KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Nisan 2024 Perşembe
°C

Ödemeler Ertelenebilir

Bağımsız Denetçi Bayram Keskin, iflas söylentileriyle özel sektörün zora girdiği bu dönemde önemli bir düzenlemeyi hatırlattı ve ödemelerin belirli bir süre kanuni güvenceyle ertelenebileceğini vurguladı. Peki, bu düzenlemeden kimler nasıl yararlanacak bundan? İşte detayları...

Ödemeler Ertelenebilir
14 KASIM 2018 ÇARŞAMBA 18:35
5
5569
5
AA aa

Döviz bazlı ekonomik dalgalanmaların ardından özel sektörde baş gösteren sıkıntıların ‘iflas' söylemleriyle çıkmaza sürüklendiği bugünlerde, bu durum birçok esnaf ve şirket için zorlu bir sürecin başlangıcı haline dönüştü.

Ancak var olan yasal düzenlemeler özel sektör için ciddi kolaylıklar sağlasa da durumdan haberdar olunmaması, bazı firmaların kepenk indirmek zorunda bırakılmasına sebep oldu.

İflas erteleme yerine Konkordato?

Son birkaç yıldır özellikle Bingöl gibi ekonomisi ve piyasa koşulları spesifik olan illerde bir çok kişi veya kuruluşun yanlış uygulamalar sonucu bütün mal varlıklarını kaybettiğini veya kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını aktaran Keskin; “Yasal hakları olduğu halde Ticaret Hukuku'nun kendilerine tanıdığı hakları ve ticari hayatın devamının da korunduğu dikkate alınarak, birçok tüzel ve özel kişi haklarını bilmeyerek de olsa korunma yoluna gidememekte ve yanlış kararlar sonucu bütün mal varlıklarını kaybetmektedirler. Birçok şirket veya tüccar, hazırlıksız olarak yakalanınca elbette önceden öngörülmeyen bu tür saldırılara karşı mücadele etmek oldukça güçtür. Mart/2018 de yayımlanan Torba Yasa ile daha önce iflas erteleme olarak uygulanan yöntem, yürürlükten kaldırılarak yerine Konkordato, müessesesi getirilmiştir. Konkordato müessesesi bu gibi durumlarda borçlarını ödemek isteyip de, nakit sıkıntısından dolayı zora girenler için adeta bir kasko niteliğindedir” dedi.

Konkordato İlan Edilince Ne Oluyor?

Konkordato müessesesini “Sadece içinde bulunulan döneme ait borçların ödenememesi değil, ileride kısa veya orta vadede ödenecek borçların varlığı da dikkate alınarak başvurulabilir bir yöntemdir” şeklinde özetleyen Keskin, şöyle devam etti;

 

“Asliye Ticaret Mahkemelerine başvurulması halinde; gerekli şartların taşınması ile geçici mühlet verilir. Borçlunun mal varlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alır.  Mahkemece alınan tedbir ile borçlunun mal varlığı korunmaya alınınca hem borçlu hem de alacaklılar için çift taraflı bir fayda sağlayabilir. Aksi taktirde Bingöl örneğinde gördüğümüz gibi borçlunun varlıkları değersizleştirilerek hem borcun ödenmesi engellenir, hem de birçok alacaklı da beraberinde mağdur edilmektedir.”

 

Konkordato Bir Güvencedir

Borcunu ödemek isteyip de olumsuz piyasa şartlarında mal varlığını likidite etmekte sıkıntı yaşayanlar için önemli bir müessese olan Konkordato'nun, bu durumda adeta bir zırh görevi ifa edeceğini vurgulayan Keskin; “Mahkemece bütün tedbirler alınarak, alacaklılar tarafından tedbir, icra ve cebren tahsil yolu adeta kapatılarak borçlunun borcunu ödemede kendisine bir mühlet verilmektedir. Borçlunun mal varlığının veya ticari hayatının korunması için başvurulabilecek en iyi yöntemdir. Borçlu aleyhine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları da alınamaz. Borçluya tanınan bu haklar ile hem ticari hayatına devam edebilir, hem de alacaklıların mağdur edilmemesi için borçlarını da koruma altına alarak, yeni bir imkân verilmektedir.”

Başvurular nasıl yapılır?

Ankara Kamu Gözetimi Kurumu'ndan yetki almış bağımsız denetim firmalarına müracaat edilir. Akabinde firmalarca ilgili esnaf ve şirket hakkında düzenlenen raporlarla Asliye Ticaret Mahkemeleri'ne başvurulur. Mahkeme, raporları inceleyip kişi veya şirkete gerekli mühleti verir. İlgili kişi, verilen süre zarfında borçlarını hangi şartlarda ödeyeceğini beyan edip ticari faaliyetine devam edebilecek. Mahkemenin verdiği süre zarfında hiçbir alacaklı, alacağını talep edemez, icra yoluna gidemez. Mahkemenin verdiği süre içerisinde de alacakların ödemeleri yapılır. Ödemeler yapılmadığı taktirde mahkeme iflasına karar verebilir. İflas verildiği taktirde, ilgili mahkeme kayyum atayarak mal varlıkları üzerinden ödemeleri gerçekleştirir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32879)
16 Kasım 2018 Cuma 03:37
Memleket tefecillerin elline düşmüş faizlerin bir önce kaldırılması lazım yada iş adamlarına faizsiz bankalar para sağlamali
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32847)
15 Kasım 2018 Perşembe 12:11
Bayram Abe karizma çıkmışsın yazıda mükemmel Abe
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32846)
15 Kasım 2018 Perşembe 12:09
Sayın Bayram Bey Bence Belediye ya da Milletvekilliğine Aday Olmalısınız günümüzde bu bilgilere sahip olmayan yüzlerce milletvekili ve belediye başkanı TÜRKİYE'DE barınmakta başarılarınızın devamını dilerim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_33106)
19 Kasım 2018 Pazartesi 08:12
@Misafir Kullanıcı Kesinlikle Bayram bey Bingöl'ümüze el atmalı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32832)
15 Kasım 2018 Perşembe 06:19
Bingöl tefeci kaynıyor. Emniyet tedbir almalı, herkes bir şekilde birine borçlu ve hep yasal olmayan yollardan
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
24.04.2024
17:15
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Vatandaşlara fidan dağıtımı yapıldı
Orman İşletme İl Müdürlüğü koordinesinde vatandaşlara fidan dağıtıldı. Bu hafta içinde toplamda 10 bin fidanın dağıtımının yapılacağı belirtildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın