KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Mart 2024 Cuma
4 °C Kısmen güneşli

'Son 44 yılın en kurak yılı olacak

Küresel ısınmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen, meteorolojik tahminlere göre, son 44 yılın en kurak yılının bu sene olacağını belirtti.

13 OCAK 2018 CUMARTESİ 00:46
1
3372
3
AA aa

Küresel ısınma, mevsimsel yağışlarda azalma ve iklim şartlarının değişimi hakkında değerlendirmelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen, meteorolojik tahminlere göre, son 44 yılın en kurak yılının 2018 yılı olacağının tahmin edildiğine dikkat çekti.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen, küresel ısınma ve onun bir sonucu olarak ortaya çıkan iklim değişikliklerini değerlendirdi.

Dünya tarihi boyunca belirli dönemlerde iklim değişikliği yaşandığını belirten Esen; “İklim özellikleri, dünyanın yaklaşık olarak 4,5 milyar yıllık tarihi boyunca belirli dönemler halinde değişme eğilimi göstermiştir. Özellikle Kuvaterner olarak adlandırılan 4'üncü jeolojik zamanda iklim değişimleri, birbirini takip eden soğuk, kurak, yağışlı buzul devreleri ile sıcak, ılıman ve nispeten yağışlı buzul arası devreler şeklinde görülmüştür " dedi.

“İnsan etkinlikleri iklim değişimlerinin farklı bir nitelik kazanmasına etki etmiştir”

19'uncu yüzyıla kadar devam eden iklim değişimleri jeomorfolojik ve klimatolojik etmenlere bağlı olarak ekosistemin kendi içerisinde devam eden doğal bir süreç olarak ortaya çıktığını aktaran Esen; "Ancak Sanayi Devrimi ile birlikte başlayan ve günümüzde devam eden bazı insan etkinlikleri iklim değişimlerinin farklı bir nitelik kazanmasına etki etmiştir. Bu yeni dönemde her geçen gün sanayi faaliyetlerinin, şehirleşmenin ve fosil yakıtların tüketiminin artması sonucunda atmosfere salınan sera gazlarının miktarı da artmaktadır. Bu da sera etkisini arttırarak dünyanın yüzey sıcaklığının artmasına neden olmaktadır. Yüzey sıcaklıklarında 19'uncu yüzyılda başlayan bu ısınma, 1980'li yıllardan sonra hissedilir biçimde belirginleşerek, sürekli olarak artış eğilimi göstermiştir." ifadelerini kullandı.  

"Yağış değerleri, alansal ve zamansal olarak büyük bir değişkenlik göstermiştir"

İklim değişimleri gerek küresel, gerekse de bölgesel ölçekte hava ve iklim olaylarının farklılıkların ortaya çıktığını söyleyen Esen; "Örneğin, 1900'lü yılların başından itibaren yağış değerleri, alansal ve zamansal olarak büyük bir değişkenlik göstermiştir. Şöyle ki Kuzey ve Güney Amerika'nın doğu kesimleri, Avrupa'nın kuzey kesimleri ve Asya'nın orta kesimleri ile kuzey kesimlerinde yağış değerlerinde bir artış görülürken, Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu Akdeniz Havzası'nda yağış değerlerinde azalma ve kuraklaşma görülmüştür. Bununla birlikte ülkemizde donlu ve kar yağışlı gün sayısının belirgin bir şekilde azalması, en düşük gece sıcaklıkları ve en yüksek gündüz sıcaklıklarının görüldüğü gün sayılarının artması da yine iklim değişimlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır " şeklinde konuştu.

Esen; “Sera gazlarının ve aerosollerin etkilerini birlikte dikkate alan en duyarlı iklim modelleri, küresel ortalama yüzey sıcaklıklarında 2100 yılına kadar 1-3.5 derece arasında bir artış ve buna bağlı olarak deniz seviyesinde de 15-95 cm arasında bir yükselme olacağını tahmin etmektedir. Küresel ısınmanın devam etmesi durumunda, buzulların erimesi, deniz seviyesi yükselmesi, iklim kuşaklarının kayması gibi olaylar görülecektir. Bu durumun bir sonucu olarak da ekstrem hava olayları, taşkınlar, seller, kuraklık gibi klimatolojik kökenli doğal afetlerin şiddetinde, sıklığında ve etkinlik alanında önemli artışların olabileceği öngörülmektedir” dedi.

"Son 44 yılın en kurak yılı 2018 yılı olacağı tahmin edilmekte"

Meteorolojik tahminlere göre bu yılın son 44 yılın en kurak yılı olarak geçeceğini söyleyen Esen, "2017 yazından itibaren etkisini belirgin şekilde hissettirmeye başlayan eylül ve ekim aylarında da devam eden kuraklığın, 2018 yılı içerisinde etkisini hissettireceği sanılmaktadır. Meteorolojik tahminlere göre son 44 yılın en kurak yılının 2018 yılı olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizi etkileyecek olan bu kuraklık bölgemizi ve ilimizi de önemli ölçüde etkileyecektir. Küresel ısınmanın önemli yansımalarından olan kuraklık meteorolojik bir afet olup, özellikle hidrolojik unsurlar üzerinde olumsuz etkiler yaparak, yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının azalmasına neden olacaktır. Bununla birlikte bitki örtüsü üzerinde deformasyonlar oluşturarak, üretimi suya ve toprağa bağlı olan bütün ekonomik aktiviteler üzerinde olumsuz etkiler oluşturacaktır " diye konuştu.

"İklim değişikliklerinin yaşamımızın bir gerçeği olarak kabul edilmeli"

Esen son olarak şunları kaydetti: "Geri dönülmesi ve telafisi çok güç olan küresel ısınma ve onun bir sonucu olarak ortaya çıkan iklim değişikliklerinin yaşamımızın bir gerçeği olarak kabul edilmelidir. Bu doğrultuda bundan sonra yapılacak her tür doğal kaynak yönetiminin bu gerçeğin farkında olarak yapılması gerekmektedir.”  (İLKHA) 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_21875)
13 Ocak 2018 Cumartesi 20:24
HERKESİN BİR HESABI CENABI ALLAH INDA BİR HESABI VAR İNŞALLAH KURAKLIK OLMAZ
Misafir Kullanıcı (@Misafir_21869)
13 Ocak 2018 Cumartesi 10:27
Hoca hanım bunun sebeblerini ortaya atın gelişi güzel yapılaşma beton imparatorluğu tarımın iflasettiyi bir ülkede sahada bitane bilim adamı bulamazsın masabaşında beyanatlarla çözüm bulamazsınız ağaçlandırma yok katı atık felaket gelişi güzel vahşi depolama çöp suyunun nereye gittiyi belirsiz daha ne olsun tabiki kuraklık
Misafir Kullanıcı (@Misafir_21864)
13 Ocak 2018 Cumartesi 01:58
Arkadaş demeç vermek için konuşmuş. Şuan için su sorunu gözükmüyor. Kendisinin uzmanlık alanı olmayan konulara girmese iyi olur zira konu coğrafyacılari değil hidrologları ilgilendiriyor
28.03.2024
23:45
Bingöl sandık başına gidiyor!
Bingöl sandık başına gidiyor!
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bingöl'de de halk, 31 Mart 2024 Pazar günü merkez ve 7 ilçe ile 3 belde belediyesinin başkanı, belediye meclis üyeleri ile il genel meclis üyeleri ve muhtarların belirlenmesi için sandık başına gidilecek. Kim, nasıl oy kullanacak, neler yasak olacak? İşte Bingöl seçimine dair tüm detaylar….
28.03.2024
23:40
Çapak:
Çapak: 'Üniversitemiz kendi emsalleri arasında bir numara'
'Gelişimde Lider Üniversite' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, 'Bütün olarak bakıldığında üniversitenin geldiği nokta, kendi emsalleri arasında bir numara. Hem fiziki olarak hem de nitelik olarak, nicelik olarak bu böyle. Fiziki anlamda 110 hektar iken, halihazırda 324 hektara çıkarıldı. Türkiye'de bal alanında ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi alan bal bizimki olacak' dedi.
28.03.2024
23:36
MEB açıkladı! 1 Nisan`da okullar tatil olacak
MEB açıkladı! 1 Nisan'da okullar tatil olacak
Türkiye 31 Mart günü sandığa gitmeye hazırlanırken yapılacak seçimlerin ertesi günü, eğitime 1 gün ara verilmesine ve öğretmenlerin idari izinli sayılmasına karar verildi.
28.03.2024
11:30
Bingöl`de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de iki ayrı kaza! 2 ölü, 3 yaralı
Bingöl'de gece yarısı meydana gelen iki ayrı trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.
27.03.2024
23:07
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi 30 Sözleşmeli Personel Alacak
Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan duyuruda, ortaöğretim mezunu toplam 30 destek, güvenlik ve büro personelleri alınacağı belirtildi. Aranan şartlar ve başvuru tarihleri şöyle;
27.03.2024
23:05
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Vali Güner Orbay Ortaokulu yine gönüllere dokundu
Ramazan ayı vesilesiyle topladıkları nakdi ve ayni yardımları maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ailelerine dağıttılar. Okul Müdürü Arslan; 'Ailelerimizin yanında olmak, bu mübarek ayda dualarına mazhar olmak tek gayemizdi. Tabi bu uygulamamız örnek olursa, bundan da mutluluk duyarız.'
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın