğu bir internet aboneliği taahhüdü bulunduğun yerde internet kullanımı istediği şekilden alamıyorsa, tek taraflı olarak da bundan vazgeçebilir cayabilir karşı taraf buna herhangi bir para cezası yaptırım uygulayamaz. Böyle bir durumla karşılaşan tüketicilerimiz tüketici hakem niyetlerinizi mutlaka başvurarak bu konuda haklarını aramalarını özellikle tavsiye ediyoruz. Alo 175 Tüketici Bilgi Hattımızda her zaman tüketicilerimiz isteklerini, şikayetlerini iletebilir ve bilgi alabilirler.” dedi.

Tanık, son olarak şunları söyledi: “Bu konu toplumun tamamını ilgilendiren önemli hassas bir konudur. Şöyle bir ifadeyle tüketici hakkının ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum; her insan adeta beşikten mezara kadar birer tüketicidir. İnsanoğlunun yaşadığı süre boyunca ihtiyaçları sonsuzdur, sürekli tüketir. Tüketicilerin haklarını bilmelerini, bilinçli tüketmelerini ve bilinçli hak arama noktasında duyarlı olmalarını önemsiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın 15-21 Mart Tüketici Koruma Haftasını tebrik ediyorum, bu haftanın tüketicilerimizin bilinçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41908)
25 Mart 2019 Pazartesi 13:38
Yazık bu memlekete önüne gelen basiretsiz ve de niteliksiz insanlar müdür yapılmış
28.03.2024
23:45
Bingöl sandık başına gidiyor!
Bingöl sandık başına gidiyor!
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl'de de halk, 31 Mart 2024 Pazar günü merkez ve 7 ilçe ile 3 belde belediyesinin başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ve muhtarların belirlenmesi için sandık başına gidilecek. Kim, nasıl oy kullanacak, neler yasak olacak? İşte Bingöl seçimine dair tüm detaylar….
28.03.2024
23:40
Çapak:
Çapak: 'Üniversitemiz kendi emsalleri arasında bir numara'
'Gelişimde Lider Üniversite' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Bütün olarak bakıldığında üniversitenin geldiği nokta, kendi emsalleri arasında bir numara. Hem fiziki olarak hem de nitelik olarak, nicelik olarak bu böyle. Fiziki anlamda 110 hektar iken, halihazırda 324 hektara çıkarıldı. Türkiye'de bal alanında ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi alan bal bizimki olacak' dedi.
28.03.2024
23:36
MEB açıkladı! 1 Nisan`da okullar tatil olacak
MEB açıkladı! 1 Nisan'da okullar tatil olacak
Türkiye 31 Mart günü sandığa gitmeye hazırlanırken yapılacak seçimlerin ertesi günü, eğitime 1 gün ara verilmesine ve öğretmenlerin idari izinli sayılmasına karar verildi.
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın