KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
10 °C Açık

Meteorolojide renkli dönem

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), hava tahminlerinin yeni dönemde renkli verileceğini duyurdu. Kuvvetli meteorolojik hadiselerde vatandaşlar artık yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renk kodlarıyla uyarılacak.

Meteorolojide renkli dönem
15 ŞUBAT 2019 CUMA 18:54
1
1897
0
AA aa

MGM Afet Koordinasyon Merkezi yetkilileri, yeni dönemde hava durumu uyarılarının 4 renk (yeşil, sarı, turuncu, kırmızı) üzerinden yapılacağını bildirdi. Yeni dönemde kuvvetli meteorolojik hadiseler için yapılan uyarılar renklerle duyurulacak. Yapılan uyarılar, yeni kurulan Renk Kodu Uyarı Sistemi "MeteoUYARI" üzerinden yapılacak. MeteoUYARI sistemi, Avrupa'da kullanılan "MeteoALARM" sisteminin renk ve sınıflandırılmasının yerli ve milli kaynaklar aracılığıyla uyarlanmasıyla oluşturuldu.

MGM Hava Tahmini Uzmanı Fevzi Burak Tekin, yeni sistemin nasıl işleyeceğini İHA muhabirine anlattı. Sistemin tamamen yerli yazılım ve MGM bünyesindeki kaynaklarla kurulduğunun altını çizen Tekin, "Ülkemizi kapsayan 81 il ve 971 ilçe için eşik değerleri belirledik. Kuvvetli meteorolojik olayların eşik değerlerini, hadisenin görülme sıklığı, süresi, şiddeti ve etki alanına göre belirleyerek, 4 renk (yeşil, sarı, turuncu, kırmızı) skalası kapsamında vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz" dedi.

Renklerin farklı bölgelerde eşik değerleri değişebileceğinden hava koşulları ve şehrin potansiyeline göre değiştiğini aktaran Tekin, "Hakkari'de şu anda 57 cm kar kalınlığı var. Yarın öğlen saatlerine doğru 20-40 cm arasında olacağını tahmin ediyoruz ve rengimiz 'turuncu.' Bu tahmin, Başkent için 10-20 cm arasında yapılmış olsaydı renk 'kırmızı' olacaktı. Bu yüzden 81 il ve 971 ilçe için farklı renk skalaları, farklı eşik değerleri belirledik. Bunları baz alarak renkleri güncelleyip uyarılarımızı hazırlayıp vatandaşlarımıza iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca vatandaşlar hava tahminlerine Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesi (https://www.mgm.gov.tr) ana sayfasından ulaşabilecekler.

RENKLER NE ANLAMA GELİYOR

Yeşil, uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadisenin tahmin edilmediği ve hayatımızı etkileyecek herhangi bir durumun olmadığı anlamına geliyor.

Sarı, "Dikkatli olun" sloganıyla hava durumunda potansiyel bir tehlikenin olduğu ancak tahmin edilen durumun olağan dışı bir tehlike olmadığı ama olumsuz şartlarla karşılaşılmaması için vatandaşların dikkatli olmasını ifade ediyor.

Turuncu, "Tehlike var, tedbirli olun" sloganıyla sıklıkla görülmeyen hava hadiselerinin tespitinde kullanılıyor. Ayrıca, can ve mal kaybına sebep olabilecek durumlarda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Kırmızı, "Hazır olun" sloganıyla çok tehlikeli ve kuvvetli bir meteorolojik hadisenin tahmin edildiğini gösteriyor. Büyük hasar ve kayıpların oluşmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın