KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
19 °C Güneşli

Tasalı: Bingöl Betonşehir oldu

Hüda Par Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, partisinin Bingöl'ün İmar problemleriyle ilgili tespitlerinin yer aldığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Tasalı, Bingöl deprem sonrası beton şehir haline geldi dedi.

Tasalı: Bingöl Betonşehir oldu
21 MART 2018 ÇARŞAMBA 23:07
8
2558
3
AA aa

Bingöl'ün bir türlü köy görünümünden kurtulamadığını ifade eden Tasalı, “Bingöl 1936 yılında il oldu. Her yönüyle büyümesi ve gelişmesi gereken bu genç şehir, bölgedeki 40 yıllık şiddetin de etkisiyle bir türlü bir köy görünümünden kurtulamadı. Bu sürecin etkisiyle köylerden şehir merkezine yoğun göç yaşanmış ve Bingöl şehir merkezi nüfusu bugün (2018) itibariyle 110 bini aşmıştır. Ve şehir gittikçe büyüyecektir. Şehir büyüdükçe kentleşme başta olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getirmiştir “ifadelerini kullandı.

 Tasalı hazırladıkları raporu şu ifadelerle paylaştı; “İçinde bulunduğumuz hal itibariyle bazı tespitlerimiz şunlardır:

• İlimizin 1. derece deprem kuşağında bulunması, mevcut yapıların dayanıksız, eskimiş ve yıpranmış olması; güya kaçak yapılar ve gelişigüzel bir kentsel dönüşüm ile buraların revize edilmesi,

• Nüfus artışıyla beraber konutların yetersiz kalışı, emlak fiyatlarını, dükkân ve mesken kiralarını artırmıştır. Bu durum şehirde hayat pahalılığına neden olmaktadır.

• Trafikteki araç sayısının her geçen gün artması, mevcut yolların yetersizliği ve kalitesizliğinden dolayı şehir merkezinde trafik içinden çıkılmaz bir hal almıştır.

• Şehir merkezinde ve mahallelerde açık ve kapalı otopark olmayışı artan trafik ve ulaşım sorununu kangrenleştirmiş. Araç oto parklarının, çocuk oyun parklarının, yeşil alanların, yürüyüş parkurlarının yetersizliği; ticari alan darlığı, konut yetersizliği ile benzer ihtiyaçları çoğalmış. Bu ihtiyaçların ivedilikle giderilmesi için Bingöl'de “Geniş Kapsamlı bir imar revizyon planı” gereklidir.

Söz konusu sorunların giderilmesi ve ihtiyaçların karşılanması için Bingöl Belediye Meclisi 2015 Ocak ayı toplantısında almış olduğu karar üzerine kamuoyuna yaptığı yazılı açıklamada;

“İlimiz için büyük önem arz eden Revizyon İmar Planı 09.01.2015 tarih ve 2015/6 sayılı meclis kararı ile onaylanmış olup, 1 ay süreyle askı ya çıkarılmıştır.” (Bkz. ‘Şehrin İmar Planı Yenileniyor, 17-01-2015, Belediye internet sitesi)

Bu bağlamda;

1- Ancak bu tarihten günümüze kadar geçen süre içinde “Revizyon İmar Planında “ gelecekte bazı sorunların ortaya çıkacağı öngörülememiş, İmar planında kimi değişiklikler sıklıkla yapılmıştır? Sık sık yapılan bu değişiklikler ile kimi şahıslara haksız kazanç ve rant sağladığı iddia edilmektedir. Sık sık imar planı tadilatı yapmak da başka bir usulsüzlük biçimi, izlenimini vermektedir. Özellikle Belediye mücavir alanı içinde bulunan ‘kamuya ait, hazineye ait, yeşil ve park alanı olarak ayrılmış bazı yerlerin, yerleşim alanların yanında ek olarak ticari alanların yapılmasına izin verilmesi' söz konusu iddiaları güçlendirmektedir. Kişiye özel belediye meclisinden karar çıkarma, kaçak yapı ve yer işgallerin artmasına neden olmuştur. Hibe ve Bağış adı altında rüşvet ve yolsuzlukların önünü açmıştır. Durum haksız kazanca, yeni yetme zenginlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

2- Söz konusu imar planında 5 kata kadar inşaatlar yapılabilir denilmektedir. Şehirde yaptığımız analiz ve gözlemlerde kimi yapılarda 6-9 arası kata kadar binaların yapıldığı tespit edilmiştir. Bu çok katlı binalar, 1.Derece deprem bölgesi kuşağında olan ilimizde ilerisi için risk taşımaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında Kültür mahallesinde 14 kat bina yapımına izin verilmemelidir.

3- İmara açılan yeni yerleşim yerlerinde yollar ve kaldırımlar dar yapılmış, ihtiyacı karşılayacak genişlik ve standartlarda yapılmamış. Sosyal alanlar, yeşil alan, oto park, oyun parkları için yer, alan tahsis edilmemiştir. Araçlar araç ve seyir yollarına park edilmektedir. Bu durum her gün çoğalan trafiği ve ulaşımı ileride daha sorunlu hale getirecektir.

4- Özellikle İnalı Mahallesindeki tarım arazilerini imara açılarak, kat karşılığında ‘yap-sat'çılara verilmiş, şehirdeki tarım ve bahçe ürünleri yetiştiriciliğine ciddi darbe vurulmuş. Şehir adeta betonlaştırılmıştır. Zaten çok az olan üretimi bitirilmiş, halk arasında tembelliğe ve işsizliğe neden olmuştur.

5- Kültür mahallesindeki eski deprem konutları kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı. Yıkılan binaların molozları hala duruyor temizlenmedi. Hak sahipleri evlerini terk ettiler, bize ulaşan bilgilere göre hala birçoğuna kira yardımı yapılmıyor. Üzerinden 2 yıl geçtiği halde buradaki muamma hala sürüyor. Hak sahipleri yetkililerden tatmin edici açıklamalar bekliyor. Ancak vurdumduymazlık devam ediyor.

6- İnşaat Ruhsatları için belli bir standart yok. Kişiye özel, keyfilik burada da icra edilmektedir. Yeni inşa edilen yerleşim yerlerini ve yapılarını incelediğimizde bazı binaların ana caddeye yakın inşa edildiği, kaldırım paylarının kısıldığı, yine aynı yerde yan yan inşa edilen bir başka binanın inşaatı ise 2-3 metre geriye çekildiği, bu durum özellikle ana cadde üzerinde ve ticari alan ruhsatı verilen parsellerde görülmektedir. Burada hak, adalet yasa ve hukuk göz ardı edilmiştir.

7- Gelişigüzel, keyfi, kişiye özel verilen yapı ruhsatları neticesinde yeni yapılaşmada çarpık bir kentleşme ortaya çıkmıştır. Binalar bir birine çok yakın iç içe inşa edilmiştir. Allah muhafaza ileride meydana gelecek bir depremde /afette çok vahim sonuçlarla karşılaşmış olacağız.

8- 1 Mayıs 2003 depreminden sonra yeniden inşa edilen Bingöl gelişi güzel, düzensiz, plansız, çarpık bir “betonşehir” görünümüne adeta bürünmüştür. Zira Şehir imar planı yeniden hazırlanırken ve sahada icra edilirken Mimarlar, mühendisler ve ilgili taraflardan destek ve görüş alınmamıştır. Belediye Yönetimi bu hususta “yönetişim” (danışma) ilkesini baypas etmiştir. Kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınmış bulunan Kültür Mahallesi ile Eski Bingöl ve Elmalı konutları için mutlaka ilgili tarafların görüşünü alarak insanı, çevreyi merkeze alarak makul bir proje hazırlayarak inşa etmelidir.

9- Eski Bingöl, Simani Mahallesi Elma Konutları yapı ve imar sorunlarından dolayı yıkılmış, dökülmüş eski evlerini yeniden yapmak için kimi engellerle karşılaşmaktalar, bu bölgelerde onlarca aile yapı ve imar izni alamadıkları için mağdur edilmektedirler. Belediye meclisi hakkaniyete uygun bu aileler için bir meclis kararı alarak mağduriyetlerini giderebilir.

Bizler HÜDA PAR olarak bu şehirde yaşayan herkesin, şehir inşa edilirken duyarlı olmasını, yetkililerin daha çok hassasiyet göstermesini istiyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_24165)
22 Mart 2018 Perşembe 17:42
Hakikaten çok çarpık bir kentleşmemiz var. İnsanoğlu artık çevreden zevk alamıyor, çarpık kentleşmenin huzursuzluğunu üzerinde taşıyor. düşünün eskiden Zaza kültürümüzde her evin bir bahçesi olurdu, modernleşme nedeniyle bu evlerimiz yıkıldı (Yıkılıp yenilerinin yapılması sorun değil) ama maalesef rant nedeniyle çok çarpık binalar oluştu. nüfus çok arttı ama mahallerlerde yeterli park yok. ruhsuz ve betonlaşmış bir nesil türeyecek..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_24151)
22 Mart 2018 Perşembe 01:58
Daha yenimi gördünüz günaydin beton olmus
Misafir Kullanıcı (@Misafir_24149)
22 Mart 2018 Perşembe 00:33
İnsaallah öyledir sayin baskan, insallah yetki verildiginde siz de digerleri gibi kendi adaminizi kollamazsiniz..Artik kimseye inanmiyoruz Allah tan baska.
18.04.2024
15:19
Karahan`a TRT`de yöneticilik görevi
Karahan'a TRT'de yöneticilik görevi
Uzun süreden beri TRT'de programcılık yapan, ekranlardan tanınan ve herkesin beğenisini kazanan hemşerimiz Faysal Karahan'a TRT'de yöneticilik görevine verildi.
18.04.2024
15:02
BİŞHAK`tan Şehitler Haftası Anması
BİŞHAK'tan Şehitler Haftası Anması
Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Baysal, şehitleri andı.
18.04.2024
12:59
AYM`den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
AYM'den kamu işçilerini ilgilendiren kritik karar
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
18.04.2024
12:14
Bingöl`de ‘Hüzün Çiçeği` kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl'de 'Hüzün Çiçeği' kartpostallık görüntüler oluşturdu
Bingöl dağlarında 'ağlayan gelin' veya 'hüzün çiçeği' olarak bilinen ters laleler, bahar ayının gelişiyle kendini göstermeye başladı. Açan çiçekler kartpostallık görüntüler oluşturdu.
18.04.2024
11:53
Bingöl`de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de ayı sürüsü görüntülendi
Bingöl'de karların erimesiyle kış uykusundan uyanan ayılar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
18.04.2024
11:27
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bingöl ekibi sunduğu lezzetler birinciliği kaptı!
Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen 'MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda Bingöl Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın