KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

Mantık kavramı, İslami ilimlerin vazgeçilmez parçasıdır

Fırat Üniversitesi'nde düzenlenen İslam Düşünce Tarihinde Mantık Konferansına konuşmacı olarak katılan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak, Mantık kavramı diğer ilimlerde olduğu gibi İslami ilimlerin de vazgeçilmez parçasıdır dedi.

Mantık kavramı, İslami ilimlerin vazgeçilmez parçasıdır
21 MART 2019 PERŞEMBE 19:50
2
1876
4
AA aa

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İmar Vakfı, Kardeşlik ve Birlik Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “İslam Düşünce Tarihinde Mantık” konulu söyleşi programı düzenlendi. Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda yapılan programa, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Hasar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gıyasettin Arslan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Mantık kavramının diğer ilimlerde olduğu gibi İslami ilimlerin de vazgeçilmez parçası olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çapak, “İslam düşüncesi tarihinde mantık bilimi üzerine yapılmış çalışmalar geniş bir araştırma sahası teşkil etmektedir. Sadece Aristoteles'in mantık eserleri üzerine yapılan çalışmalara bakıldığında, düşünce ve bilim faaliyetine aracılık eden disiplin olarak mantığın İslam düşünürlerince ne derecede benimsendiği ortaya çıkacaktır” dedi.

Mantık, Doğru Düşünme Sanatıdır

Mantığın bir doğru düşünme sanatı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çapak, “Mantık düşünürken yanlış düşünmekten alıkoyan şey ilimdir. Mantık ilmini sistemleştiren kişi, meşhur filozof Aristoteles'tir. Aristoteles, kendisinden önce kullanılan mantıkla ilgili bilgilerden de istifade ederek mantığı sistemleştirmiştir. Müslüman âlimler İslam coğrafyasının gelişmesi ve büyümesi ile Aristoteles'in sistemleştiği mantık ilminden haberdar olmuşlar. Böylece mantığı hem İslami ilimlerde hem de İslam dinine yöneltilen eleştirileri cevaplamakta kullanmışlardır. İlk Müslüman filozof olan El-Kindi başta olmak üzere Farabi, İbn Sina, İbn Hazım ve Gazali gibi birçok Müslüman âlim bu ilimle ilgilenmiş ve müstakil eserler yazmıştır. Mualimü's Sani olarak kabul edilen Farabi'nin eserlerinde yer yer İslami ilimlerle ilgili örneklere rastlanmakla birlikte, mantık ve İslami ilimler ilişkisini çok anlaşılır bir şekilde İbn Hazım ve Gazali'nin eserlerinde görmekteyiz. İbn Hazm, et-Takrib adlı eserinde mantığın ilmi sadece İslami ilimler değil, tıp ve astronomi gibi ilimler için de çok önemli olduğunu ve mantık ilmi ile ilgilenenlerin özel desteklenmesi gerektiğini ifade etmektedir. Eserinde de mantığı ele alırken ayet, hadis ayrıca fıkıh ve kelam gibi birçok örnek vermektedir. Gazali, fıkıh ilmi ile ilgili olan el-Mustafa'nın mukaddimesinde yaklaşık 100 sahifelik kısmını mantık ilmine ayırmakta ve mantık bilmeyenlerin ilmine güvenilemeyeceğini ifade etmektedir. Yine Gazali, Kıstasul Müstakim adlı eserinde mantığın (kıyas) Allah tarafından ortaya konduğunu, Cebrail tarafından getirildiğini ve en çok da peygamberler tarafından kullanıldığını ifade ermektedir. Ayrıca Gazali, mantıkla ilgili kavramları Kur'an'dan çıkardığını ifade etmektedir. İslam düşünce tarihine bakıldığında birçok âlimin bu alanla ilgilendiği görülecektir. Nitekim Ebussuud'un tefsirinde mantığı dair birçok kavram ve değerlendirme bulunmaktadır. İskilipli Atıf dâhil olmak birçok âlimin isagoci eseri bulunmaktadır. Elmalı Hamdi'nin bile mantığı dair tercümesi bulunmaktadır. Mantık, cümlelerimizi oluşturmakta, paragraflar arasında tutarlı bağ kurmakta ve muhataba düşüncemizi anlaşılır şekilde aktarmada son derece önemlidir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, programa konuşmacı olarak katılan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'a günün anısına hediye takdim etti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41853)
24 Mart 2019 Pazar 14:11
Mantık tan bahsedenler neden Kur'anı Azimu-şanı okurken ve tefsir ederken Allah cc.ayetlerini hakimlerin isteği dorultusunda tefsir ediyorlar ve bazı ayetlere gelince de dilleri tutuluyor. Mantık elbette islama ve islami hükümlere referans olamaz ve olmasıda mümkün değildir.Ancak islamı anlatırken manık kullanılmalı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41837)
24 Mart 2019 Pazar 00:42
Bazılarının bazı makamlarda olmasını mantığım almıyor benim. Bu düşünceyle Dinden çıkmış olmam değil mi hocam ?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41773)
22 Mart 2019 Cuma 10:40
Mantık birçok sosyal yaşam,siyaset, felsefe, teknik, tıp, ekonomi v.s. biliminde olmazsa olmaz olabilir din konusunda da elbette mantık çok önemlidir ama şu bir gerçektir ki mantık dinimize referans olamaz ancak dinimiz mantıka referans olabilir. Bu çok hassas bir konu, her şeyi mantığa bağlarsak ateist biri mantık ile dinimizin varlığını reddedebilecek birçok teori ortaya atabilir. Bundan dolayı mantık dinden üstün olamaz. Yani mantık pozitif ilimlerde çok faydalı olabilir ama dini ilimler konusunda faydası olmakla birlikte zararı da olabilir.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41764)
22 Mart 2019 Cuma 00:08
sadece ön sıradakilerin su ihtiyacı var arkadakiler önemli değil
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın